Седморка у Праг, седморка из Прага: Помак, напредак или дебакл

Након повратка са, по свему судећи, потпуно неуспјешних разговора у Прагу који су поново скупо коштале грађане најсиромашније државе у Европи, ‘лидери’ јавности нису могли понудити ништа осим флоскула о ‘одређеном напретку’, а Лагумџија је самоцитирао свој твит из Словачке: "Наравно, ништа није готово док све не буде готово, али ми се искрено надамо да […]

среда, 4 децембра, 2013 / 09:39

Након повратка са, по свему судећи, потпуно неуспјешних разговора у Прагу који су поново скупо коштале грађане најсиромашније државе у Европи, ‘лидери’ јавности нису могли понудити ништа осим флоскула о ‘одређеном напретку’, а Лагумџија је самоцитирао свој твит из Словачке:

"Наравно, ништа није готово док све не буде готово, али ми се искрено надамо да ће се уз лидерство међународне заједнице и уз активну партиципацију свих лидера доћи до коначног рјешења. Што се мене тиче, јесмо уморни, али нећемо одустати док не нађемо рјешење које ће ићи у правцу отварања босанскохерцеговачке интеграције у ЕУ, али и интеграције унутар БиХ – рекао је Лагумџија у изјави новинарим, преноси ФЕНА.

Интересантно, изјава неодољиво подсјећа на његов твит након утакмице у Словачкој којој је (а ђе неће? оп.а.) присуствовао и о чему је редовно информирао навијаче који немају новца за одласке по утакмицама.

ЛАГУМЏИЈА ЧОВИЋУ: ОДМОРИ СЕ, ЗАСЛУЖИО СИ

Лагумџија је позвао предсједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића "да се одмори, консолидује и да проба доћи до озбиљнијег приједлога за 11. тачку".

– Не замјерам никоме што јутрос нисмо дошли до рјешења. Јутрос, око 03.00 сата, било је понуђено једно рјешење које желим да сматрам плодом умора и деконцентрације – закључио је.

Предсједник ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж такођер је понудио флоскуле о огромном напретку те да с лидери близу рјешења.

– Оно није једноставно јер се пресудом де фацто отвара Дејтон и почиње његова еуропеизација, а то је нови и историјски процес на који сви требамо бити спремни. Позивам све нас да будемо на разини те одговорности и искористимо ову прилику, због БиХ и њених грађана – нагласио је Рагуж.

СА БХ МАКАДАМА У ЕВРОПСКЕ ТРАЧНИЦЕ

Увјерен је да ће лидери ускоро доћи до коначног рјешења, а које ће довести до враћања БиХ у "европске трачнице".

– Када је у питању Дом народа, рјешење ће уродити плодом и већим од очекиваног. Што се тиче Предсједништва знамо да је модел готов и прихваћен оног тренутка када се заокружи у цјелини. Та 11. тачка која треба отклонити страхове и фрустрације те отворити амбијент у БиХ у којем ћемо се сви осјећати угодно јесте изазов који морамо свладати ових дана. Увјерен сам да имамо и снаге и искуства за такво што. Сазрело је вријеме да једни друге поштујемо и уважавамо – закључио је Рагуж.

Мишљења је да се до коначног договора може доћи већ до краја ове седмице.

ИЗЕТБЕГОВИЋ И ЊЕГОВ КРЕАТИВНИ МОТОР

Замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић, и поред чињенице да ништа није договорено, казао је да су креативни мотор свих рјешења биле странке из Сарајева те да су јак допринос, када је у питању Дом народа, дале странке из РС-а. Биће да с мотором нешто није у реду…

– Потребан нам је још само један корак и надамо се да ће тај корак направити странке које представљају Хрвате у БиХ – рекао је.

Иначе, СДАБиХ је прво понудила модел 5+5 кантона у којем пет треба дати подршку првоизабраном члану Предсједништва БиХ из ФБиХ, а других пет другоизабраном.

– У ових првих пет кантона смо Харис Силајџић, Сулејман Тихић и ја добијали по 90 посто гласова, а у других пет 10 посто. Дакле, ово је модел који нуди 90-постотну сигурност да ће Хрват бити изабран. То није било довољно. Онда смо креирали још један додатни механизам који онемогућава да уђе кантон с великим бројем бошњачких гласача у ову групу од других пет. Ни то није било довољно јер не можемо гарантовати ништа 100 посто већ смо мислили да ће преко 90 посто бити довољно – појаснио је.

Међутим, за ХДЗБиХ и ХДЗ 1990, устврдио је Изетбеговић, овај постотак није био довољан.

САМО ЈЕДНАКОСТ: ИЗБОРИ У ХЕРЦЕГОВИНИ РЕЗЕРВИСАНИ ЗА ХРВАТА

Упитан да прокоментира што је спорно за хрватски народ када је у питању избор чланова Предсједништва БиХ, предсједник ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж казао је да поздравља конструктиван допринос ХДЗ-а БиХ.

– Постоји изравна веза између пресуде "Сејдић-Финци" и питања конститутивних народа јер се отвара чланак 5. Устава БиХ који каже да су у Предсједништву Србин, Хрват и Бошњак. Сада треба осигурати да се и другима омогући право избора, али и направити механизам који ће осигурати легитимне представнике свих народа у Предсједништву БиХ. Хрвати постају кључ рјешења и надам се да ће у овој завршници то сви и схватити – појаснио је.

БОСИЋ: ГДЈЕ САМ ЈА БИО?

Предсједник СДС-а Младен Босић казао је новинарима да је изненађен изјавама својих колега јер, сматра, договора нема ни на видику.

– Овај састанак је био тотални неуспјех и крах досадашњих преговора и не могу да се начудим оптимизму који долази с разних страна. Ко је био тамо, видио је да од договора нема ништа – рекао је Босић.

Појаснио је да су почетни ставови веома удаљени без назнака да се примичу.

– Одајем велико признање организаторима скупа и комесару Фуелеу којем је очигледно више стало да се дође до договора него некима од учесника. Тамо је било политичких фактора који су у Праг дошли да се не договоре. Читав разговор се распао око 03.30 ујутро када су два ХДЗ-а изашла с писаним приједлогом рјешења. Ми смо такођер имали изненађење јер је СНСД понудио рјешење за Дом народа на начин на који никада раније нисмо спомињали нити је договоран у РС-у или НСРС-у – пренио је Босић.

Тај приједлог су, додао је, прихватили сви осим СДС-а.

– Приједлог подразумијева да клубови конститутивних народа умјесто пет имају седам чланова, да се два члана српског клуба бирају у ФБиХ, а по један члан бошњачког и хрватског клуба у РС-у. То значи да би од седам чланова српског клуба два била из ФБиХ, а друга два клуба по једног члана из РС-а. За нас је то неприхватљиво – појаснио је Босић.

Устврдио је да "не види ни трачак наде да ће доћи до договора до краја седмице".