Симић на АТВ: Требамо научити да волимо себе, па ће нас поштовати и други (ВИДЕО)

Писац Дани(ј)ел Симић, оснивач портала Фронтал.РС и члан УГ Јадовно 1941, гостовао је у Теми дана Алтернативне телевизије Бања Лука, поводом дешавања око изласка филма Дара из Јасеновца, а гост из Сарајева је био редитељ Харис Пашовић.

петак, фебруар 12, 2021 / 11:27

Симић се дотакао веома важних тема, међу којима је чињеница да кинематографија комунистичке Југославије није била заинтересована да прави филмове о страдању српског народа. Било је новца чак и за Сељачку буну Матије Гупца, за многе партизанске филмове и офанзиве, али за то не.

Додао је и да је историјски фалсификат да је Славица први југословенски тон филм, јер је први српски и јужнословенски тон филм Невиност без заштите, снимљен за вријеме њемачке окупације Београда.

https://www.youtube.com/watch?v=zzBwDTOgOR0

Његов је став да се о непроласку у ужи круг избора Америчке филмске академије за награду Оскар не треба причати више у српској јавности, јер се ради о политичкој полуги која служи циљевима америчке спољне политике, већ да треба снимити бар још филмова о Јасеновцу, али и другим српским стратиштима, као што је Јадовно.

Такође, постављено је питање коме је у узаврелој атмосфери гдје је након америчке премијере филм дочекан на нож у интересу да се сами Срби залажу за смањење броја жртава Покоља, те да су у питању исти људи, који се противе именовању геноцида над православним Србима од стране Независне Државе Хрватске и њених савезника.

Такође, да је у Српској тренутно у изради закон који, без обзира тога што Јевреји и Роми имају дан сјећања на геноциде почињене над њима, као назив дана сјећања предвиђа облик Дан сјећања на геноцид НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима.

На крају емисије гост из Сарајева је јавно позвао Симића да учествује у расправи на тему спреге политике и умјетности коју намјерава организовати у склопу пројекције филма о концлогору смрти Јасеновац.

Шта мислите да ли ће услиједити позив?Оставите одговор