Сапунска опера око очигледног: "За дом спремни" неуставна синтагма у Неовисној Републици Хрватској

Уставни суд Хрватске данас је саопштио да је поздрав "За дом спремни" усташки поздрав Независне Државе Хрватске који није у складу с хрватским Уставом.

петак, јун 5, 2020 / 23:57

У поводу медијских упита о недавној одлуци Високог прекршајног суда, који је закључио да поклич "За дом спремни" на почетку пјесме Бојна Чавоглаве Марка Перковића Томпсона није прекршај, Уставни суд је саопштио да не коментарише одлуке и рјешења судова ван поступака из његове Уставом прописане надлежности.

"На основу Устава Републике Хрватске судска власт је самостална и независна, а судови суде на основу Устава, закона, међународних уговора и других важећих извора права те на основу чињеница утврђених у сваком поједином конкретном поступку", стоји у саопштењу.

Додају и да Уставни суд гарантује поштивање и примјену Устава и своје дјеловање заснива на одредбама Устава и Уставног закона о Уставном суду.

"Своја правна стајалишта и оцјене Уставни суд изражава и износи у одлукама, рјешењима и извјештајима које доноси у Уставом прописаним уставносудским поступцима. У односу на поздрав "За дом спремни", Уставни суд је у неколико својих одлука изразио јасно стајалиште да је ријеч о усташком поздраву Независне Државе Хрватске те да тај поздрав није у складу с Уставом Републике Хрватске", стоји у саопштењу.Оставите одговор