Шарганова нула: Гдје то Додик/Шаровић иду на територију Ефбиха, да славе оснивање неке јединице ВРС?

Предсједник Координационог одбора борачких организација источне Херцеговине Слободан Илић осудио је данашњи комеморативни скуп припадницима такозване Армије БиХ у гатачкој Мјесној заједници Кула, којем је присуствовао и лидер СДА Бакир Изетбеговић, а са кога су упућене пријетње Србима.

субота, 31 јула, 2021 / 18:32

Осим комеморативног скупа, у Мјесној заједници Кула данас је откривен споменик погинулим припадницима такозване Армије БиХ, те обиљежено 29. година од формирања гатачког батаљона "Шарган" такозване Армије БиХ.

Илић је рекао новинарима да је јединствен став бораца источне Херцеговине да 20 година од завршетка рата није добро овакве скупове претварати у догађаје одакле ће се чути непримјерене поруке, те да је недопустиво да Срби од жртве постају агресори.

"Не можемо прихватити оваква дешавања са којих се чују пријетње и подсјећа на задњи рат. Осуђујемо сваки догађај са кога се упућују пријетње Србима", рекао је Илић.

Он је истакао да је свака порука која на неки начин Србе дискриминише за страдања прекрајање и фалсификовање историје, те да Борачка организација то не прихвата и осуђује.

Илић каже да изградња споменика на своју руку и поруке које се тамо могу прочитати нису добронамјерне и да су за сваку осуду, те да не зна да се иједан инцидент десио повратницима у Херцеговини, што се не може рећи за српске повратнике у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

"У ФБиХ свакодневно видимо рушење гробља, скрнављење вјерских објеката. Према томе, не можемо прихватити оваква дешавања са којих се чују пријетње и подсјећања на задњи рат", рекао је Илић.

Он је указује да је јединица "Шарган" формирана у Мостару и да нема ништа заједничко са Гацком, осим ако су њени припадници поријеклом из те општине.

Илић је осудио и то што на подручју Гацка постоје три споменика припадницима такозване Армије БиХ, а у Федерацији БиХ нема ниједан споменик српским борцима.

Поводом изградње споменика припадницима такозване Армије БиХ у Мјесној заједници Кула, начелник општине Гацко Огњен Милинковић рекао је новинарима да је налазом инспекције утврђено да не постоје законом прописане дозволе за његову градњу и да је један његов дио споран.

"Оно што је спорно, биће уклоњено", рекао је Милинковић, те додао да никакав захтјев за изградњу споменика није поднесен.

Милинковић је поручио да није потребно подизати тензије нити ширити мржњу, те да општина чини све у корист добрих међусусједских односа.

Изетбеговић је на овом скупу поручио да ће "Шарган" "ако га неко дира жестоко одговорити".

"Ових дана почиње неко друго полувријеме. Неће оно бити војно. Учинићемо све да оно буде политичко и да полако надјачамо и да се на свој начин осветимо", рекао је Изетбеговић.