Становници ЕУ се све више убијају

Финансијска криза која је погодила Европу средином 2008, је преокренула дугогодишњи тренд опадања стопе самубистава особа радног доба, упозорили су стручњаци са Кембриџског универзитета у Великој Британији. Стручњаци су анализирали податке о смртности у шест земаља-чланица Европске уније (ЕУ) пре 2004. – Аустрији, Великој Британији, Финској, Ирској, Грчкој и Холандији и у четири земље које […]

недеља, 10 јула, 2011 / 14:58

Финансијска криза која је погодила Европу средином 2008, је преокренула дугогодишњи тренд опадања стопе самубистава особа радног доба, упозорили су стручњаци са Кембриџског универзитета у Великој Британији.

Стручњаци су анализирали податке о смртности у шест земаља-чланица Европске уније (ЕУ) пре 2004. – Аустрији, Великој Британији, Финској, Ирској, Грчкој и Холандији и у четири земље које су се касније придружиле – Чешкој Републици, Мађарској, Литванији и Румунији.

У 2008. стопа самоубистава особа млађих од 65 година у праћеним старим чланица Уније се повећала за седам одсто у односу на 2007, извијестила је француска новинска агенција АФП.

Највеће повећање за 17 одсто је биљежено у Грчкој, а потом у Ирској – за 13 одсто.

Баш те двије земље су биле највише погођене кризом међу анализираним старим чланицама и евроопске институције и Међународни монтерни фонд су им додијелили огромне пакете финансијске помоћи.

У четири новије чланице 2008. је стопа самоубистава радно способног становништва повећана за само један одсто.