Стратешки производ и деривати: Шљива у Србији родила рекордно

Шљива је, широм Србије, ове године издашно родила. Гране се савијају од рода, приноси су више него добри, али произвођачи нису, по старом обичају, задовољни откупном цијеном. Према процјенама стручњака, род шљиве биће сасвим довољан за пекмез, за ракију, али и за извоз. Каква је ситуација са родом и откупом шљива у појединим регионима Србије […]

среда, август 28, 2013 / 09:05

Шљива је, широм Србије, ове године издашно родила. Гране се савијају од рода, приноси су више него добри, али произвођачи нису, по старом обичају, задовољни откупном цијеном.

Према процјенама стручњака, род шљиве биће сасвим довољан за пекмез, за ракију, али и за извоз. Каква је ситуација са родом и откупом шљива у појединим регионима Србије јавили су дописници „Новости“.

Овогодишњи род шљиве у Србији, према подацима чачанског Института за воћарство, значајно ће премашити просјечан годишњи принос од око 600.000 тона. Очекују се приноси од 40 до 50 тона по хектару, што је одличан род. Стручњаци у овој области истичу да ће и ове године чак 90 одсто шљиве бити за прераду, и то највише за печење ракије.

У почетку бербе откупна цијена стоне шљиве била је око 25 динара, и она се углавном извозила у Русију. Што је вријеме одмицало, цијена је опадала, тако да сада ријетко ко откупљује бранице, док се шљива за обраду откупљује за 11, а она, која је намијењена за ракију – за осам динара по килограму.



Оставите одговор