Сајам аутошовинизма

Дођите, људи! Видите земљу која своју оригиналност сакрива и која је се стиди. Земљу гдје се прије избора штити српство, а послије избора се поштују закони Анте Павелића. С љубављу.

петак, април 19, 2019 / 11:44

Ово је један од редовних примјера када се под покровитељством Владе РС и Града Бања Лука, дакле за државне паре или подршку, врши темељни културни геноцид. Сајам туризма испушта могућност да се овај банер преко улице Гавре Вучковића, рецимо, једном у историји напише и азбуком. У Бањој Луци сви знају да читају српско писмо.

Чак и Милош Биковић, који је у посљедње вријеме звијезда јер је успио у Столивуду (руска филмска индустрија), гдје им се баш допада што је Србин, рекао је да "видимо се" латиницом. Није ни чудо, што све више Руса почиње да мисли како Срби пишу латиницом. А, ево, и Влада Српске се потрудила да потврди да заиста и пишу. За новац свих нас.

Због "РС Консалтинг & трејд", који се нипошто не могу овако написати, јер због неког "оригиналног и урбаног" морају се звати на енглеском језику поред српске заставе, и потписи испред града Бања Лука или Министарства трговине и туризма у Влади РС, могају бити латинични. (?!) Што ће рећи да је овај срамотно-брзоплети "амблем РС" умјесто двоглавог орла, заправо нешто што носи слова ПЦ, док скраћеницу јавне РТВ-куће треба читати као ПТПЦ.

Овако нешто стварно треба доћи и видјети. Ни један народ у Европи не понижава и уништава оволико сам себе, као што то раде Срби у Српској. За своје паре, својим замислима и кадровима.

4 КОМЕНТАРА

  1. Није хрватска латиница наметана дуго Србима случајно. Велика је подвала била. То је био Тројански коњ уваљен Србима у виду „богатства двоазбучја“. Српске власти и српски лингвисти неће да видее како тај Тројански коњ (туђе писмо Србима) данас завађа Србе. Дакле власт, институције и српски лингвисти задржавањем Тројанског коња у језику Срба и данас завађа српски народ, а то је и био главни циљ даровања само Срба „богатством двоазбучја“. Пошто раније нису усопели АСрбима да наметну туђе писмо све до0к су Срби знали и учили у школи да је њихово писмо ћириличко, латиница није могла бити наметнута Србима ни преко забрана ћирилице, као у првом светском рату под окупацијом Срба или у НДХ. Зато су комунисти били много препреденији: они су Србима увели „богатство двоазбучја“. И тако је, потом, суровом фаворизацијом хрватсјке латинице као, тобож „равноправног писма“, Србима неметнуто туђе писмо у 90 одсто случајева у јавности. А реч јее и о податљивости Срба и „рајинском дуго ствараном менталитету“. Срби се, преко латинице, „удварају“ онима који су им стално намњетали латиницу у југославији. А раширена је, смишљено, наравно, међу Србима глупо веровање да ће их цео свет разумети само ако српски језик испишу хрватском абецедом. Српска брука и срамота коју власт и лингвисти и данас подстричу погрешним решењем питања писма Срба у српском правопису и школству. Лоша, лошпа, лоша власт и лингвистиак здушно и даље раде на затирању српског саавршеног писма за српски језик.

  2. Ево, и у Србији је исто. И овде почиње ових дана Пољопеивреедни сајам у Новом Саду. И њихов сајт се на исти начин оглашава. Пишпу и они латиницом: Dobrodošli na Novosadski sajam. А зна се да су сви Војвођани све до 1954. године вековима свој језик писали само српском ћирилицом. Никако друкчије. А ево данас и у Србији, у Београду, Новом Саду и другим градовима и селима, српски језик је свуда исписан 90 одсто хрватском абецедом. Дакле, све док се у Србији власт и лингвисти не сете да су дужни да спроведу свуда Члан 10. Устава Србије и не врате сто посто ћирилицу у језику Срба, тешко је очекивати да власт и лингвисти исправе понижавње српске азбуке у Бањалуци и другде изван Србије.
    А доказ да — када власт реши, кад мисли да јој је то корисно у очувању власти од опозиције — када власт хоће може да спроведе ћириличко једноазбучјје,видело се јуче у Београду на митингу власти, када ни један једини испис пароле није био на туђем писму. Свее је било на ћирилици. Опозивија је истина, још гора. на њиховом митингу два-трио дана раније било је доста исписа на латиничком, Србима туђем писму.. Српска ћирилица и њен живот, нажалост, данас су у ситуаиоји да зависе од власти и српских институција, а не више од народа. Власт неће да спроводи ни у Србији Члан 10. Устава који обавезује све да се српски језик има писати ћириличким писмом. Али, власти и институције у Србији не труде се да се спроводе устави и законски прописи, него у вези с ћирилицом влада права анархија. И тако се наставља понижавањее Срба и затирање њиховог савршеног писма које је кључно за очување српског идентитета. Преко латиничења Срба Срби журе у своју асимилацију и себи омогућују нестанак баш као што су асимиловани и нестали из Српства Срби католици.

  3. Коректно и конкретно.

    Ако се овакви икад буду питали у српском народу, латиница ће се писати у складу са законским оквирима Републике Српске.

    Све остало је у рукама оних Срба који поштују друге, али чувају свој индентитет, односно оних који воле своју дјецу и мисле на своју унучад, да ни случајно неће дозволити да се не испоштује право друга два народа у Српској,наравно у дејтонској, или будућој могућој БиХ.

Оставите одговор