Шеранић: Координисано антиуставно дјеловање нелегалног Шмита и помагача, неће донијети добробит

Поводом одлуке Уставног суда БиХ да донесе привремену мјеру стављања ван правне снаге Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном наглашава да овакве врсте одлука не могу оправдати нити поништити чињенице.

четвртак, јул 7, 2022 / 11:38

Чињенице су да је у јеку једног од најтежих таласа оболијевања људи, умјесто рјешења са нивоа БиХ неоправдана атмосфера страха и неизвјесности у Републици Српској. Дјеловање против воље Народне скупштине Републике Српске неће учинити да се то заборави, нити донијети добробит становништву.

"Ниједна одлука Уставног суда, нити било који унапријед најављен став господина Шмита, који је нелегални међународни представник у БиХ, с обзиром на то да нема одлуку Савјета безбједности УН-а да обавља ту функцију, не може да оправда чињеницу страха и неизвјесности изазавних код грађана Републике Српске у тренутку када се овај Закон доносио", нагласио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Напомињемо да су захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, унапријед наговијештен став Уставног суда БиХ, као и најављено самовољно "дјеловање" Кристијана Шмита, директно усмјерени на спречавање институција Републике Српске да врше Уставом предвиђене надлежности. То указује на координисано дјеловање против интереса Републике Српске и њеног народа и потврђује неефикасност институција на нивоу БиХ, њихово неодговорно дјеловање и непоштовање Устава БиХ на који се позивају, као и на потребе Републике Српске да донесе властите одлуке и моделе за заштиту здравља становништва, а за шта има уставно овлашћење.

"Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске донесен је да обезбиједи здравствену заштиту и доступност лијекова грађанима Републике Српске што у септембру 2021. године када је Закон донесен, није био случај. Устав БиХ говори да су ентитети, односно Република Српка надлежни за здравствену заштиту и сходно томе је и донесен овај закон", поручио је министар Шеранић.

Подсјећамо, при доношењу овог Закона наведена је потреба обезбјеђивања доступности лијекова и медицинских средстава за употребу у хуманој медицини, а Уставом Републике Српске је утврђено да свако има право на здравствену заштиту у складу са законом. Неспорна је чињеница да је област здравствене заштите у надлежности Републике Српске, којој припадају све државне функције и надлежности, осим оних које су Уставом БиХ изричито пренесене на њене институције, а члан III Устава БиХ не обухвата област здравствене заштите. Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске је прошао све уставне и законске процедуре.Оставите одговор