Србија отписала дуф Српској од скоро 2 милиона марака

Представници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Министарства здравља Србије су позитивно оцијенили јучерашњу одлуку Владе Србије да се отпише дио дуговања настао на основу трошкова лијечења грађана Српске у Клиничком центру Србије у износу од скоро милион евра. Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић и министар здравља Србије Златибор […]

четвртак, 24 децембра, 2015 / 07:09

Представници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Министарства здравља Србије су позитивно оцијенили јучерашњу одлуку Владе Србије да се отпише дио дуговања настао на основу трошкова лијечења грађана Српске у Клиничком центру Србије у износу од скоро милион евра.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић и министар здравља Србије Златибор Лончар разговарали су током састанка о унапређењу и развоју сарадње Србије и Српске у области здравства.

Констатовано је да је успостављена квалитетна сарадња у области лијечења пацијената из Републике Српске, било њиховим упућивањем у Србију на лијечење или упућивањем стручњака из Србије у здравствене установе Српске, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Током састанка разматрани су и модалитети и могућности проналажења адекватног начина финансирања лијечења грађана Српске у свим здравственим установама у Србији.

„Договорено је и да један од облика сарадње у будућности треба да буде пружање што веће стручне помоћи љекара из Србије колегама у Републици Српској, прије свега, тако што ће стручњаци из Србије, посебно они из области хирургије, одлазити у здравствене установе Републике Српске да би демонстрирали своја знања и вјештине“, наводи се у саопштењу.

Министри су исказали задовољство до сада оствареним односима уз заједничку оцјену да постоји могућност да се они у наредном периоду додатно интезивирају и побољшају.

Данашњем састанку присуствовали су државни секретар у Министарству здравља Србије Берислав Векић, директор Републичког фонда здравствено осигурања Верица Лазић, директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин, као и директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Мирко Станетић, директор Фонда здравственог осигурања Српске Дарко Томаш, и шеф кабинета министра здравља и социјалне заштите Српске Љубомир Сладојевић.