Либија – Борбе за напуштени град

Хиљаде цивила бјежи из Сирта. Послије заузимања аеродрома у Сирту, побуњеници су славодобитно објавили да је недалеко од тог града заробљен Гадафијев портпарол Муса Ибрахим. Прича је додатно зачињена непотврђеним детаљима, попут оних да се Ибрахим маскирао у жену. У граду се и даље воде озбиљне борбе, али побуњеници не успјевају да значајније напредују, јер […]

петак, септембар 30, 2011 / 23:39

Хиљаде цивила бјежи из Сирта.

Послије заузимања аеродрома у Сирту, побуњеници су славодобитно објавили да је недалеко од тог града заробљен Гадафијев портпарол Муса Ибрахим. Прича је додатно зачињена непотврђеним детаљима, попут оних да се Ибрахим маскирао у жену.

У граду се и даље воде озбиљне борбе, али побуњеници не успјевају да значајније напредују, јер су под непрестаном ватром Гадафијевих снајпериста и минобацача. Побуњеници прилично насумично гађају сам град, па није нимало чудно да Сирт напушта на смрт испрепадано становништво.

Осим побуњеника, град и даље гађају авиони НАТО-а, па је град на ивици хуманитарне катастрофе, уколико ту тачку већ није и прешао. Уједињене нације су у зону око Сирта довезли цистерне са водом, али ће до те помоћи стићи само избјеглице.

Сирт и Бани Валид хуманитарци ће видјети тек када се борбе заврше.

Триполи неће устанике

Пун мјесец након пада Триполија, престоницом и даље одјекује пуцњава из аутоматског наоружања и противавионских топова, док улицама крстаре "екипе" младих, али наоружаних устаника.

Стотине наоружаних људи који без икакве контроле крстаре улицама у приличној мјери плаше већ сасвим довољно истраумиране становнике Триполија, јер Национално прелазно вјеће једноставно нема довољно ауторитета да их заузда.

О побуњеницима се све чешће распитују и западни шпијуни, који су преплавили Либију у настојању великог броја влада да осигурају нове инвестиције својих компанија.

Амерички обавјештајци су, тако, недавно начинили извјештај о активностима разних група унутар покрета, прије свега о везама шароликих лидера са радикалним исламистима, од чијег дјеловања запад највише и зазире.

Муса Ибрахим био преобучен у женску одјећу

Портпарол свргнуте либијске владе Муса Ибрахим ухапшен је синоћ испред града Сирта, изјавили су данас војни званичници Националног прелазног савјета, пише британски дневник "Дејли телеграф".

Према непотврђеним извјештајима, Ибрахим је био преобучен у женску одјећу док је покушавао да побјегне из Сирта, гдје се већ неколико дана воде тешке борбе.

Званичник побуњеничке бригаде "Зинтан" рекао је да је Ибрахим ухапшен док је аутомобилом покушавао да оде из Сирта.

Ибрахим је ухапшен након што су борци лојални НТЦ заузели аеродром у Сирту.

Интерпол је јуче издао потјерницу за једним од Гадафијевих синова – Садијем, који је побјегао у Нигер, али је премијер те земље Бриги Рафини рекао да он неће бити испоручен.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор