Скукоб Израелаца и Палестинаца – знак опадања америчке моћи у свијету

Није мало оних који ми се ругају кад у неком јавном иступу кажем да се америчка моћ урушава пред нашим очима. Али стварно не знам како другачије може да се тумачи ово што се тренутно дешава на Блиском истоку.

среда, мај 12, 2021 / 08:54

Пише: Миодраг Зарковић

Чак се и по изјави Ентонија Блинкена, државног секретара САД (ово је и иначе важан положај, чији је значај само увећан чињеницом да је председник САД дементна будалетина), јасно види да су Американци у добраној мери затечени овако наглом ескалацијом сукоба и да нису сигурни како да се поставе.

Наравно да ми је жао изгубљених живота, али хаос на Блиском истоку су и створили и деценијама одржавали Американци, тако да је нереално очекивати да тамошњи заплет буде отпетљан без жртава.

Не знам да ли је ово пут ка коначном отпетљавању, нисам ни приближно упућен у блискоисточне прилике довољно да бих могао да доносим икакав утемељен закључак, али на основу геополитичких законитости (које су свуда мање-више исте) сигуран сам да је за иоле правично решење главни предуслов – сузбијање америчког утицаја у региону.

Уколико то буде исход тренутног сукоба, онда жртве, мада наравно трагичне, барем неће бити узалудне. А ми Срби, такође заглављени у несрећном окружењу које су наметнули Американци, могли бисмо да извучемо и неку поуку.Оставите одговор