Савјет безбједности: Истрага потребна, али ко ће да је води?

Чланице Савета безбједности УН сагласиле су се да је потребна истрага о наводима из извјештаја Дика Мартија о трговини људским органима на Косову, али се нису сложиле ко би требало да води ту истрагу. Министар спољних послова Србије Вук Јеремић позвао је Савјет безбједности да одлучно подржи истрагу о трговини органима косовских Срба и затражио […]

петак, мај 13, 2011 / 11:29

Чланице Савета безбједности УН сагласиле су се да је потребна истрага о наводима из извјештаја Дика Мартија о трговини људским органима на Косову, али се нису сложиле ко би требало да води ту истрагу.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић позвао је Савјет безбједности да одлучно подржи истрагу о трговини органима косовских Срба и затражио пуну истину о томе шта се догађало на Косову током сукоба 1999. године.

Шеф Унмика Ламберто Занијер рекао је да је важно да оптужбе из резолуције Савјета Европе о трговини људским органима и другим злочинима на Косову буду "што прије непристрасно и темељно истражене".

Представници САД, Велике Британије, Немачке и Француске сматрају да Еулекс може да проведе истрагу, док су земље које нису признале независност Косова, предвођене Русијом и Кином, заступале став да би истрага требало да буде под окриљем УН.

Специјална сједница Савјета безбједности УН била је иначе посвећена тромјесечном извјештају генералног секретара Бан Ки Муна о стању на Косову.Оставите одговор