Србија и НАТО могу да сарађују и без чланства

Србија и НАТО могу да сарађују и без прикључења Србије сjеверноатлантском савезу јер дијеле заједничке интересе, изјавио је данас замјеник помоћника генералног секретара НАТО Тед Вајтсајд. „Изузетно смо поносни на водећу улогу Србије у борби против корупције. Та борба је заједнички интерес и на томе можемо заједно радити, без потребе да се Србија прикључи НАТО […]

субота, април 13, 2013 / 18:28

Србија и НАТО могу да сарађују и без прикључења Србије сjеверноатлантском савезу јер дијеле заједничке интересе, изјавио је данас замјеник помоћника генералног секретара НАТО Тед Вајтсајд.

„Изузетно смо поносни на водећу улогу Србије у борби против корупције. Та борба је заједнички интерес и на томе можемо заједно радити, без потребе да се Србија прикључи НАТО пакту. Такав однос имамо и са Русијом”, рекао је Вајтсајд на конференцији Алтлантског савјета Србије у Руми.

Вајтсајд је рекао да НАТО нема политички интерес за прикључење Русије тој организацији али да дијеле заједничке интересе за успостављање стабилности.

„Као и са Србијом, ми сарађујемо и са Русијом. Политичко руководство те земље је више пута поновило изричит став да не желе да се прикључе НАТО, али то нас не спречава да сарађујемо у борби против пиратерије која омета трговину и безбедност”, казао је Вајтсајд.

Он је нагласио да НАТО сарађује са Србијом и Русијом не због тога јер је приморан, већ јер дијели заједнички интерес са те две земље.

Према његовим речима, програм Партнерство за мир пружа могућност за припрему земље за улазак у НАТО, што су, како је додао, многе земље источног блока искористиле, али је остављена могућност свакој земљи да одабере ниво сарадње као и одлуку о приступању.

„Партнерство за мир је дугогодисњи програм у току кога су се многе земље припремиле да постану чланице НАТО. Међутим, Србија, попут Русије може да остане ван савеза али је значајно да сарађујемо и препознамо заједнички интерес”, рекао је он.Оставите одговор