СПЦ: Црногосрска власт се не може бавити устројством цркве

Православна црква не подлијеже државним принципима организације и ниједна држава не може себи да даје право да врши организацију нити реогранизацију Цркве, истичу у Патријаршији Ссрпске православне цркве поводом става власти у Црној Гори да "треба да постоји само једна православна црква". У Српској православној цркви кажу да црногорска власт "никако да схвати да не […]

четвртак, мај 19, 2011 / 11:02

Православна црква не подлијеже државним принципима организације и ниједна држава не може себи да даје право да врши организацију нити реогранизацију Цркве, истичу у Патријаршији Ссрпске православне цркве поводом става власти у Црној Гори да "треба да постоји само једна православна црква".

У Српској православној цркви кажу да црногорска власт "никако да схвати да не може да се бави устројством цркве".

Поводом најаве Демократске партије социјалиста да ће у програму партије бити постављен вјерски циљ – "обједињавање цркве" у Црној Горе, из Патријаршије поручују да је понашање црногорске власти противно и европским принципима одвојености цркве од државе.

"Црна Гора претендује на учешће у ЕУ и тамошња власт треба да схвати да не може да се бави устројством Цркве. У Немачкој, Италији, било где тамошња држава се не бави унутрашњом организацијом било које цркве", рекли су београдском "Блицу" у Патријаршији.

Коментаришући наводе ДПС-а у СПЦ истичу да "постоји једна Православна црква и њена митрополија на овим просторима и као таква је призната у православном свијету, али и код других цркава и традиционалних вјерских заједница".

Један од начина на који би СПЦ могла да избјегне проблеме око одузимања имовине и притиске је већа аутономија Митрополији, наводи "Блиц".0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор