СНСД омлатио невесињске глогиње Војином Ћетковићем

Преношење страначких спинова са непотписаних портала, Фронтал је одавно означио као једно од највећих зала на медијској сцени Српске. Због тога је портале без импресума прозвао "порталоиди", како би се читава појава лакше дефинисала и препознавала.

субота, новембар 9, 2019 / 16:11

Непровјерена, једнострана и логички упитна вијест Топ портала, пренесена од стране АТВ, а потом умножена најчешће кроз сличне медије у Србији, "ставила је звоно" на глумце Војина Ћетковића и Дејана Луткића, изједначивши их по антисрсптву са моралним гномима попут Мирјане Карановић или браће Трифуновић.

За праћење овог случаја потребно је гледати читав низ догађаја, без којих прича не може бити потпуна. Све је започело протестом демобилисаних бораца у Невесињу, због одлуке да се општинска плакета додијели народном посланику Илији Таминџији.

И Таминџија и Вукота су из Херцеговине?

Борачко незадовољство, очито синхронизовано са опозицијом у Невесињу, коју предводи СДС, изазвано је тврдњама да је Таминџија дезертер, који не заслужује награду на Митровдан, кад се сви присјећају двије славне битке у којима је одбрањено Невесиње, а многи борци за успјех у томе дали свој живот.

Овакав напад има више мањкавости: Таминџија је дезертер колико и Вукота Говедарица, са разликом што је Илија студирао у Подгорици, а Говедарица у Новом Саду. И СНСД и СДС би морали утврдити неко правило које се односи на студирање током рата, а које ће важити једнако за чланове и њихове, и супарничке странке.

Двоструки аршини у овом случају поприлично вријеђају интелигенцију. Подједнако и они који бране Таминџију, а користили су исти аргумент у кампањи против Говедарице, било они који сада раде исту ствар са друге стране.

Са друге стране, Таминџија није од јуче постао "дезертер" већ је то био и 2010. од када поприлично убједљиво побјеђује на изборима на којима се појави. Такође, општинско признање му је додијељено "за изузетан допринос у рјешавању питања водоснабдијевања, путне инфраструктуре и реализацији пројекта ХЕ Дабар".

Макондо у Невесињу: Мајору има ко да пише

Једно универзално правило о додјели признања политичарима, тек онда кад више не буду на власти, дало би наградама на значају и објективности, али о томе сада можемо само да сањамо. Овако, додјела плакете Тамиџији ни по чему се не разликује од мноштва истих додјела широм Српске. То што је Митровдан уједно дан општине Невесиње, не може бити аргумент против додјеле, јер се другим данима, логично, не дијеле плакете.

Било је заиста дирљиво гледати како једни желе да скрену пажњу са "дезертерских дилема" на непоштовање домаћина и националну неосјетљивост глумаца из Београда, док други истичу ствари које им иначе уопште нису за моралну осуду. Тако Блиц, и то Еуро, даје једнострано обојен приказ у којем су сви извори анонимни по принципу "рече ми један чо’јек", осим Јована Васиљевића. Погађате, предсједника СДС у Невесињу.

Уз све ово, ишла је и побочна прича о хапшењу учесника Отаџбинског рата, мајора Брана Пејановића. Наиме, они који и иначе не дају пишљива боба на наслијеђе Војске Републике Српске, јако је општечовјечански погодило његово хапшење. Оно је, наводно, услиједило након обраћања Таминџији у смислу његовог неучешћа у рату, што је локална полиција протумачила као нарушавање јавног реда и мира, до степена лишавања слободе.

Самозатајни Илија, без шмекерског у себи

Они који за Таминџију нису први пут чули ове јесени на скупштинским засједањима (сексизам и ренесанса), сјећају се изборног феномена у којем је он још 2010. постао народни посланик, а да практично није имао ни предизборних наступа ни плаката.

Наравно, посао за њега је одрадила машинерија СНСД ојачана ресурсима ЕРС, али то не мијења утисак да је Илија прилично самозатајан лик који не тежи јавном наступу и слави, већ очито мисли да је оно што ради довољно видљиво и без рекламе. Ни у скупштини није имао запажених наступа сједећи у њој два мандата, а тек је ове јесени, повучен прије свега наступима Небојше Вукановића, показао да зна да улази у вербалне дуеле.

Имајући у виду поменуту самозатајност, Таминџија је могао испасти невиђен шмекер да је након првих протеста рекао: Поштујем борце, нећу да учествујем у нечему што дијели моје суграђане, не треба ми никаква плакета, све што сам радио радио сам јер тако треба, а не да бих добио признања".

То што није урађено тако, вјероватно говори о преовладавајућем стању свијести у СНСД по коме је боље да све пропадне, него да неко од њих покаже било шта што се може протумачити као слабост. И то има неку своју логику и оправдање.

Хаубица портал

Једино што нема оправдање је начин на који су одлучили да спинују читав случај. Када је свечана сједница и додјела признања протекла у мучној атмосфери, уз звиждуке и јавно цијепање борачких књижица, на опскурном порталу, појављује се информација да су Ћетковић и Луткић одбили да наступе у програму док се не скине натпис на коме се налази грб Српске и подсјећање на двије Митровданске офанзиве.

За Топ портал је домаћа јавност чула први пут прошле године, када је РТРС пренио резултате предизборне анкете, чији резултати су у једном случају имали збир 100,2%, а у другом чак 105,4%. Већ тада је свима било јасно чему служи Топ портал(оид), али очито не и АТВ, који је текст пренио, без покушаја да са њим као поводом, затражи другу страну догађаја.

Друга страна у страначком смислу је такође имала "неименоване" изворе, који су тврдили да је од глумаца било затражено да "величају Додика и Вучића", што су они, гле чуда, одбили. Наравно, бесмисленија од ове двије верзије боље је одјекнула друштвеним мрежама, па се у овом тренутку навелико расправља како казнити, прије свега Ћетковића, пошто је Луткић, вјероватно као мање познат, потпуно пао у други план.

Да ствар буде парадоксалнија, Ћетковић је био гост Невесиња прошле године, а као кум покојног Небојше Глоговца, по коме име носи дворане у којој се одржавао свечани програм, требао је добити награду "Кум општине Невесиње". Знао је гдје долази, те му натпис није могао сметати, а да му је сметао, лако би се изговорио другим обавезама и не би дошао.

Редитељ раздора: Пејаковић (а није Коља) још непознатији од Луткића

Занимљиво је да на догађај нису дошли Милорад Додик и Жељка Цвијановић, иако неки кажу да су били најављени, а није било ни преноса на РТРС, који је био планиран. Срећом, немиле сцене са додјеле награда барем нису морале бити гледане у преносу.

Како је пренос планиран, логично је да је догађај имао редитеља, а то је у Невесињу требао бити Александар Пејаковић, који се данас огласио и објаснио да глумци нису тражили скидање никаквих ознака, већ да је од њега накнадно тражено да на црну позадину позорнице стави банер. Кад је дошло до неслагања, Пејаковић се повукао из организације, а за њим су то учинили и глумци који су на његов позив дошли да учествују у програму.

Будући да је Пејаковић апсолутно непознат, његово помињање у оваквом контексту не би имало ефекат, какав је имало истицање далеко познатијих београдских глумаца. А то је да сви причају о њиховом потезу, а нико о политичком скандалу у Невесињу, који је парадигма некултуре, небриге и приватизације општенационалних тековина у приватне и партијске сврхе.

Није да се и драмској секцији на овој приредби не би имало шта замјерити, напротив, али то је тек друга прича која би такође скретала пажњу са пуне суштине. А она је да је ово била мучна представа у којој су сви глумци, макар били и глумци по животном позиву, крајње неубједљиви, те изразито безобразни и без поштовања за оно што се на Митровдан 2019. године обиљежавало у Невесињу.

Прочитајте још – Дани(ј)ел Симић: Митровданска дефанзива17 КОМЕНТАРА

 1. Ono za portale ste 100% u pravu, ali jedno ste pogrešili, a to je da ste se izdvojili iz tih „portaloida“, jer se kao i svi ostali bavite etiketiranjem osoba različitog (od vašeg) mišljenja…
  Nije mi jasno kako neko može da ima pravo da odlučuje koje Srbin a ko antisrbin, da niste možda rodonačelnik srpstva i Srbije pa se osećate odgovornim da etiketirate po tom pitanju?

  1. То ко је Србин, а ко srbin или југословен, одређујете сами својим речима и поступцима. А све је последица вредносног система који носите и живите у себи и око себе. Јер ово часно име ваља завреднити и заслужити.

  1. Рођо,

   није се признање додјељивало за ратне заслуге него за заслуге у мирнодопској изградњи Невесиња.

   Ту логику ни партизанија није имала.

   Нека се они са Таминџијом обрачунају на политичком плану.
   Догодине су избори.

   Шта ћемо ако Таминџија опет побиједи?

   Хоћете ли и тада говорити да нема подршку народа?

   Бјажиии…

  2. Normalno da nema podršku naroda.
   Ima podršku porodica gdje su svi 4 od 4 člana ugurani na budžet zahvaljujući sakupljanju potpisa za režim a djeca smjestena u državni vrtić “ režimska mladost“ za siću i po prioritetu.

   Pošto dobro barataš podacima može li se negdje naći od kada je Tamindžija studirao, koliko je puta eventualno propao u osnovnoj i srednjoj da bi ga mogao zajedno sa Frontalom uporediti sa vise od tri godine mlađim Govedaricom.

  3. Таминџија је кркан и сељачина и није ми намјера да га браним.

   Ја само указујем на партизанију која је умислила да се све ње мора питати.

 2. Нема овдје ко да се брани. Кад је слава има да се буде врх врхова. Све мање од тога нема прст образа. То званично Невесиње изгледа дно дна – опозиција, позиција, борци/партизанија. За славу тако, ма фуј!

  Смјешан ми је тек овај редитељ што се избио, па знао је гдје долази, пливај друг.

 3. Jedan od razloga zasto sam napustio frontal da citam je ukupan IQ ostalih citalaca, neobavjestenosti, glupiranju i sirenju svojih misljenja koja su proistakla iz Boga pitaj cega.
  Kao prvo zasluga koja se dodjeljivala tog Mitrovdana je zasluga za zalaganje i doprinos razvoju opstine a razloga je itekako. Evo ja cu nabrojati samo neke u kojima sam licno ucestvovao, nebitno u kom svojstvu, ali podvlacim to jer znam o kolikom obimu zasluga se radi.

  Kao prvo neko ko zivi ovdje zna da u Nevesinju od kako postoji nije bilo pitke vode, voda je smrdila i nije bila za konzumiranje. Ta ista mrcina Vukanovic koji je dijelio klipove blatnjave vode po svom profilu ih je naprosto obrisao kada je ekipa zajedno sa Tamindzijom dovela pitku vodu u grad. Tacno je da te vode nema dovoljno jer kapacitet tog izvora je toliki koliki je ali dobar dio grada je pokriven i ljudi piju ispravnu vodu.
  Tamo su ulice bile raskopane kao da je bombardovanje bilo, bila sredjena jedna ulica, poplocana i to je sve. Vi sada u Nevesinju imate rijesen kompletan centar grada. Na izlazi iz grada prema Mostaru imate rijesenu kruznu raskrsnicu, dvije ilice u centru potpuno obnovljene a duzina ulica nije bas mala. Sada to na nesto lici, uzmite slike pa cete vidjeti sta je bilo a sta je sada.
  Kilometri jos ulica su presvuceni prema obliznjim selima, dio magistrale skoro do sela Odzak je presvucen.Dalje prema Bileci potpuno spojen put asfaltom i rijesen most preko rijeke Zovodolke koji sada lici na most. Sto se tice puta koji ateista Vukanovic svako malo snima i sprda se sa narodom je put koji uopste nije predvidjen ni da bude magistralni put, nije predvidjen cak ni da bude regionalni nego „pristupni“ za potrebe hidroelektrane Dabar i da masine lakse manipulisu. Po tim selima oko hidroelektrane dabar dovedeno je desetine i desetine prikljucaka vode kucama, asfaltirano prilaza i postavljena ulicna rasvjeta.
  Nikada tuznija situacija nije bila kada je Vucic bio u Trebinju i kada je dijelio pare za raznorazne projekte. Spominje sve opstine, projekat ovdje, projekat ondje, kompleks u Mrkonjicima, voda na Baljke kod Bilece a feninga za Nevesinje. S Tamindzijom i Vucicem tada dogovori se da se napravi kulturni centar i to je ta dvorana koju spominjete a nije dvorana nego prava kulturna sala sa pozornicom i sjedistima i to je ta sala kojoj smo dali ime Nebojsa Glogovac i to je ta sala gdje je Cetkovic odbio da igra.
  Jos jedna stvar koja ce uskoro poceti da se radi to je gradska kapela. Ovdje nema uslova da se pokojnik dostojno sahrani i da se sahrana obavi bez podizanja onog cirkusa od satora.
  Gotovo svaki ovaj posao nije prosao bez Tamindzije. Da je to tako lako bilo uraditi sto do sada niko nista od ovoga nije zavrsio. Vjerujte da je ovdje vrijeme bilo stalo i da se konacno neko pojavio ko hoce da pomogne da se stvari pomaknu. Nemam ja razlog da branim bilo koga pa ni prvog Tamindziju ali jednostavno nasli su se ljudi koji hoce nesto da urade i nije u redu da se covjek ovako napada ako nije bio u ratu. Po logici citaoca frontala, ko god nije bio u ratu nema pravo nista da radi i da doprinosi i ako bi se bilo ko pojavio voljan da nesto napravi prvo ga morate etiketirati dezerterstvom a onda stranacki i sve ostalo sto ide. Oslobodite se vise toga, izadjite iz cahure, podrzite energiju i rad i bice svima bolje. Borce niko ne vrijedja pa ni Tamindzija. Ako ih je iko uvrijedio uvrijedili su ti glumci sto su branili nekakvu umjetnicku cast. Pa usrali su se u cast kada su glumili po raznoraznim smecarskim filmovima i bas sada nasli da je brane na Mitrovdan. Bilo je sta je bilo, ajmo nesto napraviti.

 4. Сјећам се када сам прије рата радио у једној херцеговачкој банци Друг Таминджија је имао око 3 милиона марака уштеђевине, и сјећам се када је једном приликом рекао да ће све те паре дати за добробит народа Невесиња само да се ријеше комунитичког јарма. И тако и би, да га милостиви Бог благосива. Све те паре и још више Таминджија је дао за разноразн пројекте од водовода до капеле. Се је то ако нисте знали Друг Таминджија финансирао и сопстбеног джепа. Јесте да је закаснио добрих 15-20 година од када је зајашио на власт, али се поклонима не гледа у зубе.
  И јесте да Невесиње ни након двадесет година СНСД тираније још увијек нема довољно питке воде, пазите нема довољно питке воде, али јбг., не морају сви ни да пију воду. Нека ради воде прошетају до Требиња или до хидроцентрале под условом да и тамо има воде.
  А капела, па она је била прескупа да би се направила одмах након што сте зајашили па је направисте сада. Народ би рекао да чега се шаметан стиди, будала се поноси. Тако и ви. Боље да сте чутали, многи не би ни знали да Невесињ нема питку воду , мислим на цијели град. Пазите, нема питку воду у 21 вијеку а паре се арче на разноразне глупости.
  Шта је болје имати: питку воду или дом културе. Па не могу људи жедни да иду у дом културе иако сте ви многе жедне преко воде превели.
  Бандо црвена, kad tad narodu àete vratiti pokradene pare.

  1. Хвала Вам за информацију о „дому културе“.
   Неки дан неко написа да су за све криве „црвене столице“ у дому. Сада када знамо ко је дом изградио и ко их је поставио ситуација је јаснија , као што је јасније и зашто су баш црвене.
   Е сада , народ јесте жедан воде али је жедан и културе. То што је неко из власти ангажовао „јогунасте“ глумце , који „зајуне“ када виде „црвено“ , није њихова грешка.
   Ко може знати који ће глумци „зајунити“ а који не.
   Ал’ не бери бригу народе Невесиња , испословаће ТаминЂија код „великог баје“ да вам „зракомлатом“ довезу Цецу да се напојите културом.
   А ако са њом дође и „велики баја“ па се и он лати микрофона има да постидите и Беч и Париз.
   Бити ћете сви напојени културом сједећи на црвеним сједалима.
   Ево откриo сам вам тајну због чега је прво изграђен , што рече овај геније горе , : „kulturni centar“ и у њему „prava kulturna sala sa pozornicom i sjedištima“.
   И како геније рече :
   „Borce niko ne vrijedja pa ni Tamindzija.“
   Криви су глумци који глуме по „смећарским филмовима“.
   И баш смо ми борци стока и неваспитани. Прозивамо људе да су дезертери.
   А нису!!!
   Они , само , једноставно , „нису били у рату“.
   У праву је геније!
   Морамо се ослободити и тога да „страначки нападамо“ владајуће.
   Морамо изаћи из „чахуре“ и „подржати енергију и рад да би свима било боље“.
   Живио Таминџија (који није дезертер али није ни учествовао у рату)!
   Живјела предсједница и њен дида-ујо Пејо!
   Живио „велики баја“ за којег не постоји нити и једна пресуда за криминал као ни она за ратно-профитерство!
   Живио владајући режим са свим папцима!
   Доле било каква опозиција!
   Доле сви читаоци „Фронтала“ а и „Фронтал“ јер им је укупан коефицијент интелигенције као у кишне глисте!
   Доле и сви остали , сами ћете се препознати!
   Доле …
   Доле …
   Ој Додо до-Доле

 5. „Било је шта је било , ајмо нешто направити.“
  Или како би рекао један лик из „Блајбуршке коалиције“ , по имену Љубо Ћесић Ројс :
  „Ко је јамио , јамио.“
  Ма тако је режимски генијалци са коефицијентом интелигенције у висини „бајине“ „уштеђевине“

Оставите одговор