Шаровић против "једностраних одлука": Нека Додик разговара о враћању с онима с ким их је преносио

"Чак и када су захтјеви легитимни, а легитимно је да Додик и СНСД сада траже да се врти оно што су заједно са СДА и ХДЗ пренијели са РС на ниво БиХ, то не треба радити једнострано. Ми кажемо да је Додик  погријешио тада када је тако пренио преко 80 надлежности, али му поручујемо да  сада поново не прави грешке,",казао је Шаровић.

среда, новембар 10, 2021 / 14:15

Сматрамо да једностране одлуке нису добре и да о враћању надлежности Милорад Додик и СНСД треба да разговарају са онима са којим су их заједно преносили на ниво БиХ, а то су Бакир Изетбеговић и Драган Човић, изјавио је Мирко Шаровић, предсједник СДС.

Он је упозорио да заоштравање криза и спирала сукоба у БиХ може довести до ескалације кризе којом онда неће нико моћи да управља.

"Овде рат може да изазове десет будала. Ми причамо стално о миру и неће нико рат, а то смо исто причали деведестих година", подсјетио је Шаровић.

Шаровић је мишљења да овде треба избјегавати доношење једностраних одлука.

"Чак и када су захтјеви легитимни, а легитимно је да Додик и СНСД сада траже да се врти оно што су заједно са СДА и ХДЗ пренијели са РС на ниво БиХ, то не треба радити једнострано. Ми кажемо да је Додик погријешио тада када је тако пренио преко 80 надлежности, али му поручујемо да сада поново не прави грешке,",казао је Шаровић.

Он је рекао да власти Републике Српске у рјешавање крупних политичких питања требају радити у много ширем кругу стручних људи и уз одговарајуће припреме.

"Наш став је да озбиљне одлуке попут оне о Управи за индиректно опорезивање, одлука Уставног суда БиХ, са којима смо и ми из СДС изузетно незадовољни не може ријешити са Бањцем и дружином, него да је то потребно рјешавати у много ширем кругу људи и са стручњацима из тих области" , казао је Шаровић.

Он је истакао да постоји шанса да политичка ситуација крене у позитивном смјеру.

"Додик треба да сједне и разговара заједно са оним са којима је ово замјесио, а то су СДА и ХДЗ, ДФ и друге странке. Сматрам да је дијалог о сваком питању прави пут. Договор не мора да се постигне одмах, а око неких ствари се неће моћи постићи никада, али разговор је прави пут", поручио је Шаровић.

Он је истакао да Додик обећава нереалне ствари које жели да потури као шарену лажу грађанима Републике Српске за које, нити је способан, нити има потенцијал да изведе.

"Додик није кадар да ово изнесе. Уосталом Република Српска је сиромашна и ствари може да рјешава само у миру. Нема ни пријатеља на међународном нивоу који би подржали неке нереалне ствари, које Додик жели да потури као шарену лажу грађанима Српске. И ја бих сам желио неке ствари, али знам шта је реално", истакао је Шаровић.

Он је поручио да је политика сијања страхова коју Додик води потпуно погрешна јер води Републику Српску у изолацију и доводи је у опасност.

"У атмосфери страха нема напретка, нема бољег живота и стандарда, а људи ће нам и даље одлазити", напоменуо је Шаровић.

Он је упитао ко ће доћи да инвестира у ову земљу када имамо атмосферу и страх од рата.

"Имали смо веома мало инвестиција и прије ове кризе, а сада их поготово нећемо имати", напоменуо је Шаровић.Оставите одговор