Влада Српске тужила Александра Золака

Владе Републике Српске упутила је данас кривичну пријаву Окружном јавном тужилаштву у Бањој Луци, против Александра Золака, директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, због извршеног кривичног дјела: Злоупотреба службеног положаја или овлашћења из члана 315. Кривичног законика Републике Српске.

петак, 15 октобра, 2021 / 15:08

У пријави се, између осталог, наводи да пријављени Александар Золак, директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, већ дужи временски период почев од 24. септембра 2021. године у континуитету користи сваку прилику укључујући медијски наступ на територији Републике Српске и БиХ како би износио нетачне, двосмислене и непровјерене информације као и информације које су супротне утврђеном чињеничном стању утврђеном од стране стручних институција а у вези употребе кисеоника у болницама и другим здравственим установама у Републици Српској у смислу да се умјесто кисеоника који има медицинска својства за лијечење пацијената користи индустријски кисеоник.

Пријављени је износио ове неистине иако је Влада Републике Српске одмах након појављивања у јавности поменутих дезинформација ангажовала референтну лабораторију из Србије која је извршила узорковање кисеоника који се користи у медицинским установама у УКЦ Бања Лука и болници у Приједору а да су резултати анализе и испитивања јасно показали да се у обје здравствене установе користи кисеоник који испуњава све прописане услове за лијечење пацијената и чак да има већи проценат медицинских карактеристика и својстава од оних који су стандард у фармакологији и медицини.