Стоп несигурном раду

У времену неолибералног капитализма, достојанствен и сигуран рад замијењен је несигурним радом, чије достојанство се изгубило. НЕСИГУРНИ РАД врло је лако препознати. Он се јавља кроз различите начине: ЗАПОШЉАВАЊЕ ПРЕКО АГЕНЦИЈА, СКЛАПАЊЕ УГОВОРА НА ОДРЕЂЕНО ВРИЈЕМЕ, УСТУПАЊЕ ПОСЛОВА ДРУГИМ ПРЕДУЗЕЋИМА, ПОДУГОВАРАЊЕ ПОСЛОВА само су неки од облика који су постала свакодневна пракса у предузећима Републике […]

петак, октобар 5, 2012 / 20:01

У времену неолибералног капитализма, достојанствен и сигуран рад замијењен је несигурним радом, чије достојанство се изгубило.

НЕСИГУРНИ РАД врло је лако препознати. Он се јавља кроз различите начине:

ЗАПОШЉАВАЊЕ ПРЕКО АГЕНЦИЈА, СКЛАПАЊЕ УГОВОРА НА ОДРЕЂЕНО ВРИЈЕМЕ, УСТУПАЊЕ ПОСЛОВА ДРУГИМ ПРЕДУЗЕЋИМА, ПОДУГОВАРАЊЕ ПОСЛОВА само су неки од облика који су постала свакодневна пракса у предузећима Републике Српске.

Они су постали примарни начин како да послодавци-капиталисти што више зараде, уз максимално израбљивање радника.

Несигурни рад данас је основни начин за разбијање синдиката и његове масовности, која би требала бити најача снага синдиката. Тиме се губи задња шанса за колективно преговарање, што води укидању колективних уговора и драстичног смањена права радника. То је и крајњи циљ сваког неолибералног капиталисте.

Предсједник Конфедерације синдиката РС
Обрад Белензада0 КОМЕНТАРА

  1. Iz samo nekoliko redova ovog pamfleta, potpuno je jasno da ovaj predsjednik nekog sindikata uopšte ne zna šta je (neo/liberalni) kapitalizam. Takvog nečega (rekao bih čak – po definiciji) ne može biti u oligarhijskoj, autoritarnoj i nedemokratskoj državi u kojoj nema ljudskih sloboda, pa posljedično ni ekonomskih, ni političkih. Šta bi u takvom okruženju uopšte moglo biti (neo)liberalno i kapitalističko!?

    Lijep pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *