Шишмиш над глобалним селом

Неко је негдје ухватио и убио великог слијепог миша. Не зна се тачно кад ни ко. Вијест са сликом прво се појавила на неком интернет порталу, који преноси већином забавне и занимљиве вијести. Писало је да га је убила перуанска војска, а онда га разапела у некој шуми на Андима, одакле нам стиже слика. Страхота […]

субота, октобар 6, 2012 / 13:35

Неко је негдје ухватио и убио великог слијепог миша. Не зна се тачно кад ни ко.

Вијест са сликом прво се појавила на неком интернет порталу, који преноси већином забавне и занимљиве вијести. Писало је да га је убила перуанска војска, а онда га разапела у некој шуми на Андима, одакле нам стиже слика. Страхота божја – распон крила скоро четири метра!

Чупакабра – тако локални Индиоси и други Перуанци зову ову шумско биће које је ријетко ко икад видио, а за које важи да сиса крв домаће стоке и других животиња, сазнали смо у вијестима. Као наш дрекавац.

Из беспућа интернет сајтова, друштвених мрежа и претраживача, у наш дио умреженог свијета убрзо стиже исправка – опет са ко зна којег портала – чудовишни миш је ухваћен, али не подно Анда, него на Филипинима! Војници усликани испод су филипинска војска, а не перуанска. Јављају се коментатори који знају нешто о томе, испод текста остављају линкове на чланке са Википедије. На Филипинима стварно постојо таква врста слијепог миша – лисицом га зову – а слика говори и зашто. Распон крила му је до 1,5 метара и изразито је угрожена врста. Забринути коментатори кажу како одмах треба похапсити филипинске војнике који су га убили.

Јутрос на сајту Радио-телевизије Србије поново фотографија напаћеног миша. На РТС нашли Соломонско рјешење па, сажимајући све дотадашње изворе, пишу: “Гигантски шишмиш којег је ухватила филипинска војска, изазвао је страх међу становништвом. Ни сами војници нису могли да поверују какво чудовиште лети небом….Локално становништво назива га "Chupacabra", по угледу на митску животињу Јужне Америке“.

А онда слиједи оно исто објашњење о “чупакабри“,  легенди, пијењу крви, Индиосима и све тако што је везано за Јужну Америку – не Филипине, на којима је шишмиш ухваћен. Што су Филипини копненим и наутичким хиљадама миља далеко од Перуа, нема никакве везе па филипински сељаци шишмиша зову баш онако како то раде Перуанци!? Можда га у Мексику, гдје постоји сличан зову “дрекавац“. Шта фали?

Неко је негдје ухватио и убио великог слијепог миша. И даље се зна се тачно кад ни ко. 

Ж. Свитлица

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *