Вечера са Обамом

Двадесет шефова држава и влада из централне и источне Европе, међу којима и предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, сусрели су се на радној вечери у Варшави са предсједником САД Бараком Обамом. На радној вечери, коју је синоћ приредио пољски предсједник Бронислав Коморовски, лидери су разговарали о демократским промјенама које су се у посљедњих 20 година […]

субота, мај 28, 2011 / 13:43

Двадесет шефова држава и влада из централне и источне Европе, међу којима и предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, сусрели су се на радној вечери у Варшави са предсједником САД Бараком Обамом.

На радној вечери, коју је синоћ приредио пољски предсједник Бронислав Коморовски, лидери су разговарали о демократским промјенама које су се у посљедњих 20 година догодиле у региону.

Обама, специјални гост редовног окупљања шефова држава региона, на почетку вечере је захвалио на могућности да се сретне са лидерима тог дијела Европе и још једном потврди да САД придају значај везама са регионом.

"За нас је инспирација ваш процват слободе. Бићемо дио процеса јачања демократије и привреде у региону, јер сматрамо да је то и у интересу САД", рекао је Обама, који је стигао у 24-часовну посјету Пољској.

Домаћин самита Коморовски је подсјетио да је недалеко од сале у којој је одржана вечера потписан Варшавски пакт који је подјелио Европу.

"Сада ће предсједници земаља региона, као и током цијелог дана, говорити о путу ка демократији, преко транзиције које није била нимало лака", рекао је Коморовски.

Радмановић, који на позив Коморовског у Варшави учествује на састанку "Путеви ка демократији: размјена искустава демократских промјена", рекао је јуче у обраћању да је БиХ подијељено друштво и нестабилна држава и да се због Дејтонског мировног споразума и специфичне улоге Канцеларије високог представника означава као "међународни протекторат" или "контролисана демократија".

"Парадокси босанскохерцеговачке демократије су бројни и стално се умножавају. БиХ је европска земља на почетку 21. вијека у којој високи представник, без демократског легитимитета, арбитрарно намеће законе, укида одлуке законодавних народних представништава, смјењује изабране политичке представнике народа и арбитрира у локалним политичким процесима политичких субјеката", истакао је Радмановић.

Скупу у Варшави не присуствују предсједници Румуније Трајан Басеску и Србије Борис Тадић, јер је као равноправни шеф самопрокламоване независне државе позвана и предсједница Косова.Оставите одговор