Србин стигао на Јужни пол

Крагујевачки алпиниста Драган Јововић синоћ је стигао на Јужни пол и тако постао први Србин који је освојио крајњи југ планете. Јововић је са тројицом пријатеља из Русије, као члан међународне алпкинистичке експедиције, кренуо у освајање Антарктика и то само на скијама, без водича и са појединачном опремом тешком 50 килограма. Јововић, који је искусни […]

понедељак, јануар 16, 2012 / 08:19

Крагујевачки алпиниста Драган Јововић синоћ је стигао на Јужни пол и тако постао први Србин који је освојио крајњи југ планете.

Јововић је са тројицом пријатеља из Русије, као члан међународне алпкинистичке експедиције, кренуо у освајање Антарктика и то само на скијама, без водича и са појединачном опремом тешком 50 килограма.

Јововић, који је искусни алпиниста, генерални директор "Таково осигурања" и власник хотела "Маунт" на Копаонику, освојио је Јужни пол синоћ у 21.30 часова, преносe београдски медији.

План је био да најкасније до 19. јануара експедиција стигне до циља, али захваљујући форсирању и одлучности вођа експедиције четири дана прије плана освојен је крајњи југ планете.

Прије поласка на Јужни пол Јововић је потписао документ којим сноси сву одговорност за евентуалне нежељене посљедице.

Због невремена, када је температура достизала и до минус 60 степени, пријетила је опасност да се експедиција заустави и можда чак врати необављеног задатка.Оставите одговор