Све спремно: Први догађај реактивираног УНРС

У организацији Удружења новинара Републике Српске данас је одржана изузетно посјећена дебата о теми: „Полиција и новинари на јавним скуповима: права и обавезе“. Повод су били све чешћи неспоразуми између медијских радника и полицијских службеника на терену који су у фокусу јавности.

среда, 26 јуна, 2019 / 10:56

У препуној сали Мале сцене „Петар Kочић“ у Народном позоришту Републике Српске, поред бројних новинара који су били и активни учесници, дебати су присуствовали:

Данијел Симић, потпредсједник Удружења новинара Републике Српске; Синиша Вукелић, предсједник Kлуба новинара Бањалука; Далибор Иванић, начелник Управе полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске; Марко Вујић, правна служба Транспаренси Интернешнала; Александар Јокић, адвокат; Владимир Шушак, новинар и уредник БХТ.

Неке од препорука које су произашле као закључци дебате јесу:
Новинарима и полицији јавни интерес је на првом мјесту, као и објективно информисање. То се мора обезбиједити на начин да и једни и други професионално и неометано обављају своје дужности.

Чињеница је да је било неразумјевања, а у појединачним случајевима и грешака полицијских службеника, због чега ће се наредном периоду предузети заједничке акивности Удружења новинара Републике Српске и Министарства унутрашњих послова Републике Српске, на додатној едукацији полицијских службеника, који раде на терену, у односу с медијским радницима, али и додатна едукација медијских радника о њиховим правима и обавезама,

Сваки појединачни случај, у којем новинар сматра да је оштећен због начина поступања полицијских службеника према њему, новинари и удружења новинара реаговаће пријављивањем случаја како би га Министарство унутрашших послова додатно истражило и како би, у случају да је новинар оштећен, полицијски службеници били адекватно санкционисани.

Удружење новинара Републике Српске1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *