Барашин у аферама \"оружје\" и \"прислушкивање\"

Обавјештајно-безбједносна агенција документовала је незаконите активности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Милорада Барашина које се односе на његову умијешаност у афере "оружје" и "прислушкивање", пише "Слободна Босна". Барашин, према писању листа, не пориче да је објављивање прислушкиваних телефонских бројева у "Независним новинама" велики проблем, али негира оптужбе да је директно уплетен у тај случај. "Предмет `прислушкивање` […]

петак, мај 13, 2011 / 11:27

Обавјештајно-безбједносна агенција документовала је незаконите активности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Милорада Барашина које се односе на његову умијешаност у афере "оружје" и "прислушкивање", пише "Слободна Босна".

Барашин, према писању листа, не пориче да је објављивање прислушкиваних телефонских бројева у "Независним новинама" велики проблем, али негира оптужбе да је директно уплетен у тај случај.

"Предмет `прислушкивање` је отворен и формиран је истражни тим истог дана када су `Независне новине` објавиле први текст о прислушкивању телефона. На челу тог тима нисам ја, него тужилац Одјељења три тужилаштва БиХ", рекао је Барашин овом листу.

Он је додао да су у састав тима ушли и истражиоци Државне агенције за истраге и заштиту /СИПА/.

"Јако је дискутабилно и деликатно питање ко прати, прислушкује и проводи одређене радње у овој земљи без наредби и одобрења надлежних институција. У мјесту становања и у Сарајеву, и у Бања Луци, примијетио сам одређене активности мени непознатих лица која контролишу и прате моје кретање, на шта сам више пута упозоравао", рекао је Барашин.

"Слободна Босна" наводи да је састајања Барашина са Слободаном Тешићем, који се због шверца оружја налази на УН-овој црној листи, те директором његове фирме у БиХ "Босниаспејсекспорт" Драганом Капетином, са којим је главни тужилац у сталном телефонском контакту, прије свих, документовала ОБА.

Прикупљајући доказни материјал против Слободана Тешића, ОБА је истрагом обухватила не само Барашина, него и челне људе министарстава одбране, иностраних послова и спољне трговине и економских односа БиХ.

"Слободна Босна" наводи да је, будући да су документоване и незаконите радње Барашина, очекивано његово упозорење да никакви детаљи везани за истрагу у предмету "прислушкивање" неће бити доступно јавности до њеног окончања јер би то, у противном, могло угрозити истрагу Тужилаштва БиХ.

То би, према писању овог листа, можда могло да угрози истрагу, али истовремено и да оголи "срамну улогу тужиоца Барашина у оба предмета".

Барашин је у недјељу, 8. маја, у Теслићу физички насрнуо на новинара политичког магазина "60 минута" Авду Авдића, који је покушао да добије одговоре на питања везана за његову умијешаност у шверц оружјем.

Овом догађају претходило је Барашиново прозивање у магазину "60 минута" који га је довео у везу са деблокадом рачуна компаније „ Босниаспејсекспорт чији је власник Слободан Тешић.Оставите одговор