СБ УН поздравља хапшење генерала Младића

Савјет безбједности УН поздравио је хапшење хашког оптуженика генерала Ратка Младића, оцијенивши да је то јасан показатељ сарадње Србије са Хашким трибуналом. "Чланице Савјета безбедности поздрављају хапшење Ратка Младића 26. маја 2011. године", саопштио је синоћ предсједавајући Савјета безбједности УН, француски амбасадор Жерар Аро. Чланице Савјета безбједности, како је навео Аро, честитају српским властима на […]

субота, 28 маја, 2011 / 13:47

Савјет безбједности УН поздравио је хапшење хашког оптуженика генерала Ратка Младића, оцијенивши да је то јасан показатељ сарадње Србије са Хашким трибуналом.

"Чланице Савјета безбедности поздрављају хапшење Ратка Младића 26. маја 2011. године", саопштио је синоћ предсједавајући Савјета безбједности УН, француски амбасадор Жерар Аро.

Чланице Савјета безбједности, како је навео Аро, честитају српским властима на хапшењу, које је јасан показатељ сарадње владе Србије са Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију, преноси Франс прес.

"Државе чланице Савјета безбједности дијеле наду да ће хапшење и изручивање Младића помоћи приближавању западног Балкана, помирењу и европској перспективи", навео је Аро.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун изјавио је у четвртак, на дан када је Младић ухапшен у селу Лазарево код Зрењанина, да то представља "историјски дан" за међународну правду и захвалио се српској Влади и предсједнику Борису Тадићу на томе.

Истражни судија Одјељења за ратне злочине донио је јуче рјешење којим констатује да су испуњене претпоставке за изручење Младића Хашком трибуналу.

Младићев адвокат најавио је да ће жалбу на рјешење поднијети кривичном ванпретресном вијећу суда у понедјељак, а то вијеће има рок да о жалби одлучи опет у року од три дана.

Суд о тој жалби може да одлучи и истог дана по пријему, а правоснажно извршно рјешење о изручењу потписује Министарство правде Републике Србије.Оставите одговор