Случај финале купа: Ето прилике и за Пајтића

Судијска комисија ФСС разматра учинак судије Веселиновића, ФСС разматра да ли казнити Војводину, а предсједник Владе Војводине изражава огорчење. Предсједник Владе Војводине Бојан Пајтић изразио је данас огорчење због начина на који се завршила синоћна утакмица финала Купа Србије, и изразио наду да ће „доћи време када ће се у фудбалу видети само спорт и […]

петак, 13 маја, 2011 / 11:49

Судијска комисија ФСС разматра учинак судије Веселиновића, ФСС разматра да ли казнити Војводину, а предсједник Владе Војводине изражава огорчење.

Предсједник Владе Војводине Бојан Пајтић изразио је данас огорчење због начина на који се завршила синоћна утакмица финала Купа Србије, и изразио наду да ће „доћи време када ће се у фудбалу видети само спорт и надметање, а не судије”.

Пајтић је фудбалерима честитао на доброј игри и пласману у финале Купа Србије и рекао да је „ова генерација фудбалера успела да врати стару славу клубу и да од Војводине створи тим европског ранга”.

Навијачи Војводине су, по повратку из Београда, у центру Новог Сада славили као да су освојили трофеј, а прославу су подржали и поједини градски челници.

Спортски директор Војводине Миодраг Пантелић позвао је раније данас челнике свих фудбалских клубова у земљи да јавно проговоре о корупцији у српском фудбалу и додао да је „дошло крајње време да се ствари из корена промене”.

Предсједник клуба Ратко Буторовић рекао је раније да ће Војводина „трпети казну ако ће то помоћи српском фудбалу”.

Девет бодова и суспензије за играче

Уколико се Дисциплинска комисија ФСС, на челу са судијом Слободаном Пајовићем буде придржавала Правилника своје организације, Војводину, њене функционере и играче чекају драконске казне због напуштања терена у финалу Купа Србије.

Прописи су кристално јасни: свим играчима који су напустили терен слиједи суспензија од шест мјесеци до годину дана, а клубу одузимање бодова.

Према члану 55. Дисциплинског правилника ФСС, Новосађанима мора да буде одузето од три до девет бодова или одређен исти толики минус за почетак наредне сезоне, а уколико се утврди да је за одлуку да не наставе сусрет крив један фудбалер или функционер клуба, чека га забрана играња (вршења функције) од шест мјесеци до годину дана, односно година до две за фудбалског радника.

Најдрастичнија казна је за случај да „најмање четири играча напусте терен или тим не настави с игром“, што се управо и догодило у сриједу увече. За такав прекршај, а свих 11 фудбалера Војводине напустило је терен, прописано је од шест мјесеци до годину дана забране играња.

На потезу су и дисциплинци, који морају да интервенишу експресно, одмах по добијању извјештаја званичних лица, за које је предвиђено 48 сати од завршетка меча. Послије тога, сваки попуст би представљао преседан са несагледивим послједицама.

Члан Судијске комисије ФСС Зоран Петровић је разјаснио прописе.

“Играчи могу привремено да напусте терен због незадовољства суђењем, али ако се не врате за пет минута, арбитар, има право да прекине меч. И да су се Новосађани вратили у предвиђеном року, меч би био прекинут, јер судија мора свим играчима који су били одсутни да покаже жуте картоне. С обзиром на то да су њих шесторица већ имали жути картон, Веселиновић би због шест искључења прекинуо сусрет – објаснио је Петровић.

Судији пријети суспензија?

Судијска комисија ФСС оцијениће данас учинак арбитра из Ваљева, званично најбољег српског судије, Слободана Веселиновића, а ако се установи да је гријешио, одлуке ће га коштати четири кола паузе.

Према незваничним најавама, ни поједини чланови комисије нису задовољни начином на који је судио званично најбољи српски арбитар, али предсједник овог тијела Богољуб Степановић није желио да потврди такве информације, нити да их демантује.

“У петак, у 11.30, ћемо одржати састанак комисије и прије тога би било неумјесно да коментаришем суђење. Анализираћемо извјештаје посматрача Бељина и Радуловића, прегледати спорне ситуације и тек послије тога судија ће бити оцијењен”, каже Степановић.

У случају да Веселиновић добије негативну оцену – санкције су познате.

“Ако се суђење окарактерише као лоше, пауза зависи од тежине грешака које је направио. Према правилнику могућа је суспензија од два до четири кола”, каже предсједник Судијске комисије ФСС.

Поставља се питање зашто је Веселиновић водио три од четири вјечита дербија, као и финале Купа…

“Основни разлог је његова неутралност и изванредни резултати које је показао. Он је ипак изабран за најбољег судију и представља 6.000 својих колега”, поручио је Богољуб Степановић.

Војводина још не реагује

Управни одбор фудбалског клуба Војводина још није званично саопштио никакву одлуку, иако је раније најављено да ће реаговати на одлуке које је донео Одбор за хитна питања Фудбалског савеза Србије.

На званичном сајту клуба је изашла честитка управи, стручном штабу и играчима ФК Војводине „на феноменалној партији у финалу купа”.

„Зашто да будемо статисти у туђим режијама? Показали смо на терену да смо бољи! Свака част момци! Уз вас су вечерас стали сви којима је фудбал у срцу. Партизан је освојио Куп, али ви сте освојили Србију! Браво црвено-бели!”, наводи се на сајту.

Уредништво сајта поставило је и троминутни видео са спорним детаљима из меча и са ироничним коментарима на рачун судија тог меча.

Партизан је јуче освојио Куп Србије, након што су играчи Војводине 10 минута пре завршетка меча напустили терен, незадовољни због одлука судија. У том тренутку, Партизан је водио са 2:1.

Одбор за хитна питања Фудбалског савеза Србије (ФШ) је данас одлучио да поднесе дицсиплинску пријаву против делегата и судија финалне утакмице Купа Србије, против фудбласког клуба Војводина, његовог руководства, чланова стручног штаба и играча.

Чланови Одбора за хитна питања оценили су да је реч о „незабележеном скандалу у историји српског фудбала”.

Они су изразили су наду да ће „хитна и широка акција, уз доследну примену свих правилника, допринети брзом проналаску свих виновника инцидента у финалној утакмици Купа Србије, али и рашчишћавању комплетних односа на фудбалској мапи Србије”.

Синоћни меч почео је са 25 минута закашњења, јер играчи Војводине нису хтели да изађу на терен док сви њихови навијачи не уђу на стадион. Полиција је задржала Новосађане на прилазима стадиону, како не би дошли у контакт са навијачима Партизана.

Управа Војводине поставила је питање како је могуће да полиција прво на стадион пусти навијаче Партизана па тек онда њихове, с обзиром да је Војводина номинално била домаћин финала купа на стадиону Црвене звезде.Оставите одговор