Шеранић у Дому здравља БЛ о превенцији болести, не пита за азбукоубиство

Фронтал.РС уочава да је у Дому здравља Бања Лука све супротно закону који је донесен 15.09.2021`. године, о заштити српског писма и језика. Све у овој установу, укључујући и логотип, појављује се искључиво латиницом.

петак, април 7, 2023 / 11:08

Но, министар, није о томе причао.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас у Бањој Луци да ће фокус рада ресорног министарства и здравствених установа у Српској бити на превенцији болести, те да се континуирано ради на опремању и модернизовању домова здравља и болница.

Након обиласка Дома здравља у Бањој Луци, Шеранић је истакао да је ова здравствена установа у потпуности модернизована са аспекта ултразвучно-радиолошке, али и биохемијске, лабораторијске дијагностике.

"Кроз добру организацију система породичне медицине и кроз први основани центар за промоцију здравља и превенцију болести, Дом здравља у Бањој Луци је добио у потпуности капацитете за обављање промотивно – превентивних прегледа", рекао је Шеранић новинарима.

Он је подсјетио да је у сврху превенције у Српској почела и вакцинација против хуманог папилома вируса /ХПВ/.

Помоћник директора за медицинске послове у Дому здравља у Бањој Луци Ведрана Антонић Ковљеновић каже да је Центар за промоцију здравља и превенцију болести мултидисциплинаран, а објединио је рад свих служби с циљем побољшања здравља, превенције болести, васпитно-здравственог рада са пацијентима.

Она је додала да се превентивни прегледи обављају на рендгену, да раде мамографске и ултразвучне прегледе, као и лабораторијске прегледе, те да раде на одређивању фактора ризика на које значајно могу утицати.

Начелник Центра Младен Шукало каже да превентивно дјеловање треба интензивирати с обзиром на то да су резултати пројекта који се односио на рано откривање хроничних масовних незаразних болести веома забрињавајући.

"Треба да дјелујемо још интензтивније да умањимо оболијевање, смањимо смртност, трошкове лијечења и побољшамо квалитет живота", поручио је Шукало.

Шеф Канцеларије Свјетске здравствене организације за БиХ Ервин Короман истакао је да у овој земљи доминирају незаразне болести, попут карцинома, болести срца или дијабетиса.

"Превентивне прегледе морамо пружити становницима који су осјетљивији на те болести и задовољство је видјети добро опремљен Дом здравља", рекао је Короман.

Шеранић и Короман су бањалучки Дом здравља и Центар за промоцију здравља и превенцију болести посјетили поводом Свјетског дана здравља.Оставите одговор