Случај Витол: Врховни суд ослобађа

Врховни суд Републике Српске правоснажно је ослободио кривице бившег министра привреде Српске Милана Богићевића и бившег директора Рафинерије нафте у Броду Илију Дрпу за закључивање штетног уговора са фирмом "Витол" из Женеве, чиме је Српска оштећена за више од 27 милиона долара, речено је Срни у овој правосудној институцији. У образложењу ослобађајуће пресуде наведено је […]

уторак, април 2, 2013 / 08:30

Врховни суд Републике Српске правоснажно је ослободио кривице бившег министра привреде Српске Милана Богићевића и бившег директора Рафинерије нафте у Броду Илију Дрпу за закључивање штетног уговора са фирмом "Витол" из Женеве, чиме је Српска оштећена за више од 27 милиона долара, речено је Срни у овој правосудној институцији.

У образложењу ослобађајуће пресуде наведено је да Богићевић и Дрпа нису имали директни умишљај и вољу да са фирмом "Витол“ закључе уговор о услужној преради нафте који ће нанијети штету Републици Српској.

Пресуду је донијело трећестепено вијеће Врховног суда, након што је на ослобађајућу одлуку другостепеног вијећа, објављену у априлу прошле године, жалбу поднијело Специјално тужилаштво Републике Српске.

Наведени уговор закључен је у децембру 2003. године, а у име Рафинерије потписао га је Дрпа, док је у име Владе Српске гаранцију дао Богићевић.

Рафинерија нафте "Брод" није могла продати добијене количине нафте из "Витола", а као "пенал" за неизвршавање уговора ова фирма је од Српске тражила 115 милиона долара.

Влада Републике Српске је вансудском нагодбом у јулу 2007. године исплатила "Витолу" 27 милиона америчких долара.Оставите одговор