Манија лажних анкета: Кад треба, може и преко 100%

У складу са препорукама Савјета Европе, медији су приликом објављивања резултата истраживања дужни објавити следеће елементе: Назив организације која је наручила истраживање, назив агенције која је спровела истраживање и метод који користи, узорак и могућа одступања, те датум спровођења истраживања. И ово треба понављати до хипнозе, будући да су већина истраживања бруталне манипулације и потпуне измишљотине.

петак, септембар 21, 2018 / 13:51

Током ове године објављена су тек три истраживања која су имала барем неке од податке потребних за објављивање у медијима.

Према оном које је од Ипсоса наручио институт ИФИМЕС из Љубљане (објавила Слободна Босна 20. априла) једна од ставки која се односила на Српску је расположење бирача за изборе за Предсједништво. По њему, Додик је у предности над Иванићем у омјеру 51:49.

Друго је истраживање Ипсоса у којем кандидати Савеза за побједу имају убједљиву предност, а које је подигло прашину због збрке око наручиоца.

На крају, истраживање Демостата, у коме воде кандидати СЗП, објављено је од стране СДС као примјер "како треба да изгледа” истраживање.

Све остало што смо могли видјети у медијима била је ужасна папазјанија, а посебно гротескно звуче реакције званичника СНСД који су критиковали два наведена истраживања, а да ни ријеч нису рекли о наказним анкетама које је објавивао РТРС, АТВ или СРНА, позивајући се на реномиране агенције и порталоиде који се појављују ниоткуда.

Послије овакве анкете на РТРС неће вам бити добро

РТРС је 28. маја пренио истраживање опскурног ТОП портала из Мостара. Ово је прво истраживање у којем нико није изразио симпатије према некој странци која има минималну подршку, што се у анкетама обично означи као "неко други”, "остали” или слично. Све постотке тачно у стотку подијелило је 9 странака и непоредијељени који су на врло ниских 8,1%.

Посебно вриједи истаћи да се резултат странака са сједиштем у Федерацији сабира, иако је јасно да оне наступају у два блока, која нису дефинисана. У прегледу истраживања по појединачним Изборним јединицама видимо бројне зачудности. У ИЈ6 свих 100% је опредијељено између тек 6 странака, а међу њима нема ПДП, који је из ове јединице редовно имао једног посланика. Све наравно постаје пресмијешно када се види да су током измишљања процената у ИЗ7 накупили 100,2%, а у ИЗ9 чак 105,4%.

АТВ је 20. јуна објавила (РТРС је прати) истраживање фамозне реномиране агенције, уз вишеструко наглашавање да је истраживање рађено за СДС, по коме су Додик, Цвијановић и СНСД у убједљивој предности. Резултати нису ни били у плану, већ три пута поновљано да је СДС наручилац анкете, што јој ваљда даје на тежини јер не иде у корист наручиоца.

14. и  15. јула више медија је симултано објавило резултате "најдетаљнијег истраживања до сада, спроведеног на 5000 испитаника” и сви су се позивали да имају ексклузиву, не позивајући се на друге медије.

Срна је 11. септембра објавила (РТРС и АТВ пренијели) "истраживање јавног мнијења које је рађено за једну међународну организацију у БиХ, а коју је радила реномирана агенција крајем августа на узорку од 2.000 испитаника у Републици Српској”, рађено крајем августа. Наслућујете какви су резултати били, а једина занимљивост је да је "истраживање је садржало 16 питања. Срна ће наредних дана објавити и остале дијелове овог истраживања”. Што се још увијек није десило.

Деенесијада

У објави истраживања без икаквих озбиљних пратећих података истакао се портал Опција.нет, који је уз фамозно "најдетаљније истраживање" објавио још неколико анкета. Све је карактерисало предност Додика и Цвијановић, а једина занимљивост је да од почетне (објављено крајем марта) у којој је ДНС био трећа партија, то мјесто преузео ПДП, и то са идентичном разликом.

У објави потпуно измишљених анкета бриљирали су сајтови који су доминантно објављивали вијести и ексклузиве у вези са ДНС. На порталу srpska-danas.com најављено је објављивање резултата у пет градова и 18 општина.

Прво је објављена анкета за Зворник (27. маја) а наведено је да је истраживање обављено у периоду од 3. до 12. маја. Исти период истраживања наведен је за она која се односе на Бању Луку (објављено 31. маја), Бијељину (2. јун) и Приједор (8. јун). Након тога је услиједила пауза до 25. јула, када је објављена анкета за Требиње, али овај пут је "истраживања” наводно обављено од 3. до 12. јула.

Овим темпом, тешко да ће објавити свих 23 истраживања, па осим питања коме су битна истраживања на нивоу градова, када су на општим изборима пресудне изборне јединице, остаје питање због чега смо остали ускраћени за остатак "резултата”. Оно што карактерише објављене резултате јесте то да је у њима ДНС друга странка по популарности у три од пет градова, у Бијељини су трећи, а у Приједору наравно први. Овај сајт се истакао још једном глупошћу, објавивши истраживање по коме је Чубриловић најпопуларнији од свих носилаца листа у Изборној јединици 3. Да, баш је неком потребно да троши ресурсе на истраживање, да би постављао такво питање.

Други порталоид ДНС, insajder.ba се у међувремену упокојио на глобалној мрежи, али се оваплотио нови на адреси insajder.in. Инсајдер се разоткрио тугаљивим величањем Марка Павића (овај магистар правних наука показао је својим потезима да оправдава слоган ДНС и држи ријеч…). Инсајдер је објављивао "резултате истраживања” без икаквих значајних података о њима, често наводећи поштапалице попут реномирана агенција, а за период  истраживања се знало рећи да су завршена "недавно”. У њима ДНС је сигурно на трећем мјесту са 13% одсто подршке испитаника. Два пута су објавили да су Додик и Цвијановић у предности над противкандидатима, једном да је ДНС у првој изборној јединици испред СНСД за пола процента (24,2% спрам 23,6%).

Најзанимљивија је објава од 8. маја, када су ДНС сврстали на друго мјесто популарности у Бањој Луци (СНСД 27,2, ДНС 15,3%) уз навођење да је истаживање обављено од 25. априла до 7. маја. Да није измишљено, имали би случај најбрже обрађених података неке анкете икада. Занимљиво је да су у "истраживањима” у Градишци ДНС смјестили на друго, а у изборној јединици 7 тек на четврто мјесто, иза СНСД, СДС и "странака из Федерације” које не наступају заједно на изборима.3 КОМЕНТАРА

 1. Што се тиче Сарајевско-романијске регије, убједљиво воде тзв.велике партије СДС и СНСД, иза њих су ПДП и ДНС, све због тврдог бирачког тијела, (чланство, ка и уцјене цијелих породица због посла), значи, овамо у мојој изборној јединици убједљиво воде партије који су уништиле привреду, народ понизиле и опљачкале милијарде марака задњих 23 године, додајте на то да ће нажалост добити још много гласова куповином цијелих породица.

  Њима по садашњем стању, све са куповином гласова иде 3/4, чак и 4/5 гласова, колико коме, зависи од општине, до општине?

  Код ЗА САД ЧЕТВРТИНЕ-петине БИРАЧА, или оних које овамо битанге не могу уцијенити, као и код неопредјељених, разочараних, оних који нису мислили да гласају док нису видјели кампању Лазаревића, те код бунтовних младих, убједљиво воде ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ.

  Све мање и мало веће партије НДП, СП, и разне стевандићевске партије немају заједно као ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ, поготово у Палама.

  Чудо је остати частан, национално одговоран и досљедан идеји и програму, односно борби за достојанство Српске и сваког њеног грађанина, само полако.

  Биће ту још свашта, мијења полако народ мишљење, тек сутра креће зелени цунами, има да горе друштвене мреже,има да гори свака моја конференција за штампу, а тек долазе људи да потврде да све што Лазаревић каже, да то говори са подлогом.

  Значи, изгубиће овдје најмање једног посланика новопечена елита,ратни и поратни профитери, изгубиће и њихов највећи хит ГАРА, поготово у Палама.
  Овамо побјеђује средњи слој,часна младост, интелигенција, рокенрол, поп и лијепа стара народна музика.

  У Палама коначно побјеђује правда и народни човјек који од својих Пала прави моденски туристички центар, олимпијски град гдје ће ГАРА и гарићи бити само понекад етно мотив.

  Од регије и истока Српске тај народни човјек прави рајске туристичке вртове, спој модерног и традиције, развија МЕГА ТУРИСТИЧКУ ПОНУДУ, уређује и гради мјеста гдје ће људи долазити да уживају у љепотама природе, да се баве свим врстама спорта, да се лијече, да у тим еколошким рајским вртовима упражњавају сеоски и вјерски туризам, да једу здраву домаћу храну, да пију домаће сокове, домаћу ракију, да пију изворску воду, да……….

  Боже поможи да овај народ овамо издржи до краја, наравно, није вишка да и ви добронамјерни преко друштвених мрежа погурате ову часну причу.

  Поздрав Никола Лазаревић

Оставите одговор