Српска чланица и предсједавајућа: Потпуно јединство око Уставног суда БиХ

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изразила је задовољство што је на састанку код предсједника Републике Српске Милорада Додика постигнуто потпуно јединство око будућег понашања и кретања када је у питању још једна немила и скандалозна ситуација коју је поново проузроковао Уставни суд БиХ.

уторак, јун 20, 2023 / 16:30

Цвијановићева је истакла да Уставни суд БиХ у континуитету више од 10 година призводи правну несигурност по грађане Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/.

"Тај суд, који заједно са осталим странцима, уз те своје три судије које сједе тамо, а највише са ОХР-ом и оним који подржавају тај ОХР, осим што прави правну несигурност уводи нас стално из једног експеримента у други", рекла је Цвијановићева новинарима након радно-консултативног састанка код предсједника Републике Српске.

Она је додала да су људи који су требали да буду на бранику заштите уставности у БиХ погазили сада још једном то што јесте њихова главна мисија.

"Много пута сам рекла да из тог разлога они не уживају нити какав кредибилитет нити имају какву подршку у оквиру грађанства и грађана који ту институцију не доживљавају као мјесто гдје се штити Устав него мјесто на којем се манипулише управо да би се прекрајало оно што јесте Устав", нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да је пред Републиком Српском неколико важних корака које је изразио предсједник Републике Милорад Додик, истичући да данас присутни представници Српске на састанку нису никаква побуњеничка група него представници институција.

"Позивам сада и све наше људе који уз институције Републике Српске учествују у органима БиХ, заједничким институцијама, да такође буду опрезни да обрате пажњу на ово што се дешава", навела је Цвијановићева.

Она је јучерашњу одлуку Уставног суда БиХ оцијенила као само још једну у низу врло погрешних, бахатих, безобразних и неуставних ствари које се дешавају у оквиру БиХ.

Цвијановићева је нагласила да нема никакве тајне и дилеме чему су намијењене такве одлуке, а то је апсолутно прекрајање БиХ, утапању Републике Српске са свим својим надлежностима, те обезвређивању онога што су уставна права Републике Српске.

Цвијановићева је истакла да Република Српска намјерава да брани своја уставна права на сваки могући начин.

Она је истакла да је дубоко разочарана позицијом ЕУ јер људи који упорно говоре о прављењу правне државе толеришу неправну државу, неуставност и малетретирање од разних странаца.

Према њеним ријечима, представници ЕУ тако се понашају умјесто да јачају домаће институције да оне у пуном капацитету обављају своје задатке и извршавају своје обавезе према ЕУ.

"Из тог разлога наметнула се једна обавеза, а то је када је у питању оних 14 фамозних приоритета који се развлаче ту три–четири године без било каквог успјеха, је чињеница да се у оквиру тих 14 приоритета прво издвоје два важна питања, два приоритета, једно које се односи на позицију ОХР-а и друго које се односи на позицију страних судија у Уставном суду", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да би се приоритетним рјешавањем наведена два питања БиХ из правног хаоса увела у правни ред и мирније воде у оквиру којих ће се моћи остваривати уставна права.

"Онда ћемо ми лако у седам дана ријешити све остале приоритете, јер су то кључни приоритети", рекла је Цвијановићева, истичући да не одобрава поступање ЕУ у БиХ и на Косову и Метохији.

Она је рекла да је разочаравају и партнери који долазе из ФБиХ који ликују и показују тешку зависност о прегласавању.

"Имала сам ситуацију у Предсједништву БиХ гдје имам члана Предсједништва који скочи готово одушевљен када је неко прегласан тамо, то јесте ја", рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да је сада дошло и до ситуације да се правила мијењају волунтаристички, од случаја до случаја да би се доскочило ситуацији, а да то нема никакве везе са правном сигурношћу грађана и правним функционисањем институција.

Цвијановићева је рекла да су на састанку код предсједника Републике дефинисани кораци у складу са којима ће се понашати.

"Не радимо ништа лоше, радимо све што је добро, па коначно добро и за БиХ ако хоћемо то да кажемо, али свакако добро за Републику Српску", поручила је Цвијановићева.

Она је додала да највиши представници Српске на овај начин желе да заштите уставну позицију и надлежности Српске.

"Отворени смо за разговор, али исто тако разумијемо ситуацију да многи нису спремни у овој држави за разговор. Много пута смо их позивали да се бавимо важним питањима и много пута су прибјегли да оду покуцати у неку амбасаду, умјесто да са нама разговарају овдје", напоменула је Цвијановићева.

Она је рекла да би Европска комисија требала показати да су партнери, да хоће правну државу и да су кредибилни.

Предсједник Додик одржао је данас састанак са представницима институција Српске и лидерима парламентарних политичких странака из Српске поводом најновије антиуставне одлуке такозваног Уставног суда БиХ.Оставите одговор