Метан у атмосфери Марса буди нову сумњу на живот испод површине планете

Велике количине метана откривене су на Марсу у ваздухуу што би могао бити знак о подземном животу на овој планети.

среда, 26 јуна, 2019 / 09:23

Открио га је НАСА-ин Кјуриосити ровер током мјерења ваздуха који су рађени у сриједу. Метан обично производе жива бића на Земљи, па се претпоставља да би ово могао бити знак живота на Црвеној планети.

Ово неочекивано откриће утиецало је на то да научници промијене план рада ровера и сада ће бити фокусиран на даље истраживање из овог подручја. Научници су изузетно узбуђени због овога и надају се да ће открити микробе за које мисле да су се преселили испод земље у периоду кад је Марс, како се вјерује, био топлији, влажнији и имао боље окружење за живот прије четири милијарде година.

Сада ће ровер трагати за доказом живота на Марсу. Научници су истакли како постоје индиције да је овај метан недавно избачен. С друге стране, Неw Yорк Тимес је скренуо пажњу како ипак постоји могућност да је ријеч о античком метану који је милионима година био заробљен у Марсу и да сада „цури“ кроз рупе на површини планете.

И мјерења од прије 15 година које је вршила Европска свемирска агенција открила су метан на Марсу, али се тада мислило да је ријеч о грешци јер су резултати добијени када је опрема била при крају са струјом.

Према овим посљедњим мјерењима количина метана је увећана троструко. Резултати новог експеримента које ровер ради током овог викенда очекују се у понедјељак.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *