Годину касније: Какве заједнице стварају и чим се баве руски Невладинићи у Србији?

У Србији, где више од 80 одсто грађана од 2014. подржава народне републике Донбаса, противе се санкцијама Запада против Русије и Владимира Путина сматрају вођом народа, цветају русофобичне заједнице које су створили емигранти из Русије. Такав парадокс су нагласили саговорници "Јужне службе новости" из Ростова на Дону.

петак, април 7, 2023 / 11:28

Фронтал.РС је већ објављивао причу о карактеру и намјерама људи који су из Русије отишли, зато што су новчано везани за Запад. Раније смо се бавили медијским посленицима, те како их виде руски аутори који су остали кући и помажу рођену државу у ратном сукобу против НАТО.

Ова велика група људи, код Срба изазиваја збуњеност и чуђење. Срби их дочекују раширених руку, позивају на пиће и дружење, а онда слиједи шок када схвате да они заправо не воле своју земљу и раде против ње. Имамо искуства са таквима код нас, зовемо их Невладинићи. Они су једини раме за плакање руским Невладинићима, Наваљнистима, укратко – страним агентима у емиграцији.

Пише: Артур Пријмак

Александар Жижајев, становник Москве и вођа сверуског неформалног покрета за одбрану српског народа, већ дуго година проучава Србију. Жижајев је последњи пут био у Србији у пролеће 2020. године. Саговорник ЈСВ планирао је пут у Србију почетком зиме те године, када су западни медији пренели вест о корона вирусу као о епидемији која се тиче само Азије. Јавна личност је у марту 2020. постала талац ограничавајућих мера владе Србије и Русије, у вези са чињеницом да су Београд и Москва прогласили вирус короне катастрофом европских размера. У Србији су тада затворени сви аеродроми, отказани летови за Русију. Док он и други Руси нису одведени у Русију специјалним авионом, Александар Жижајев је био приморан, против своје воље, да лута по Србији.

"У Београду, Новом Саду и другим местима у то време посматрао сам зачуђујуће топао однос Срба према нама, туристима из Русије који су постали таоци пандемије. Понекад нам српски ресторатери и хотелијери нису наплаћивали услуге. Говорило се да је грех узимати новац за помоћ од браће и сестара који су били у невољи. У овој туристичкој маси из Русије било је људи са поларним политичким ставовима. Неко је био за Донбас, а неко је, напротив, веровао да је Русија 2014. наводно извршила оружану агресију на Украјину. Нема сваки наш сународник који воли Србију и путује тамо убеђени "јорган", како нас зову у прозападним круговима. Многи наши прозападни грађани – тачније бивши грађани – настанили су се у Србији из чисто меркантилних разлога.

У поређењу са Европском унијом, Србију карактеришу ниске цене изнајмљивања и куповине станова, робе и услуга. Исељеници који су се настанили у Србији углавном раде на даљину. Радећи из Србије, примају плату из других земаља, емигрант може комотно да постоји. Срби су много мање психички суздржани у поређењу са нама, Русима. У Србији је добродошла свака особа из Русије, било да је патриота-државник или, обрнуто, присталица Наваљног.

Такав однос према нашем народу имали су Срби када се у Краљевину Југославију слила маса руских емиграната после грађанског рата у Русији. Наша браћа и сестре нису разазнали ко је од емиграната за аутократију, уставну монархију или републикански систем у Русији. У руској емиграцији насељеној у Србији било је људи који су подржавали Хитлера. Али за Србе је било много важније што су им рођаци по словенској крви и православној вери дуго долазили у посету. Југославијом је тада владала српска династија Карађорђевића, која је била у сродству са Романовима. Овај фактор је додатно појачавао равнодушност Срба према супротностима политичке палете међу руском емиграцијом која је нашла уточиште у Југославији.

По мишљењу јавне личности из Русије, русофилство Срба се објашњава и разматрањима материјалне користи.

"Знате ли како српска памет објашњава српско-руско пријатељство? Срби имају легитимне претенденте на руску круну у виду Карађорђевића у сродству са Романовима. Али нуклеарног оружја нема. Руси имају нуклеарно оружје, али нема легитимних претендента на руску круну. Закључак: Србија треба да уђе у састав Русије, како би на крају Русијом владао српски монарх, а Русија штитила Србе својим стратешким нуклеарним снагама. Из ове једноставне парадигме умногоме проистиче љубав Срба према исељеништву из Русије. И за време краља Александра Карађорђевића, и за време другог Александра – Вучића, српски лаик у руској емиграцији види мотор привреде, науке, друштвене сфере, науке и културе Србије.

Какав је политички џумбус у главама колективног руског мотора процвата Србије, српског лаика уопште не занима. Да ли сте за Путина, за Зјуганова, за Наваљног, није битно. Ако се живи у Србији, ради се за Србију, плаћају се порези у српску касу, онда тај ко то ради је вредна и важна личност за Србију. Шта брига српске лаике за такве политичке пигмејце из тима Наваљног као што су Марија Певчих (страни агент) или Руслан Шавединов (страни агент)? Српски становници никада нису чули за ова имена. Од почетка двехиљадитих у Србији раде антируске евроатлантске непрофитне организације, финансиране Америком.

Преко ових НВО се финансирају прозападне српске политичке снаге. У Србији их нема толико, али имају одређени утицај на друштво, посебно на српску омладину. А колико се зна о овим српским антируским НВО у Русији? Мислим да ако представник такве НВО сада дође у Русију, прво ће рећи на руском да је Србин и показати свој српски пасош. Наша филистарска, стручна и политичка већина прихватиће овог Србина као вољеног брата и драгог госта. Овај Србин ће у комуникацији са Русима промишљено сакрити шта ради у Србији од америчких пара, и какву разочаравајућу будућност за Русију и Србију ствара за америчке плате. У српским прозападним невладиним организацијама углавном се не држе говорљиве будале.”

Председник Србије Александар Вучић нема једноставну репутацију у својој земљи, каже Жижајев.

"Моји српски саговорници сматрају да је Вучић као Јанукович. Жели да седи на две столице, да у исто време буде у миру и слози са Русијом и Западом. Много је објашњења за овакво Вучићево понашање: на пример, фактори Косова и стварна међународна изолација Србије. Не желећи да се свађа са Западом, Вучић је антируским личностима из Русије одобрио стални боравак у Србији, продужио боравишне дозволе оним прозападним НВО које су се у освит 2000-их у Београду родиле у време председника Бориса Тадића. Зашто се званични Београд противи антируској политици САД и ЕУ?

Све је лакше него икад. Чим Вучић крене у сусрет Западу, широм Србије се одмах одрже хиљаде протесних скупова, а Вучић је принуђен да се повуче да не би добио државни удар на главу. Исељавање у Србију Руса који нису подржали специјалну војну операцију ојачало је економски рејтинг Вучићеве администрације. Цене станарине и куповине станова странцима скочиле су за 25 одсто и настављају да расту. За српске играче на тржишту некретнина то је само благо. Антипутински емигранти из Русије планирају да остану у Србији дуго и у случају пуног благостања. За ово је најбоље да емигрант постане држављанин Србије. Док емигрант издаје српски пасош, мора да ради, а порези од његових активности иду у српску касу.

Срби су у почетку третирали антипутиновске емигранте из Русије као браћу, али се сада Србима отварају очи за ту "браћу", приметио је Александар Лисов, стручњак за Балкан, у коментару за Јужни сервис вести.

"Не раде сви емигранти из Русије који живе у Србији за Запад, али скоро сваки русофоб који живи у Србији је емигрант из Русије. Становништво Србије јасно види да ови "братски" русофоби траже да посвађају Србију са Русијом, третирају Србе као "заостао" народ. Ови људи су из себичних побуда изабрали Србију за своје место становања. У Хрватској, суседној Србији, цене станова и свега осталог вишеструко су веће од српских, јер је Хрватска део Европске уније.

У западној Европи и САД цена робе и услуга је много већа него у Хрватској. Срби су навикли да сваког непознатог Руса третирају као вољеног рођака. Русофобна "браћа" Србије из Русије у Европској унији и САД никоме нису потребна. Од 2022. ови русофоби одлазе у Србију на стални боравак да би одатле нанели штету Србији и Русији користећи бесплатну материјалну корист од српског народа. Српски народ се сада све више убеђује да је ова русофобна емиграција као свиња која је стављена за сто, али је упрљала све около и ставила прљаве шапе на чист столњак. Шта за српску патриотску већину значи агитација ових русофоба за кијевски режим? То је као агитација у центру Београда за хрватске усташе нацисте, који су инсценирали геноцид над српским народом током Другог светског рата. Шта за верујуће православне Србе значи симбол ових русофоба, православно звоно? Срби ово доживљавају као подло богохуљење. Особа која зарад Запада пљује по православљу, не може бити руски православац", рекао је Александар Лисов.

Србија је од пролећа-лета 2022. постала уточиште за десетине хиљада представника руске креативне класе који су се супротставили СВО. У јесен 2022. године становник Москве, Александар Терехов емигрирао је у Србију са породицом. Ово је микробиолог, члан академског друштва који је 2020. направио вакцину против коронавируса "Спутник V". Терехов је у Србију отишао по савету супруге, преводиоца са германских језика, бившег радника Научно-просветитељског центра Холокауст и православне издавачке куће Дар "Даръ". Терехови су 2014. Руско пролеће сматрали "руском агресијом на Украјину", док су у то време били православни парохијани. Док су живели у Москви, Терехови су подржавали Алексеја Наваљног. Руско демократско друштво, које је подржавало Нававлног и кијевски режим, у Београду је створио московски правник Пјотр Никитин, који је отишао у Србију.

Помоћнике Никитин покупио је од истих емигранта који су побегли у Србију после почетка СВО представника креативне класе. Међу њима су бивши службеник ИТАР-ТАСС-а и Историјског факултета Московског државног универзитета Антон Солдатов, економиста из Москве Ана Горелик (Чаплигина), која је радила по владином налогу, и Анастасија Дворјанова, бивша генерална директорка Томског "Јединственог визног центра" … Представници научне и политиколошке заједнице Ростовских области су се ујединили са српским наваљнистима. Међу њима су Андреј Росли, бивши шеф катедре за новинарство на Јужном федералном универзитету, и Алексеј Фридман, водећи политички блогер у Донском региону.

Ови креативни антируски емигранти су млади људи. Најстарији у овој заједници немају 45 година, остали су обично рођени у деведесетим или раним нултим годинама. Налазећи се у Србији, ти људи се баве антируском пропагандом међу Србима, агитујући Србе за кијевски режим. Присталице Наваљног из Србије су за своју политичку заставу изабрали бело-плаво-белу заставу проукрајинског "Покрета слободних народа пост-Русије”, који на рачун Кијева и Вашингтона тражи слом Русије на мале марионетске државе под протекторатом Сједињених Држава.Оставите одговор