Експлозије у Триполију, побуњеници у посјети Бијелој кући

Двије експлозије одјекнуле су рано јутрос Триполијем, док све интензивнији ваздушни напади НАТО и све већа несташица горива и средстава појачавају притисак на либијског лидера Моамера Гадафија. У међувремену, побуњеницима је из иностранства дат велики политички подстицај, будући да је Велика Британија обећала да ће им обезбиједити полицијску опрему, а америчка администрација позвала њихову делегацију […]

петак, мај 13, 2011 / 11:33

Двије експлозије одјекнуле су рано јутрос Триполијем, док све интензивнији ваздушни напади НАТО и све већа несташица горива и средстава појачавају притисак на либијског лидера Моамера Гадафија.

У међувремену, побуњеницима је из иностранства дат велики политички подстицај, будући да је Велика Британија обећала да ће им обезбиједити полицијску опрему, а америчка администрација позвала њихову делегацију данас на разговоре у Бијелу кућу.

За сада није познато шта су биле мете јутрос изведених ваздушних напада.

Један активиста је рекао да су у Триполију ове седмице организовани протести у најмање три кварта, праћени размјеном ватре између демонстраната и Гадафијевих снага, док се пуцњава чује и у близини хотела у којем су смјештени страни новинари, јавио је АФП.

Информације из Триполија не могу независно да се потврде јер новинарима није дозвољено да без пратње напуштају хотел.

Представници либијског прелазног Националног савјета састаће се данас у Бијелој кући са савјетником америчког предсједника Барака Обаме за националну безбједност Томом Донилоном, јавио је „Глас Америке”.

Делегацију либијских побуњеника предводи Махмуд Џибрил, а у кратком саопштењу Бијеле куће није наведено да ће се са њима састати и Обама.

Прелазни национални савјет побуњеници су формирали крајем фебруара у Бенгазију и градовима на истоку земље које су преузели од Гадафијевих снага, а у марту је формирана прелазна влада, коју су до сада званично признали Француска, Катар, Малдиви, Италија, Кувај и Гамбија, док је неколико земаља успоставило са њом незваничне дипломатске везе.

Секретар за штампу Бијеле куће Џејмс Карни рекао је да САД савјет либијских побуњеника сматра „кредибилним и легитимним саговорником” за либијски народ и опозицију, али да Вашингтон сматра да је још рано да га САД званично призна.Оставите одговор