Галијашевић: Вехабије наоружане тешким оружјем

Вехабијски одреди на рубним дијеловима мјесне заједнице Блатница, у општини Теслић, наоружани су тешким оружјем, изјавио је Срни Џевад Галијашевић, члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала. Оцјена Експертског тима, каже Галијашевић, јесте да вехабије тренутно користе само пјешадијско, аутоматско наоружање, али да се претпоставља како су опремљени и експлозивним […]

четвртак, 19 маја, 2011 / 11:12

Вехабијски одреди на рубним дијеловима мјесне заједнице Блатница, у општини Теслић, наоружани су тешким оружјем, изјавио је Срни Џевад Галијашевић, члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала.

Оцјена Експертског тима, каже Галијашевић, јесте да вехабије тренутно користе само пјешадијско, аутоматско наоружање, али да се претпоставља како су опремљени и експлозивним направама, па чак и минобацачима.

Галијашевић наводи да употреба пјешадијског оружја у Каменици код Блатнице и њеном некадашњем засеоку Језера има двоструко дејство и да, осим тактичке обуке вехабија, служи и за плашење локалног становништва.

"Они се руководе смијерницом – испред нас је један убијени, иза нас се налазе хиљаде заплашених. Ако можете пронаћи човјека у тако великом насељу, као што је Блатница, који не смије да се представи, они су, нажалост, у томе и успјели", сматра Галијашевић.

Дјеловања радикално исламистичких одреда у овом реону од раније су позната тиму за борбу против тероризма, као и чињеница да су управо на рубним дијеловима теслићке Мјесне заједнице Блатница који граниче са Федерацијом БиХ лоцирани неки од најопремљенијих вехабијских кампова у БиХ.

"Теслићка околина је, осим Санског Моста и подручја планине Влашић, једно од највећих стратишта војних вјежби вехабијских одреда. Осим ових локација, у сличној конотацији се помиње и село Сјенина, између Добоја и Грачанице", наводи Галијашевић.

Према његовим ријечима, у овом конкретном случају, али и уопште када је ријеч о сузбијању вехабизма, битку не могу водити само безбједносне агенције у БиХ, већ се морају укључити и шире друштвено-политичке заједнице.

"Ако се у рјешавање овога проблема под хитно не укључе и локалне заједнице, онда имамо проблем, јер полиција може дјеловати само након конкретног извршења одређеног кривичног дјела", поручује Галијашевић.

Представници Експертског тима за борбу против тероризма и организованог криминала најавили су посјету Блатници и угроженим селима и засеоцима у овом рејону и да ће захтијевати брзу и одлучну интервенцију како локалних, тако и ентитетских и државних органа.

Дјеловати се, поручују у тиму за борбу против тероризма, мора што хитније, јер је након вијести о убиству Бин Ладена, у БиХ примијећено обједињавање вехабијских снага, те видљиво појачана активност радикално исламистичких групација.

Предсједник Савјета теслићке Мјесне заједнице Блатница Љубомир Маливојевић рекао је Срни да припадници вехабијског покрета врше војну обуку на Мањачи (Махњача) на граници општина Теслић у Републици Српској и Зеница у Федерацији БиХ, испричавши како се у неколико наврата недалеко од некадашњег војног објекта на Махњачи чула рафална пуцњава из аутоматског оружја.

Српски повратници у овај дио блатничког краја, који је до рата припадао општини Теслић, навели су да су вехабије у два наврата послије 6. маја изводили вјежбе гађања изнад некадашњег српског села Козила, које се налази недалеко од Палашнице.

"То се догађа увијек сриједом увече, између 19.30 и 20.00 часова… Плашимо се ноћи. Није ме страх због мене, него због жена и дјеце", рекао је Срни један од малобројних повратника. Он је додао да их је протекле зиме посјетило једно лице афроазијског поријекла, а које се представљало као Фуад.0 КОМЕНТАРА