Снимљен звук Маријанске бразде: Застрашујућа бука најдубљег мјеста на свијету

Нова студија открила је да природни и вештачки звуци допиру до дна најдубљег мјеста на свијету – Маријанске бразде (неко га зове и "ров").

четвртак, 10 марта, 2016 / 09:16

По први пут, научници су поставили титанијумом ојачан хидрофон на 11.000 метара дубоко дно Маријанске бразде у Пацифику. Хидрофон је снимао 3 недеље, а резултати су збунили не само јавност, већ и саме научнике.

"Помислили бисте да ће најдубља тачка океана бити једно од најтиших мјеста на планети. У ствари, бука је готово константна, како природна тако и људски изазвана. Од земљотреса на дну, до тајфуна на површини, све се чује", рекао је Роберт Џијак из Националне океанске и атмосферске администрације (НОАА).

"Такође, много буке долази и од поморског саобраћаја, који смо идентификовали према правилном звучном шаблону пропелера", додао је.

Циљ студије био је да се измјери тачан ниво буке, за који научници страхују да расте и тако угрожава подводне екосистеме.

"Никада нисмо ставили хидрофон на дубину већу од два и по километра", рекао је Хару Мацумото, један од научника који су помагали при експерименту.