Седмица Маријупоља: Крај игре прије краја недеље

Владимир Путин предсједник Русије, наредио је министру одбране Сергеју Шојгуу у телевизијском састанку емитованом за цијелу Русију и остатак свијета, да обустви јуриш на комбинат Азовстаљ и такав сценарио назвао "бесмисленим". Што опет има смисла.

петак, април 22, 2022 / 13:24

Сам Зеленски је, за западне медије, рекао да нема начина да се деблокирају снаге окружене у Азовстаљу. Са те тачке гледишта нема смисла ризиковати животе својих војника, јер вријеме ради за руску коалицију у Маријупољу. У случају када су се они завукли под земљу, то значи да више нијесу у стању офанзивно дјеловати артиљеријски по граду и околини, те се прелази у период опсаде и исцрпљивања.

Шојгу је изјавио да је око 2000 националиста још увијек блокирано у фабрици, док их се 1478 их предало у току операције. Очигледно је да је Азовстаљ направљен у вријеме Совјетског савеза као мјесто које може обављати свој посао и у условима рата, односно пријетње бомбардовањем.

Највеће је питање о колико залиха воде и хране је припремила супротна страна, односно колико снага треба издвојити да се врши блокада подземних улаза у фабрику. Главни циљ застанка операције и усмјерење на Маријупољ, било је да се по окончању војне операције у овом граду, ангажоване јединице усмјере другдје по фронту.

Једна госпођа коју сам упознао у Маријупољу, Свјетлана Таузњанскаја, становница Гагаринске улице, рекла је да је радила у тој творници и да је доле цитирам: Град под земљом; рекао је о стању на јужном фронту специјалне војне операције у Украјини, наш Дани(ј)ел Симић.Оставите одговор