Спољнополитички порези и доприноси: Додик о муслиманским члановима Предсједништва БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је прије расправе о буџету одржана редовна сједница Предсједништва БиХ, да је предложио четири тачке дневног реда али да су то друга два члана Предсједништва одбила чиме су допринијели ширењу институционалне агоније у БиХ и додатном краху спољне политике БиХ.

среда, јун 8, 2022 / 18:04

"Прва допуна је била да Предсједништво овласти Савјет министара да приступи иницијативи Отворени Балкан, јер видимо да та иницијатива која већ функционише између три земље даје доста добрих ефеката у погледу кретања људи и робе и у том погледу БиХ не треба да трпи и да треба да буде дио те регионалне иницијативе, али нажалост друга два члана Предсједништва се нису сложила да то буде на дневном реду", напоменуо је Додик.

Он је додао да су тај закључак одбили и да тај приједлог није ни уврштен у дневни ред сједнице.

Додик је предложио да Шефик Џаферовић буде разријешен дужности предсједавајућег Предсједништва БиХ због чињенице да злоупотребљава позицију предсједавајућег.

"Предсједавајући Предсједништва је техничка функција и не прави разлике између осталих чланова Предсједништва, јер је Предсједништво колективни орган и предсједавајући нема никаква додатна овлаштења него што имају друга два члана и у том погледу не може да узурпира спољну политику", рекао је Додик.

Он истиче да је Џаферовић својим понашањем срушио спољну политику БиХ јер није поштовао Устав БиХ, није поштовао Пословник ни досадашње праксе, тако да је сам, без одлуке Предсједништва БиХ, лажно представљајући то као одлуке Предсједништва, преносио своје ставове и тиме срушио спољну политику БиХ која у овом тренутку апсолутно не постоји.

Додик је навео да ће шира образложења своје четири тачке бити доступна јавности за сат времена.

Он је истакао да се Џаферовић није придржавао закона, Устава ни Пословника и да своје ставове лажно представља као ставове Предсједништва БиХ.

"Не може се имати повјерења у вршење дужности Џаферовића као предсједавајућег Предсједништва БиХ", нагласио је Додик.

Он је напоменуо да ни Џаферовић, ни Комшић нису прихватили да се то уврсти на дневни ред сједнице.

"Ја ћу то поново предложити јер сматрам да ће, док се ствари не доведу у ред, неред који Џаферовић прави као предсједавајући не може да прође без реакција", поручио је Додик.

Додик је нагласио да је предложио да Предсједништво осуди неуставним и нелегитимним одлуке Кристијана Шмита који себе представља као високог представника, а који је ударио на уставни поредак и буџетски систем БиХ и да се према њему предузму мјере кривичне одговорности.

Он је предложио да то учини Предсједништво, али да ни тај приједлог није уврштен на дневни ред сједнице.

"Чињеница је да Савјет безбједности УН није именовао никога за високог представника. Чињеница је да та функција не постоји, да лице које се представља као високи представник нема легитимитет Савјета безбједности, а поред тога потпуно је промашен и изопштен из Анекса 10 гдје пише да стране потписнице Анекса 10 треба да утврде ко је високи представник", напоменуо је Додик и додао да га само релевантном резолуцијом потврђује Савјет безбједности УН.

Додик је нагласио да се све то дешавало без те двије ствари које су предвиђене, те да је Кристијан Шмит у, како је оцијенио, криминалним радњама и да покушава да уноси неред у БиХ.

"На тај начин он додатно дестабилизује уставни поредак у БиХ и сматрао сам да Предсједништво треба да потврди да не постоји високи представник јер није именован резолуцијом Савјета безбједности и није изабран од чланица потписница Анекса 10 и да су ништавне све његове радње, да треба кривично да одговара и да буде удаљен из БиХ сходно поступку који је предвиђен за странце који урушавају уставни поредак у БиХ", рекао је Додик.

Он је нагласио да је предложио те три тачке, али да оне нису прихваћене да се о њима расправља.

Додик је од Предсједништва БиХ тражио да се у односу на сукоб Русије и Украјине предложи да се Предсједништво огласи као једини овлаштени орган и Уставом утврди своје политике, да констатује да је Предсједништво једино мјесто гдје се те одлуке могу доносити, те да све оно што је подузето у прошлости огласи ништавним.

"Данас имамо ситуацију да су неки неодговорни појединци негдје на глобалном и мултилатералном нивоу наводно давали неке сагласности, а за то није постојала одлука Предсједништва БиХ. Камуфлажа у томе не помаже јер очигледно да БиХ показује своју спољну политичку неозбиљност на начин како приступа том питању", нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске разматрала то питање, дефинисала неколико важних закључака и да сматра да су они добри и за остале у БиХ.

"Потврђујући европски пут БиХ, потврђујући наш захтјев за тим да се рат што прије заустави, потврђујући наше опредјељење за поштивање мира, потврђујући потребу да се све то мировним разговорима заврши, одбацујући могућност да будемо сврстани на било коју страну важних глобалних играча који покушавају да придобију мање земље за своје потребе, сматрам да је најбољи став за БиХ да у овоме сукобу не буде ни на једној страни", истакао је Додик.

Он је навео да није лако ни једнима, другима, ни трећима у БиХ , да је очигледно да су симпатије у БиХ једних према Русији, једних према Украјини, једних према Западној Европи, а једних према Америци, те да конфузија у односима те врсте треба да се ријеши када би постојао јединствен став да се тим питањима у БиХ уопште не бави.

"Та моја образложења нису била довољна да друга два члана Предсједништва ставе то на дневни ред, него су с гнушањем одбацили такве иницијативе", напоменуо је Додик.

Он је оцијенио да су тиме допринијели "ширењу институционалне агоније у БиХ, додатном краху спољне политике БиХ".

"Ово је била прилика да ту спољну политику вратимо у оквире редовних процедура и да покушамо да се представимо као озбиљан субјекат, али тога није било", закључио је Додик.Оставите одговор