Жељко Будимир: Уставни суд БиХ је инструментализовани политички апарат против Дејтона

Крајњи циљ посљедње одлуке Уставног суда БиХ је да се зада најјачи ударац Републици Српској, да се она развласти и да више не постоји као конститутивни дио БиХ, изјавио је данас министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Жељко Будимир.

уторак, јун 20, 2023 / 16:32

Будимир је истакао да је Уставни суд БиХ промјеном правила која му омогућавају да функционише без српских судија, још једном урадио оно што ради откада је инструментализован као политички апарат у БиХ чији је циљ напад на уставноправни поредак, односно Дејтонски споразум, по којем једино БиХ може да траје.

"Свима је јасно, што је рекао и предсједник Републике Српске Милорад Додик, да је намјера да се послије посљедње одлуке Уставног суда БиХ одлучује без једног конститутивног народа и да се нападне имовина Републике Српске", рекао је Будимир новинарима у Бањалуци.

Он је послије радно-консултативног састанка предсједника Републике са представницима институција и лидерима парламентарних политичких странака из Српске, подсјетио да је држава политичко-територијална заједница и да не постоји без територије, те да у том случају не постоји Република Српска.

Уставни суд БиХ саопштио је јуче да је избрисао одредбу у Правилу овог суда о одгађању сједнице ако не присуствује најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске и најмање тројица оних које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ.Оставите одговор