Сделано в Росии: Два српска Ансата

Хеликоптер који смо јуче снимили у лету, данас смо видјели и на земљи и изнутра. У ваздуху. Слиједи једна фото репортала.

петак, 15 октобра, 2021 / 13:17

Једино што имамо да демантујемо у односу на јуче, јесте да је максимална брзина ових модела 270 км/час, а не 220, као што смо ми утврдили читајући са мрежне странице корпорације Ростех.

Тако нам је речено. Као и да је долет 500 километара, односно удаљеност коју хеликоптер може прећи прије нове допуне горивом.

Овако изгледа кокпит хеликоптера показаног на данашњем представљању.

Један од хеликоптера је опремљен лежајем и медицинском опремом. Носи ознаку Е7-МУП, док је други представљен само са сједиштима и са ознаком Е7-САЈ. Обе ознаке латиницом.

Хеликоптери су при самој наруџби купљени да би се користили мултифункционално, а то је за евакуацију пацијената, гашење пожара и активности из домена полицијске службе.

Хеликоптери су из авиозавода у Казању, Руска Федерација. Сам модел је наглашено комерцијалне намјене при конструисању, па га погоне мотори канадске производње. Представљена су два модела, док се очекује испорука и трећег.

Представљању је присуствовао и Министар унутрашњих послова у Влади Републике Српске, Драган Лукач.

Занимљиво је да антитерористичка јединица, али и оба представљена хеликоптера МУП РС на свом носу, имају грб са двоглавим орлом, без обзира на прогон који је српски грб доживио од тзв. Уставног суда БиХ, али и Уставног суда РС. Који је ништа мање такозвани.

Као завршна фаза представљања, уприличена је практична демонстрација, те су новинарске екипе укрцане на кратак лет до Бање Луке и назад ка Залужанима.

Вријеме је било облачно и сасвим неодговарајућег освјетљења, али смо имали прилику да искусимо не 270, већ брзину лета од 230 км/час.

Тако је настала и ова фотографија, као и низ других које ћемо користити у раду Фронтал.РС

Тако тренутно изгледа најновије појачање Небеске Српске.