Стевандић: Хитно смијенити Шкрбића и Ђокића

Члан Главног одбора и посланик Српске демократске странке (СДС) у Народној скупштини РС Ненад Стевандић позвао је данас на хитне смјене министара здравља и борачко инвалидске заштите, Ранка Шкрбића и Петра Ђокића, јер су одговорни за крах здравственог система, односно поразно лош положај борачких категорија у РС. Илуструјући тврдње о тешком задравственом стању у здравственом […]

четвртак, јул 5, 2012 / 13:03

Члан Главног одбора и посланик Српске демократске странке (СДС) у Народној скупштини РС Ненад Стевандић позвао је данас на хитне смјене министара здравља и борачко инвалидске заштите, Ранка Шкрбића и Петра Ђокића, јер су одговорни за крах здравственог система, односно поразно лош положај борачких категорија у РС.

Илуструјући тврдње о тешком задравственом стању у здравственом сектору, Стевандић је подсјетио да је СДС још у својој „Бијелој књизи" указивао на крах многих институција и система у РС, а који је доживио своју кулминацију.

„Паралелно с тим се показало да смо били у праву да ће бити веома лоши ревизорски извјештаји и да је непланско трошење средства, покривање папирима појеидних уговора однијело огромна средства из буџета РС. То се највише одрзаило на здравствену и социјалну сигурност грађана РС", казао је Стевандић.

Бројна су била упозорења о лошим потезима у здравству, али, подсјећа, ресорни министар је то демантовао, иако је стварност потврђивала истину на коју је указивао СДС.

Стога, подсјећа и да приједлог СДС-а да је јеидно логично било улагати у свјетски признати стандард у збрињавању пацијента, кроз промовисање тзв.златног сата, а примјер како се ради ових дана треба видјети и у Хрватској.

„То значи да постоји санитетски хеликоптер, који кошта знатно мање него фиктивни уговор који је министар потписао с ‘Бонекс инжињероингом’, који ће однијети преко 10 милиона марака ради ‘прања папира’ и ‘организовања лажне едукације’ у здравственом систему РС. Ту су изгубљена два санитетска хеликоптера, који по свјетским стандардима могу у првом сату да збрињавају оне који имају срчане и мождане ударе и оне који доживе тешке саобраћајне несреће, што повећава могућност да ти пацијенти преживе", нагласио је члан Главног одбора и посланик СДС-а.

Међутим, истиче, власт у РС, односно ресорно министарство није улагало у оно што чува људске животе и здравље, већ у маркентишке и менаџерске уговоре, што је додатно оптеретило касу Фонда здравства, која има 10 милиона марака мање прихода, а за четири године повећање расхода за 160 милиона марака.

„Очекујемо крах здравственог система, јер су здравствени ресурси у РС исцрпљени", указао је Стевандић.

Изразио је жаљење јер није дошло, казао је, до реконструкције Владе РС, будући да су сви свесни да актулени министар не може више да води здравствени систем РС.

„Али, његова оставка или смјена је одложена за послије избора", констатовао је Стевандић.

Говорећи о усложњавању и онако већ тешке социјалне ситауције у РС, он је упозорио да је једнако лоше стање у тој сфери, јер је само потрошачка корпа вишеструко надмашила омјер од прије четири или пет година, а плате знатно мање.

За то вријеме, институције које води министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић су показале сву своју неспособност и партијску оданост.

У том смислу, подсјетио је да је у протеклих мјесец дана неколико бораца и инвалида, људи који су дали највише за РС, ступало у штрајкове глађу и завршавали у хитној помоћи и шок собама, јер Ђокић није нашао ни знања, ни храбрости да заврши причу о лошем закону који је он „на силу прогурао" у Народној скупштини РС, а којим су инвалиди и борци доведени у тежак положај.

Уз позив за смјену Ђокића, Стевандић је рекао да ресорни министар и даље малтретира ратне-војне инвалиде, чак и ампутирце, који морају да иду на ревизију тог статуса, како би, ваљда видјели, како каже, да није неком инвалиду у међувремену нарасла нога.

„Такве ревизије морају хитно да престану, јер ћемо у супротном ми из СДС-а повести бунт против таквог министра и учинити све да такав министар више не малтретира ратне – војне, инвалиде. Ако треба да иде нека ревизија, нека иде на ревизију пресуда Петру Ђокићу да се утврди колико је пара нестало из буџета оним што је он признао као кривично дјело. Те ствари морају да иду на ревизију, а не ампутиране борачке ноге и стање у социјалном сектору, гдје су људи сваким даном у тежем положају", рекао је Стевандић.

Понуђену, а повучену оставку министра просвјете РС Антона Касиповића, назвао је вјештим маркетничким триком, који је требао да се перципира као полагање неке врсте одговорности.

„То је и много горе од онога – Тресла се гора, родио се миш и све више подсјећа на серију ‘Ђекна још није умрла, а не зна се кад ће".

Стога, Стевандић наглашава да одлагање реконструкције или смјене ове Владе РС за период послије избора представља веома лош потез владајуће већине, јер они немилице троше и бахато располажу буџетским новцем.

„Исисавање тог новца на штету бораца и инвалида, здравствених радника и свих пацијента, у тешкој соицјалној ситуацији се и даље наставља. О томе говори и извјештај у прорежимским медијима о трошењу новца у ‘Путевима РС’, које је потрошило око пола милиона марака за топле оброке и друге додатке, иако РС има дјелимично завршене путеве, али најскупље у Европи. На једној страни имамо потпуну бахатост власти, а с друге велики бунт народа, тешку социјалну ситуацију, угрожавање здравственог система РС и велико незадовољство оних који су створили РС – бораца и инвалида", закључио је Стевандић.0 КОМЕНТАРА

 1. Oni su radili po planu i programu koje je firer preuzeo od kako on kaze velikih.
  „Tako su rekli veliki , i tacka…“
  Zna to dobro i Nenad, zna da je to dogovoreni haos, kao sto je i rat bio dogovoren i narucen.
  Svi znamo ko su narucioci, ko su izvrsioci, ali znamo da smo najvecu cijenu platili mi.
  Nazalost, uradili su vise i brze nego je od njih trazeno. Nama nema svijetla dana dok se ne dignu kuka i motika. Pa kom opanci, kom obojci. Ne vidim nacina da se drugacije moze to odraditi, jer i psu kad pokusa neko da mu otme kost koju glodje on pokida lanac , ma kako bio cvrsto vezan, i skoci na svoga mucitelja.
  Sumnjam u Nenadovu iskrenost, jer sds je ostajao samo rijecima. Da je tako radio sds pocetkom devedesetih, danas nas ovdje ne bi bilo.

 2. Без зезања, треба вршити притисак за набавку санитетског хеликоптера. Хеликоптерски сервис није опремљен за те сврхе, а грађани широм Српске треба да добију могућност коју имају људи у БЛ (ма како то МОГУЋНОСТ звучало), ипак смо у далеко бољој позицији.

 3. Slazem se sa Anjom da nam treba sanitetski helikopter. Ali…skoro sam bio u okolini Drvara i ljudi pricaju da Spirica dovozi i odvozi svakoga vikenda helikopter. Tako je sa svima doglavnicima.Sve mi to placamo.Po njima nema potrebe za sanitetskim helikopterom, jer njima nije u interesu da nas ima vise. Za njih smo mi nepotrebna stoka koja im smeta i koja im opterecuje budzete.Manje nas, manje penzija, socijalnih davanja, manje straha da se stoka ne uzjoguni , da se drzne zatraziti mrvu hrane.
  Da, Banja Luka i mjesta blize njoj su u povoljnijoj situaciji jer je Zlatni sat moguc.Treba omoguciti svim stanovnicima RS da budu u dometu tzv Zlatnog sata.
  Malo nas je, i svakog covjeka, pogotovo djecu i mlade treba da cuvamo kao kap vode na dlanu.

Оставите одговор