Приче из Херцеговине: Феномен Илије Таминџије

У политички странкама влада увријежено мишљење да се приликом бирања кандидата на важне функције води рачуна о његовоj популарности и рејтингу, све како би придобио већу подршку бирача.

понедељак, јануар 16, 2012 / 08:32

Пише Радован Паповић

Сматрало се да мало познат кандидат, ма колико способан, угледан и вриједан био, има мање шанси да буде изабран. Логично.

Међутим, као и све остало, ни ово није нормално у Босни и Херцеговини, па се појавио случај који ће наука звати "Феномен Илија Таминџија", који показује како можете бити потпуни анонимус којег нико и не познаје, а камоли да има позитиван рејтинг, а опет бити изабрани за народног посланика.

Ко је Илија Таминџија?

Не питате се то само ви, већ и комплетна Херцеговина, већина Невесиња, а богами и добар дио управе "Хидроелектрана на Требишњици", у којима Таминџија ради, и невесињског одбора СНСД-а, чији је наводни члан. Наиме, Илија Таминџија, према информацијама које је сам доставио надлежним службама, је 37-огодишњи електро-инжињер који обавља изузетно високе функције директора Дирекције за производњу електричне енергије Електропривреде РС, предсједника Надзорног одбора Хидроелектрана на Требишњици и члана Управног одбора ФК Леотар, а након парламентарних избора је и народни посланик.

Математика!

Илија Таминџија је 2010. године изабран за народног посланика у скупштини, са листе Савеза независних социјалдемократа у изборној јединици шест, као кандидат Невесињског одбора. На изборима он је освојио чак 6.292 гласа, односно у просјеку сваки четврти бирач СНСД гласао је за Таминџију; сваки шести бирач ове регије гласао је за Таминџију и сваки 12 грађанин источне и старе Херцеговине је гласао за Таминџију.

Поређења ради, то је три пута више од трећепласираног кандидата, а у односу на изборе 2006. године, када је СНСД остварио најбољи резултат у Херцеговини, имао је чак 1.400 гласова више од тада првопласираног Перице Рајчевића.

И то није све, у родном Невесињу Таминџија је освојио 2.143 гласа док је поређења ради прије четири године цијели СНСД освојио 2.090 гласова; у сусједном Гацку освојио је 242 гласа што је исти број гласова који је добио актуелни замјеник начелника општине Радојица Антуновић и већи број гласова од свих осталих кандидата из Гацка, изузимајући СДС.

А онда слиједи и врунац изборног успјеха Таминџије, који је у Требињу освојио 2.201 глас, односно свега 70 гласова мање од предсједника требињског СНСД, Драгана Сорајића, и чак 1.300 гласова више од Требињке Наде Ђурић, бивше замјенице начелника општине Требиње.

У обзир треба узети и остале општине у којима је Таминџија имао завидне резултате од 300-500 гласова.

Шта је чудно?

Посматрајући статистичке податке рекло би се да је Таминџија направио велики изборни резултат. Међутим, у цијелом резултату има и много нелогичности. Наиме, Таминџија је у овој изборној јединици добио скоро 6.300 гласова, а у самом Требињу 2.200 гласова, иако се грађанима ове регије обратио само једанпут.

У току цијеле предизборне кампање Таминџија је узео за сходно да се бирачима обрати четвероминутним говором у дворани у Невесињу, који притом није емитовала ниједна телевизија, ниједна радио станица и нису објавиле ниједне новине. Своје предизборне плакате облијепио је по Требињу и по Невесињу, док у другим мјестима уопште није имао никакву промоцију.

Дакле, ако изузмемо Требиње због облијепљених плаката и Невесиње због четвероминутног говора, долазимо до податка да Илија Таминџија није имао никакву предизборну кампању у 11 општина ове изборне јединице. Ништа не би било чудно да у поменутих 11 општина, Таминџија није освојио чак 1.948 гласова што је скоро идентичан број гласова које је освојио ПДП-ов Славко Вучуревић (изабран за посланика) или чак 800 гласова више од другог посланика из ове јединице, Требињца Славка Бољановића.

Поставља се логично питање, како је кандидат који није имао никакву капању у 11 општина, освојио скоро 2.000 гласова?

Ништа мање нелогичан случај није ни онај у Требињу, гдје је Таминџија освојио чак 2.201 глас, а да при томе њега у граду на Требишњици нико није ни видио ни чуо јер није говорио ни на једној мјесној или централној трибини у Требињу, а није се појављивао ни на телевизији и радију.

Након што су сви закони логике и математике пали на овом случају, изгледа да између гласача, ХЕТ, Електропривреде и Илије Таминџије постоји нека парапсихолошка веза, невидљива и непозната већини становништва.

Илија посланик

Обзиром да су избори већ одавно прошли, нећемо се више бавити изборном математиком. Илија Таминџија након овог спектакуларног изборног резултата изабран је за народног посланика гдје се бави радом у одборима за трговину и туризам и за избјегла и расељена лица. У току протекле 2011. године, посланик Таминџија је одсустовао са три скупштинска засиједања, вјероватно због неодложних обавеза у Хидроелектранама на Требишњици.

На осталим сједницама је присуствовао, бар тај податак даје скупштинска електроника иако је његово учешће у раду парламента било потпуно непримјерно. За цијелу годину дана, посланик Таминџија јавио се за ријеч само пет пута, од тога четири пута у дискусији, и једанпут у реплици, поставио је четири посланичка питања и није покренуо ниједну иницијативу.

Примања

Да ли је Илија Таминџија у сукобу интереса? Процијените сами. Ми ћемо само набрајати све његове, јавно познате функције:

 • Посланик у Народној скупштини Републике Српске
 • Директор Дирекције за производњу електричне енергије
 • Предсједник Надзорног одбора Хидроелектрана на Требишњици
 • Члан Управног одбора Фудбалског клуба "Леотар" из Требиња

Поред функција које је нагомилао, посланик Таминџија се може похвалити и изузетно високим примањима које остварује. Као народни посланик мјесечно прима паушал у износу од 1.912,50 КМ на коју остварује додатке за минули рад, дневнице за службена путовања, трошкове смјештаја, одвојеног живота и друге посланичке бенефиције којима његова примања прелазе 3.000 КМ.

Таминџија се дубоко укорјенио и у Електопривреду РС гдје је директор Дирекције за производњу електричне енергије, и прима плату од преко 2.000 КМ а ка позицију предсједника Надзорног одбора ХЕТ остварује право на хонорар од 400 КМ мјесечено.

Љубитељ спорта и угледни спортски радник

Иако, требињски ФК "Леотар" грца у дуговима и проблемима сви чланови Управног одбора примају одређену накнаду али не желе јавно да је објаве. Поређења, ради један клуб из прве лиге Републике Српске који се годинама грчевито борби за опстанак члановима своје управе исплаћује мјесечни хонорар од 300 КМ, па се може само нагађати о хонорару у Леотару.

Дакле, саберемо ли све плате, додатке и хонораре које добија у четири различите институције, Илија Таминџија мјесечно заради између 4.700 и 5.500 КМ, чиме је сигурно један од најплаћенијих људи у овој земљи. Поређења ради просјечна плата у РС износи 802 КМ или седам пута мање од плате Таминџије, а просјечна пензија износи 320 КМ или 17 просјечних пензија износи једна Таминџијина плата.

Као што је одавно записано, гдје престаје логика ту почиње Босна и Херцеговина. Примјер 37-о годишњег државног службеника потпуно анонимног широј јавности који на изборима освоји шест хиљада гласова, а потом се ухљеби у четири институције и мјесечно заради преко 5.000 км, само је још један доказ колико је наше друштво потонуло и успоставило накарадан систем вриједности.0 КОМЕНТАРА

 1. Овај љигавац Таминџија,то јест активисти његове странке су данима обилазили Невесињска села,и обећавали куле и градове,довукао је механизацију ХЕТа,два утоваривача и неколико камиона и почео поправљати сеоске путеве,као привремено ријешење-рекао је чим побиједи све ће то асфалтирати…обећавао је мини-фабрике у сваком селу,довођење воде пред сваку кућу,у једно село је чак довео неке рашљаре,као наћи ће живу воду.Сваком гласачу је обећао посао,и то не било какав посао него неки посао у Електропривреди РС или у сличним државним фирмама.Наравно од свега тога није било ништа,камиони ХЕТа су се мало возали по Невесињу и чим су прошли избори вратили су се у Требиње.А на бироу је сваки дан све више грађана.Људи су у ове глупости вјеровали из очајања,јер им је Дудук одузео могућност да размишљају о било чему сем о голом преживљавању.Зато су гласови постали јефтини,довољно је мало асфалта,брашна или уља да људи забораве ко су и шта су,или у овом случају(Илијином)само празна обећања…а што се тиче његовог четвороминутног обраћања,кажу ми људи који га познају да је и то било превише,једноставно,њему је проблем саставити проширену реченицу.Али зато му није проблем бити Дудукова пудлица и користити све страначке службе да раде у његову корист.А Херцеговина ће,надам се други пут бити паметнија.До сад смо се солидно држали пред Дудуком,али ови задњи избори су нас мало пољуљали.Колика год да је криза и сиромаштво не смијемо допустити да овакви папци и Дудукови апаратчици владају и представљају Херцеговину!

 2. Апсурд је да нико није чуо прије избора за тог таминџију, али је трагедија да се послије избора још мање о њему ишта зна…ево први пут чујем да тај таминџија негдје егзистира, ради, „привређује“,…као да је одбјего негдје међу инуите, по презимену мене асоцирало да је неки аутопревозник са „ТАМ-овим“ возилом!:-o

 3. Драги пријатељи који ријетко долазите у Бања Луку ради даљине и који нисте у пословним везама са владарима и у влади и око владе требате знати да ми рођени у Бања Луци не можемо такође ни прићи институцијама, а узгред и не желимо јер знамо на шта ћемо наићи готово да и нема рођених у БЛ који раде у Влади РС! Зашто је то тако? Људи који су изгубили много у рату ће ћутати било шта да се ради мимо закона само да их не шаљу из БЛ. Људи од поштења ће реаговати и указивати на пропусте и зато су добро дошли „ћутачи“ да не кажем мулци који гледају свој интерес на на уштрб свих нас који смо то дужни плаћати а добијамо мрвице и привид одрживости живота. Многи моји пријатељи бивши борци и РВИ траже послове ван БиХ јер не могу гледати шта се ради овдје код куће. Ја никад у Бања Луци нисам добио некакав посао (имам 46 година) а радио сам у Хрватској за плату од 2500 км, затим у Србији, могао сам остати у Француској, В. Британији, Шпанији, Италији, гдје сам хтио, а код куће нема за мене посла. Написао сам 3 књиге, једну објавио у РС 2004 и добио награду за њу, једну у Београду прошле године, а ни даље немам осим инвалиднине ништа друго. Али зато овакви као таминџија који су се идеолошки и страначки опредјелили и нашли ухљебљење могу имати и по 5 плата…x-(! И ко ће сад мене убиједити да имамо демократију, правни систем, равноправност?!

 4. Mr Biggy, 16.01.2012. 12:27:03

  Таквих има на десетине,… то ти сасвим помирљиво? као шта је то страшно, сви су такви у снсд-у, од додика, славуја, таминџије,..ку.рца, палца,…

  али ако „есдеесовци“ о томе говоре, то је узнемиријуће, јер на тој антиесдеесовској причи су се и створили таминџијићи и таминџије…али јбг, некако сте подједнако одвратни и у својој негацији исто ко и у овјери!

  Читав овај народ сте оптеретили и економски сјебали том својом болесном антиесдеесовском причом!

 5. rammstein

  Није узнемирујуће,већ трагикомично ако хоћеш баш…

  У нека прошла времена није било потребно да будеш посланик есдееса да би имао овакво нешто.Доста је било да будеш билокакав „ку*рац,палац“ у локалној администрацији.

 6. Mr Biggy, 16.01.2012. 12:37:44

  овај таминџија није неки ку*рац, палац у ЛОКАЛНОЈ администрацији, него државни ку*рац, палац функционер, неко у кога би требало да су упрте очи, наде и очекивања грађана које је неки бирократски педерчић уцртао у „изборну јединицу“ у којој ординира таминџића олош и слично…

 7. Плакату недостаје слика омиљеног владике тако да је изборни резултат упитан. У памет се браћо Херцеговци.
  Прије него што му дате глас тражите одговор на следећа питања:
  -Да ли као пресједник Назорног одбора ХЕТ-а зна колики су неопавдани трошкови у предузећу и да ли је о томе поднио извјештај Скупштини акционара.Неоправдане трошкове није тешко утврдити јер је Електропривреда РС регулисана дјелатност.Када би се ова цифра утврдила и објелоданила вјерујем да му не би помого ни пресједник ни владика (зато нападају Чеку и растурају скупштински одбор за ревизију)?
  -Да ли као директор Дирекције за производњу електричне енергије зна колико је од 2008. до 2012.године у електропривреду запослено инжињера који нису чланови СНСД-а,(о другима да и неговоримо) а ако незна нека упита мене.
  -Колико је присутан мобинг на стручне кадрове у електропривреди у току изборних кампања које води његова странка? Ако незна нека пита оне са плаката.
  ЕРО-ЕРИ од помоћи.

 8. О каквој политичкој громади ми овдје говоримо? Сјећа
  ли се ко Перице Рајчевића? Они су испунили свој лични циљ,постали најплаћенији дизачи руку на свијету и баш их брига. То се данас зове „способност“. Сви ми који смо „неспособни“, можемо да им пљунемо под прозор ! И бојим се да
  ће тако бити још много година.

 9. rale brada, 16.01.2012. 14:26:58

  B-)

  еее Рале, немоој тако, тај снсд-ов млади лав перица рајчевић се успјешно удао у Бањалуку и постао бањолучанин, шпанска сапуница…B-)
  комплетан хепиенд, од херцеговачких крша до бањалучког подгузног призетка…до звијезда и славе која надмашује и гранд параду!:P

 10. Svijestan da cu naravno biti napadan, malo bih prokomentarisao ovaj tekst. Ilija i njemu slicni su posljedice drustvenog stanja, posljedice politicke strukture i posljedice kadrovanja u politickim partijama. Covjek se izborio u svojoj stranci, dosao do liste, „skontao“ nacin kako da bude izabran. Sta je problem?! Ovdje kao ocigledan problem vidim to sto je iz SNSD-a. Svakako da jeste, jer je i autor teksta kontra prica SNSD-u. Ilija mu ne odgovara. Po istoj matrici bi mogao napisati tekst odredjeni SNSD-ovac na temu Vukote Govedarice, Zorana Djerica, Kostadina Vasica. Da ne nabrajam politicare opozicionih partija koji po istoj matrici dobijaju glasove. Sumnjivog obrazovnog nivoa, nerezidentne izborne jedinice, itd. Mislim da je autor teksta tekst konstruisao prema svom politickom opredjeljenju u namjeri da se dopadne svojim biracima i simpatizerima, bez ikakve zelje da ukaze na stetnu pojavu u drustvu koja govori o instrumentima koje ljudi koriste da dodju do politicke moci. Da je napravio komparativni pregled djelovanja najmanje dva ili vise poslanika ili izabranih zvanicnika, pohvalio bi njegovo pisanje. A ovako mu samo kazem: „Svaka cast Radovane, bice za tebe mjesta kada SDS bude dijelio mjesta zasluznima“.

 11. Poštovani,

  svaki narodni poslanik i drugi državni službenik treba da odgovara narodu bez obzira kojoj političkoj partiji pripadao. O svakom od njih, ukoliko postoje relevantne informacije i dokazi, vrlo rado ću pisati i govoriti, razotkrivajući njihove postupke, baš kao što sam to radio i radiću u slučajevima Siniše Dodika i Ilije Tamindžije.

  Ako je do mene, neka uredništvo Frontal-a otvori i posebno rubriku „Raspakivanje“ u kojoj ću ja uz pomoć svih vas ovdje i cijele zemlje razotkrivati i raspakivati sve političare i državne službenike, ma kome pripadali. Vjerujem da bi se našlo mjesta za sve jer bi SDS-ovci jurili ove SNSD-ovce i obrnuto, pa bi bilo materijala.

  Što se tiče osoba koje vi pomenuste, smatram, znam i odgovorno tvrdim da je Vukota Govedarica jedan od poštenijih i viđenijih ljudi; za Kostadina Vasića znam da je dva puta osuđivan na zatvorske kazne zbog nanošenja tjelesnih povreda a o Đerićevim mutnim poslovima u „Srpskim Šumama“ se dovoljno i pisalo i govorilo, kako u medijima tako i na sudu. Ako neko ima drugačije informacije ja sam spreman da ih pogledam.

  Otvoren sam za saradnju sa svima i mišljenja svih, makar se i potpuno ne slagali.

  Iz snijegom okovane Hercegovine,
  Radovan Papović

 12. Dobar ti je to Radovane prijedlog sa“ Raspakivanjem“ . Bilo bi vrijeme da se počnu raspakivati svi, bez obzira koji partijski štambilj je otisnut na paketu. Svaka vlast je bila loša za narod,ali ne i svaka jednako loša. Kada smo izašli iz rata bilo je i posla, bilo je i nade u bolje , ali što smo više odmicali bivali su gori, a ovi su završili. Ovakve više majka više ne rađa. Sada nema za lijeka posla, što je najgore nisu ni izgledi da će ga biti, a nade u boljitak ni na pomolu. Kaže danas predsjednik: Kada se vratim počećemo opet političku borbu.
  Pa dosta je politike, dajte ljudima posao, dajte im kakve-takve plate, dajte penzije barem onakve kakve su u okruženju.(U Srbiji se redovno usklađuju sa rastom plata.)
  Dakle , za raspakivanje sam svakoga ko je za raspakivanje, bez obzira kojoj partiji pripada. I, stvarno mi je odvratno kada lopovluke jednih opravdavaju lopovlucima drugih.

 13. Hercegovci ne čuše za svoga poslanika, a u sarajevskoj regiji čuveni poslanik Siniša D. itekako je poznat. Čovjek imperije napravi naočigled svih nas koji ga izabrasmo za poslanika.
  Tako nam i treba kad smo ovce, telad i majmuni.
  Mi ćemo razmišljati o svojim problemima, a on boga mi o svojim, kako što više nama˘ć u mandatu.
  Toliko je prepoznatljiv postao, da je pored domaće javnosti i medija, prepoznatljiv po poslovnim ZAHVATIMA, interesantan postao i u susjedstvu:
  http://www.javno.hr/news/EU_i_svijet/27170/Ima-toga-i-u-susjedstvu-braca-Dodik-prezime-omogucilo-poslovni-imperij.html

 14. Ipak je ovakva rs zaslužila je da je nema. Grijeh je da se tako zove zbog stotina hiljada ubogih sirotana, zbog boraca koji su ostavili u rovovima svoje zdravlje i dijelove tijela, a pogotovo ovakva kakva je ne treba da postoji zbog onih junaka koji svjesno pođoše u boj za slobodu roda i naroda svoga. Ovi dodici, tamandžije, i svi gadovi redom koji je opoganiše . Ovo treba preimenovati u prljavu kaljugu dodika i svih lopova i kriminalaca, ili , da dobiju ono što bi dobili takvi kao oni u onim zemljama gdje vladaju pravda i pravo. Trećega nema. Ili ima? Da im sude oni o koje su se ogriješili, koji su gladni zbog njih. Danas sam se zadesio u piljari: učiteljica V…, koja je naučila stotine đaka da čitaju i pišu kupuje 150 grama pasulja. I, šapuće trgovcu da je ne čuje niko. Žena bolesna, sa štapom u ruci gladna, a dodikova banda ima milione , od naroda otete!
  Dakle, mi ili oni! RS ili rs! Borio sam se za RS, ali nje n e m a. ima rs kojoj treba da dođe kraj , da bi se izdigla ona RS za koju se ginulo!

 15. pavle, 16.01.2012. 17:01:22

  Слажем се за Вукоту, и његов рад је итекако дјелотворан, први је критиковао превару звана ЧЕЗ, некима је то помогло, мени јесте јер сам продао акције како тако на вријеме, боље ишта него ништа.
  Не знам шта још треба да уради један опозциони политичар, који никад није био близу државног ћупа са медом(власти), да неко не очекује да се он спали у Скупштини из протеста због катастрофалне економске ситуације у РС?

  poslanik, 16.01.2012. 18:54:23

  Баш тако, зна се да ниједан посао „станоградње“ у ИС није било могуће добити на тендеру без углављивања његових процената или уговора у који се углављивала његова „галеб“ компанија преко које би извођач био обавезан сву електро-инсталацијску опрему набављати.
  Затим милиони за проценте од фискалних каса из Бугарске које су уз обезбјеђен монопол продаване овдје по маржи од 300%, итд, итд,..

 16. Ех да је нама више Илија, млад, лијеп, проактиван, енергија, доброта за све око њега, ма нема шта, оличење Балашевићеве пјесме „Као Бане“.. Илија је шарена лажа, као и Саша Бошковић. Једина два ауентична представника Херцеговине су Вукота и Славко Вучуревић. Илија и Бошковић мисле туђом главом, говоре туђе ријечи, јако ријетко говоре, Бањалука им је као дјетету посјета Кући цвијећа 1985., излет у преводу. Мажњавају паре и уживају. Прије су требала три мандата да завршиш све жвотне приче, Миле је и то убрзао па сада са једним посланичким мандтом прођеш као Меси, наравно ако играш у „правом“ тиму. Катастрофална је заступљеност тзв. Истока у власти РС, а и то што их има су најобичнији дунђери и поданици, који ће се заувијек по завршетку мандата населити у неке друге крајеве.

 17. Svaka cast pavle na odgovoru. Naravno, i dalje mislim da navijas za „jednu stranu“, ali mi se svidja ideja za „Raspakivanje“. Mislim da samo treba definisati kriterijume kakav bi trebao da bude narodni poslanik ili bilo ko u izvrsnoj i zakonodavnoj vlasti (obrazovni nivo, radno iskustvo, imovinsko stanje prije, u toku i posle, postenje i moral, postojanje krivicne odgovornosti, opste obrazovanje, itd). Tek onda porediti sa karakteristikama izabranih. Siguran sam da i pozicija i opozicija u svojim redovima imaju podjednak broj losih kandidata. Ne smije se zaboraviti da je i opozicija negdje pozicija (na lokalnom nivou), i stanje je vise nego katastrofalno.
  Rammstaine, slazem se za poslanike biznismene, ali si previse „obojen“ i sve posmatras crno-bijelo, a u stvari je sivo. Prvo, ne slazem se nikako na podjelu istok-zapad (otrcana prica), iako mislim da je itekako prisutna u glavama dobrog dijela i pozicije i opozicije.
  I pretjerao si sa kvalifikacijama po principu „svi u isti kos“. To jednostavno, nije tacno. Ljudi se dijele na dobre i lose (prevedi na sposobne i nesposobne), i nisu svi u poziciji nesposobni i losi, a pozicija dobra i sposobna. Previse ostrascenosti te sprecava da koristis argumente.

 18. Овај Таманџија је последица. Треба да нас забрине једна друга димензија ове приче. Узрок. У позадини је очигледан инжењеринг за крађу избора, опозиција би се морала фокусирати на ове ствари и спремније се борити са истим.
  Знам за случај у једном приједорском селу Градина гдје је човјек из ДНС-а на прошлим парламентарним изборима дошао и изакруживао листиће за Марковог пулена Драгутина Родића. А они посматрачи који су били као из опозиције су изашли са гласачког мјеста, као да не би видјели шта се дешева. Исто у једном другом приједорском селу Нишевићи за вријеме прошлих локалних избора Жељко Романић отац садашњег одборника Радована Романића је на гласачком мјесту пекао прасе и дијелио литре ракије, те ангажовао своје лимузине да довозе бабе на гласање. Ракију је дијелио и на другим гласачким мјестима.
  Избори се добијају по селима, гдје све функционише по комшијско-пријатељским релацијама, па као неће да се замјерају једни другима и онда пусте страначку машинерију да одради своје. Рјешење би за ово могло бити да опозиција измјеша своје посматраче не по гласачким мјестима већ по изборним јединицама и да ни једно мјесто не остане не надзирано. Такође опозиција треба да се фокусира на мотивисање гласача да изађу на гласање. Сваки неискориштени глас је глас за мафију и једноумље тј. СНСД+крпељи.

 19. OVAKVA dodikova rs je zaslužila da je nema , ovakva kriminalnopljačkaška, tajkunsko od svog naroda otimačka, ZA SVOJ NAROD genocidnozločinačka, privatno vlasništvo profitera i švercera, grandmesarska, rs sirotinje i bijede, nezaposlenih i opljačkanih…
  rs, u kojoj su plate vlastele kao trogodišnja prosječna penzija , kao godišnja prosječna plata…
  OVAKVA, OVAKVA, OVAKVA rs ne treba da postoji!!!!!!!! Hoćemo REPUBLIKU SRPSKU za koju , i za kakvu smo se borili, i za koju su junaci izginuli!!!!!!!!
  bigerčino, bolesno potkupljeno anusfirerovo hemroidče!!!!!

 20. Биги, немој тако говорити старијем човјеку. Он није против Републике Српске, али је против рс која је власништво једног човјека и једне групе људи. РС постоји, није све толико лоше како Приједор тврди, али је далеко од доброг колико позиција представа. Томкет је дао добар коментар. Ствари се не могу посматрати на један начин. Ништа није црно да црње не може, али далеко да је ишта остало поптпуно бијело, а требало је. СНСД би требало жестоко да се мијења, али бојим се да је касно. Таминџија је само испрдак једног тамног времена и неокомунистичког повратка на сцену, када је постојао политички комесра или повјереник за одређени регион, а број фунција овог бизгова је толики да он јесте повјереник који ће и рођену сестру зајебати да би он био намирен. Да ли би ви оваквом визуелном идентитету у своме филму икада дали улогу позитивца? Значи, да снимате филм, који карактер би био дотични? У мом филму, он је Шицер,ко је гледао Салаш у малом риту, зна о чему ја причам..

 21. Биги и Приједор, немојте се свађати, па ви се и не знате, виртуелни људи. Можда један сједи тамо негдје и смије се, али воли да хејтује и да изазива реакције, а други се овдје упале и ето 200 коментара ни из чега. Република Српска је Приједоре преживјела рат, бомбардовање и све друго, па преживјеће и власт која је лоша, већ је једном преживјела тада неподношљиви СДС. Дођите у БЛ, као онда, па гађајте посланике јајима, као што су СНСД-овци радили прије 14-15 година у БЛ пред хотелом Босна. Ако има критичне масе, он одоше, ако нема имамо Туњице и Фочу и бићемо осуђено за антидржавно дјелање. Или још боље, нађите се вас двојица негдје на граници око Верића и добро се потуците. Ко побиједи нека се фолира на порталу..

 22. bigeru, hoću da ovakve rs n e m a. Hoću RS onakvu za kakvu se ginulo i borilo. Neću da alibabini razbojnici pištoljem ganjaju ljude kada traže zarađeno. Tvoj alibaba razbojnik neće hapsiti takve pištoljdžije! Nego , eno curka na nosu i ispod pampersa, pohiti pobriši. I, ne dumagijaj , izvadi adolfcigar bar ponekada iz usta. Nije valjda da nemaš detetu za mleko? Gradžanine , što dva jezika progovaraš. A, opet te ne povede u Izrael? Nego, kada se nađemo, na kojem jeziku da porazgovaramo? Biraj od tri svetska!!!!!

 23. pink panter

  Не свађам се,то би значило спуштање на ниво тог примитивца.

  До сада нисам имао ни потребу да реагујем на његове коментаре који су имали само потребу да ме вређају (дословно је иза сваког мог коментара ишао његов који је само мене вређао).

  Елем,након што је открио своје право лице,одреаговао сам,али и са тим сам завршио.

 24. prijedor

  Јасно је мени шта ти хоћеш,већ сам сумњао,сад је јасно ко дан.И ти си неки патриота,лицемерно ђубре.

  Кад научиш српски,онда ћемо разговарати.Ја свој матерњи поштујем,своје писмо.Али о чему да разговарамо,ја се не могу спустити на ниво болесног човека.

  Где ти је алтер-его Симона?Ипаксу ти Руси мало излечили шизофренију.

 25. pink panter

  Тај „старији човек“ је оставио на десетине увреда,проклињања,вређања моје личности,моје породице,моје перцепције друштва БЕЗ иједног аргумента.

  Први и задњи пут сам му одговорио сличном мером и то је то.

  „Томкет“ је дао реалан коментар,али то овде није добродошло,тражи се апсолутно једноумље,исто онакво какво проводи власт.Овде је на цени све оно за шта се оптужује власт,а у сегменту примитивизма ови појединци су власт престигли за читав такмичарски круг.

 26. O, kubasti bigeru, braniti zločin nad narodom, bez argumenta? Patriota bivši hipotekaš koji ima milijarde od naroda pokradene, i ti kojega plaćaju banditi, naravno našim parama da brani? A, kada dođeš na ono što zaslužuju oni koji gule narod „setićeš“ se mene. Oteto prokleto.
  Takvi su i Milutinu Popovićevom poslije Kajmakčalana, poslije gubitka oka i sina zbog žita kojega nije imao, otjerali na robiju, jer nisu imali više šta da mu otmu. I, evo nas ovdje kod Milutinovih egzekutora. Dali smo vam zdravlje, dijelove tijela, sinove…i evo nas sada ubijate „primitivce, seljačine, šizofrenike“
  Tjerate narod kao guske u maglu , vi, dušmani naši , koji vodate vladike i ljubite ikone, a đavoli u vama prokleti . I, ponavljam OVAKVA rs treba da je nema, da bi ustala ona RS koju su naši dododušmanski zločinci zgazili.

 27. Највећи српски грех

  Једном приликом сам седео са својим дугогодишњим пријатељем, изузетно образованим и духовно искусним човеком, владиком Српске православне цркве. Као и увек, читав наш разговор је имао тих и свечан карактер. Без много речи, са дугим периодима ћутања, у заједничком осећању тежине времена у коме живимо.

  Пред зидовима испуњеним књигама и иконама, под пригушеним вечерњим светлом, читав овај несвакидашњи разговор свео се на заједнички покушај нашег одговора на једно подједнако компликовано колико и тајанствено питање. Рекли бисмо питање свих питања: који је то највећи, онај првородни српски грех?

  Да, заиста, који је то највећи наш грех? Из кога се касније шире и умножавају сви остали наши грехови, мане и недостаци. Који претходи сваком српском страдању, сваком нашем паду и свакој пропасти.

  И разговор се тако претворио у велико и страшно подсећање на све оно што нам се дешавало.

  Пред мирним погледом мог ћутљивог саговорника, ја сам полако набрајао ужасне сцене нашег пада у историји. Једну по једну.

  Као на исповести, ређао сам страшне сцене крвавих стратишта и народних збегова. Сећао сам се свега оног што мрзне срце и леди душу.

  Сећам се кумовске секире; сећам се официрске сабље која сече дојке српске краљице; сећам се крвавог ножа како се у Топчидерској шуми немилосрдно забија и касапи лице најплеменитијег владара наше модерне историје; сећам се просјака и богаља са највишим војним одликовањима после сваког српског рата; сећам се будућег српског војводе Живојина Мишића како залаже код поверилаца све што има, чак и свој шињел (пошто је као обреновићевац избачен из војне службе); сећам се највеће јунакиње Солунског фронта, бесмртне Милунке Савић (носиоца Карађорђеве звезде са мачевима, медаље Обилића и два ордена француске Легије части) како после Првог светског рата ради као чистачица и клечи поред кофе са прљавом водом само да би исхранила своју породицу – у истој оној краљевини у чијем је ослобођењу онако славно учествовала, прерушена у мушкарца, вишеструко рањавана…

  Сећам се православних цркава подигнутих у ваздух српском руком; стрељања Христове иконе; угашених крсних слава; забрањене ћирилице; прећутаног Јасеновца…

  Сећам се свега што иначе покушавамо да заборавимо, свега оног што нас прати као демонска сенка, удобно смештена између редова наше историје…

  Требало је поднети сав овај одједном оживљени ужас.

  Дуго ћутање. И једва савладан, тешки уздах покајања за све оно што су најгори међу нашим прецима радили својој рођеној браћи, својим кумовима, пријатељима, вођама, владарима…

  Господе Исусе Христе, сине Божји, помилуј нас грешне! Помилуј нас, Благи!

  А после молитве, покушали смо да некако растумачимо овај језиви хаос безумних, нељудских грехова нашег народа.

  И пробао сам.
  Набрајајући редом: грех оцеубиства; издају; самовољу; себичност; похлепу; непоштовање свега великог и заиста вредног…

  Мој ћутљиви, мудри саговорник подсетио ме је да су ово „само одблесци нечег старијег од свега набројаног“. Да постоји праузрок читаве ове тужне хронике наше срамоте и бешчашћа. И да је „овај страшни грех вешто прерушен у један наизглед сасвим безазлени облик“. У нешто што нам се и не чини као грех.

  Открио ми је, у једној јединој речи, суштински разлог свих разлога нашег поновљеног страдања.
  Изрекао је решење:
  „Највећи српски грех, онај из кога касније произлази све зло, сва страва и ужас наше историје и свакодневице, јесте нестрпљење.“

  Обично, мало, свакодневно, тобоже безазлено нестрпљење. Оно је наш највећи, најтежи, онај оригинални грех. Праузрок свега што ћемо касније упропастити, издати, уништити, оскрнавити, одбацити, заборавити…

  Као и увек, најкомпликованија питања захтевају оне најједноставније одговоре. Који су, показало се, често и једини прави.

  Јер нестрпљење није супротност „стрпљењу“, већ мудрости.

  Нестрпљење је очито показани недостатак вере у Бога и у себе. Нестрпљење је малодушје и маловерје. Нестрпљење је узрок сваком разочарању. Нестрпљење је побуна против онога „нека буде воља Твоја“. Нестрпљење је почетак сваког краја. Нестрпљење је оно самоубилачко српско „бунтовништво без разлога“. Нестрпљење је безбожни отпор свему ономе што не разумемо.

  Није ми остало ништа друго него да се сложим са својим мудрим, стрпљивим пријатељем.

  И да сада овде и вама, драги моји, пренесем сећање на овај давни разговор. Са надом да ћете ме разумети. И поверовати речима српског епископа, надахнутих хиљадугодишњом мудрошћу православне цивилизације.

  Зато, молим вас, немојте бити нестрпљиви. Колико год да вас боли. Колико год да вам се чини неиздрживо.

  Свети Владика Николај „

 28. Jahaču, malo nas je ostalo, a dušmani sa svih strana, i tuđi i naši kidišu. Kada se oslobodimo tuđina naši dušmani nam sjednu nam na grbaču. Ostalo nas je malo. Ovo je poslednja faza razgradnje Srpstva. Nemojmo ni nestrpljenju puštati maha, dok mi istrpimo bravare i mesare nas nesta. Nemamo mi vremena na pretek. Nemamo pravo ni da sjedimo i vježbamo strpljivost.

 29. За Редакцију:

  хајде се пробудите и одреагујте мало на приједлог неколико коменатора о „распакивању“.

  На примјер, овако је Наташа Јовановић распаковала Сњежану Маловић. Коментари су такође драгоцјени:

  http://www.standard.rs/natasa-jovanovic-da-li-jedna-tajna-ministarke-malovic-koci-resenje-afere-indeks.html

 30. Браво nika,
  могу мислити шта би се све код нас имало „распаковати“, какво туце дунђера преко страначко-родбинске везе угурано на мјесто „експерта“ за право-суђе које му иначе слаба страна, али је зато у економији још гори…и тако редом.:(

 31. РАСПАКИВАЊЕ- ова ријеч би требала да постане термин и метафора
  за борбу против, оваквих и сличних, друштвених девијација. Одавно ме једна обична РИЈЕЧ није
  навела на дубоко размишљање о свему и свачему !

 32. evo jednog predloga za raspakiranje:
  juce sam na sajtu „trebinje danas“ procitao clanak u kome djordje maric tvrdi da je u rad pusten najsavremeniji sistem za obavjestavanje i uzbunjivanje.kritikovao sam ga sa strucne i moralne strane jer mislim da navedene tvrdnje nemaju veze sa stvarnim stanjem a jedino on u citavom trebinju pojma nema ko ce zavrsiti zapoceti sistem i umjesto odgovora sa sajta je skinut i clanak i komentari a na ponovljenu kritiku administratora skinuo je i mene.naravno nikog nisam vrijedjao ni po kojoj osnovi.maric je relativno sitna riba ali brat mu je bio,mozda je jos, tehnicki direktor elektroprivrede rs a u pitanju je milionski posao koji rade „zna se“ cije firme pa bi se svasta dalo iscackati i sto je jos bitnije imaju li pravo gradjani trebinja znati kakav je sistem za uzbunjivanje od koga zavise njihovi zivoti?

 33. Придружујем се идеји својеврсног Фронталовог „Распакивања“,наравно објективног,али нека на репертору буду Таминџије и Говедарице (и код њега има занимљивих ствари у картону,при чему не мислим само на њега).

 34. Mr Biggy, 18.01.2012. 14:47:01

  Хахаха…гдје ће коло без дервентске лоле!:P

  Какве везе са цијелом причом би имало „распакивање“ једног опозиционог политичара, који може по струци да буде египтолог ако му је ћеиф, ако не заступа извршну власт или не обавља јавну функцију за коју нема адекватну стручну спрему!?

  кравље лудило све изражајније код снсд-овог кадра..B-)

 35. Rekoh, rammstaine, da si zaslijepljen. Ima itekako. Taj isti opozicioni politicar pretenduje da bude vlast, da sutra ima izvrsnu funkciju. A ako je on isti ili gori kao vladajuci, radi po istom modelu, i prizeljkuje da oponasa vladajuce, onda nece biti bolje nikako.

  Po tvome, egiptolog moze biti opozicionar i svasta pricati i napadati vlast, bez ikakve odgovornosti, jer kada njegova stranka pobijedi, onda ce ga oni zamijeniti i dovesti strucnjaka i adekvatnu osobu da bude izvrsna vlast. Ma daj, previse je.
  Sjetih se da sam nedavno na ATV-u gledao Govedaricu kako pominje „makroekonomske cikluse“ i prica o ekonomiji. E ako neko ko je zavrsio visu trenersku ili Fakultet fizicke kulture (bez namjere da potcjenjujem tu struku) ima znanja da prica na tu temu javno i moze to da radi olako, onda smo mi kao drustvo zaista uznapredovali.

 36. tomcat, 18.01.2012. 15:22:48

  B-)

  Па ево и ти и ја причамо и пишемо о економији и јавно и приватно, зашто би то експлицитно било забрањено Вукоти?

  Други пар цокула би био да он води ту економију, а да није баш уштиман, па га због тога критикујеш, а тек посебна прича је да води правосуђе? јбг не можеш тек онако оспоравати његову диплому ДИФ-овца, само зато што ти се не свиђа шта он прича?

  Али зато он може бити компетентан министар спорта? Не мора да значи, али овдје је ријеч о „распакивању“ лица на челу изузетно осјетљивих функција! Зашто се онда чудимо кад нам се дешава случај „добровољачка“ по пети пут испала!?

 37. rammstein

  А што он не би био тема „распакивања“,собзиром на његов имовински картон?

  На крају крајева,и овај Таминџија обавља исту функцију као и Гуслар,па нека се покаже поштење и једног и другог.

  Он је народни посланик,учествује у вршењу законодавне власти,која је надређена у извесном смислу извршној,тако да тај „аргумент“ не стоји никако.

 38. Nisi me shvatio. Niti ja kazem da mu to moze i treba biti zabranjeno, niti mu osporavam diplomu DIF-a (to sam i rekao). Ne ulazim u njegovo postenje ili nepostenje, cak ni to. Inace sam protivnik licitiranja, bez debelih i vidljivih dokaza. Zato sam gore i naveo one kriterijume koje bih postavio kao reper za kvalitetnog funkcionera.
  Ali kazem da ne mozes biti zaslijepljen u pravcu da svi mogu da kritikuju sve i svasta, da pricaju bez ikakve odgovornosti. Ako nudis i obrazlazes neka rjesenja, trebas biti spreman da ih odmah primijenis. Zasto ti to kazem?! Ti kritikujes SNSD, i slazem se sa tobom da u vlasti ima dosta negativnih primjera koje bih ja za primjer automatski eliminisao, ali ti isto tako kazem da imas lokalnih vlasti gdje je iskljucivo SDS na vlasti (i jedino ta stranka), i opet je katastrofa. Mogao bih ti navesti bezbroj primjera, ali nije tema i necu da olako potezem takve rijeci. I ti to znas dobro, ali neces da vidis.

 39. Mr Biggy, 18.01.2012. 15:43:46

  Нетачно, јер за „распакивање“ имовинског картона, не служе инсајдери него тужилаштва, инспектори, било ко…јесте он јавна личност, ако има неко доказ противзаконитог богаћења, било ко, можда и ти, можеш да доставиш!

  За таминџију је друга прича, он обавља чак неколико јавних државних функција, неполитичког садржаја, јеси ли ти прочитао овај текст овдје уопште? Јел овај неки директорчић ХЕТ-а? Јесте!
  У колико тек управних одбора сједи, па ту је и фудбалски клуб Леотар? Ма нема чега ту нема „распаковати“!:P

 40. tomcat, 18.01.2012. 15:49:17

  Не, види управо сам у одговору изнад рекао конретно о политичким личностима, разлика је једино у томе што се неко са њима слаже, а неко не!
  То је случај за Вукоту, али је огромна разлика да ли ћу се ја сложити или нећу сложити, ако неко обавља неколико јавних послова директора, савјетника, предсједника управних одбора,…што је случај код овог пацијента таминџије, ако би неко постављо сјутра Вукоту по истом рецепту на све те функције, наравно да би исто реаговали и ти и ја, па зашто онда давати сад алиби овом таминџији, због наше прелиминарне хипотезе да би и Вукота могао можда бити исти он?

 41. rammstein

  Обављање више функција очигледно није незаконито,тако да у том „распакивању“ нећеш ништа наћи.

  Једино релевантно је да ли је наштетио јавном интересу било у сопствену или нечију другу корист.

 42. Rammstaine, da ne bude zabune ja ovu vlast u nekim stvarima podrzavam, u nekim ne. Mislim da je opozicija gora od ove vlasti i da ne moze biti alternativa. Ali, necemo o tome. 100 % sam na istom smjeru i slazem se da je za svakog zvanicnika sasvim dovoljna jedna osnovna i jedna mala dopunska volonterska funkcija. Gomilanje funkcija i pozicija u jednoj licnosti vodi nesposobnosti, povrsnosti i neosnovanom bogacenju te licnosti. Ako je Tamindzija prvi koji treba biti raspakovan i ako on za sve ove pozicije prima naknade, ja ga osudjujem i protiv sam te pojave. Ali cu svojim ocima na isti nacin posmatrati i osudjivati svakog „tamindjiju“, odakle god dolazio. Zagrebi malo i poziciju i opoziciju i mnogo je takvih.

 43. tomcat

  Пошто имамо готово идентичан став,одмах да те упозорим да ћеш наићи на свакаве нападе,углавном злонамерне.
  Потенцијално ћеш бити оптужен да имаш више профила,односно да смо чак једна личност….и још много тога.Ја имам и неке болесне обожаваоце.Ма видећеш…

  Добродошао!B-)

  Иначе,рамо изгледа не зна у колико се одбора и комисија све појављују одборници,иако је овај Тамиџија све претекао.

 44. Tomcat, i ja sam za raspakivanje svakoga ko je za raspakivanje, bez obzira kojoj sekti pripadao. Bilo je itekako onih koji su nas gulili, ali ovakve više majka ne rađa. Kada smo iz rata izašli bilo je i posla, i fabrika, i nade. Sada nema ništa. Vremena za čekanje nema. Dogorilo do nokata. Valja spašavati ono što se spasiti može. I, odmjeriti svakome ono što je zaslužio, pa makar bio moj brat.

 45. tomcat, 18.01.2012. 16:08:29

  B-)

  Брате, немој да те злоупотребљава овај снсд-овац бигги за своје циљеве!

  Морам се онда прецизније изјаснисти да не би било неспоразума, пошто се углавном слажемо у погледима.
  Овако, Вукота је народни посланик, ту га је позиционирао изборни резултат, дакле он је искористио опште демократско право да бира и да буде изабран, то је свима нама дозвољено, без обзира на пол, доб, расу, вјеру, нацију, опредјељење,..итд.
  То какав је он човјек је његова лична ствар, какав је политичар то је ствар јавности и надаље његових гласача, али он тренутно није позиција, дакле нема директан утицај на извршну власт.

  Са друге стране имамо таминџију, којег нису могли радници гласовима поставити на мјесто директора дирекције, предјсеника надзорног одобора ХЕ Требишњица или фудбалери на мјесто предсједника управног одбора ФК Леотар,…што значи да је именован од власти у чијим рукама се сва та поменута друштва налазе. То је суштинска разлика, да не идемо даље у полемику, свако добро и лијеп поздрав.:)

 46. РЕДАКЦИЈО,

  видим да сте у дубоком зимском сну. Не читате шта вам коментатори овдје пишу.
  Ако вам десетак позива на реаговање о приједлогу „распакивања“ није довољан знак да треба да се по том питању огласите, онда вам је боље да се бавите нечим другим.

  Ја ћу сваки дан подизати ову тему док се неко од вас не сјети да би требало овим људима да се обратите.

  Буђење!

 47. Поздрављам успавану Редакцију

  и предлажем да прочитате Ивановићев текст у којем описује спрегу медија и тендерске корупције.
  Мјесто радње је Србија, мада то нема везе јер је исто стање и у Српској.

  Типујем да ће се Божи нарочито допасти посљедњи пасус:

  http://www.standard.rs/igor-ivanovic-kako-se-i-koliko-u-srbiji-krade-na-tenderskoj-korupciji.html

Оставите одговор