Teлебак: Будућност језика је будућност народа

Лингвиста Милорад Телебак упозорио је да је српски језик данас у опасности и да је нападнут са свих страна – споља инвазијом туђих ријечи, највише из агресивног енглеског језика, а изнутра рђавим преводима, провидним перфидно смишљеним наметањем, али и српском небригом о своме језику. Према његовим ријечима, будућност српског језика биће идентична као и будућност […]

понедељак, јануар 16, 2012 / 09:05

Лингвиста Милорад Телебак упозорио је да је српски језик данас у опасности и да је нападнут са свих страна – споља инвазијом туђих ријечи, највише из агресивног енглеског језика, а изнутра рђавим преводима, провидним перфидно смишљеним наметањем, али и српском небригом о своме језику.

Према његовим ријечима, будућност српског језика биће идентична као и будућност народа, јер су језик и народ увијек дијелили судбину.

"Свједоци смо поразне чињенице да се скоро већ четири деценије граматика и правопис, који су основа писмености, врло мало уче у основним школама, а у средњим готово никако, па чак ни у гимназијама. Имамо психолошки дефект да нам је све што је туђе значајније и важније од нашег", рекао је Телебак за "Вечерње новости".

Он је напоменуо да јавне личности и велики број високообразованих људи у БиХ не знају норме српског језика, док медији, међу којима предњачи телевизија, преузимају језик бирократије и погубно утичу на језик народа.

Телебак је нагласио да је српски језик након распада Југославије "расчеречен" на више језика, који су само именом језици, али то нису лингвистици, истакавши да је то посебно изражено на просторима БиХ.

Он је истакао да Бошњаци и Хрвати данас причају како никад прије нису причали и труде се да што више заступају "новокомпонованих" ријечи, а само како би избјегли називе и ријечи из српског језика.Оставите одговор