Сада је Жељка на потезу: Поднесен захтјев за помиловање пуковника Данета Лукајића

За пуковника Војске Републике Српске, Данета Лукајића, који је осуђен на монтираном процесу у Хрватској на шест година затвора због недоказаних злочина против ратних заробљеника, предат је захтјев за помиловање предсједнику Републике Српске, за Фронтал.РС су потврдили супруга Ружица и син Марио Лукајић.

среда, фебруар 3, 2021 / 15:53

Пуковник Лукајић се од 20. јануара 2020. године налази у КПЗ Туњице у Бањој Луци, те је логичан сљедећи корак његово пуштање на слободу. Велика је ствар сам долазак Лукајића у Републику Српску, гдје сигурно неће трпити малтретирања као у хрватским затворима, у којима су и за чуваре и за затворенике Срби све друго, само не људска бића.

Године 2018. пуковник је ухапшен тако што је изведен из аутобуса који је у организацији Удружења грађана Јадовно 1941, кренуо на комеморацију хрватском логору смрти из Другог свјетског рата, гдје је за 132 дана његовог постојања, побијено преко 40.000 људи, од чега најмање 38.000 Срба.

Они су то учинили само из разлога застрашивања бивших старјешина ВРС, да им више никада не падне на памет да у Хрватску пређу у циљу комеморације страдања српског народа. Да је то тако, јасно је и због тога што је Дане Лукајић раније без икаквих компликација прелазио границу, односно већ неколико пута ишао на поменуту комеморацију, без икаквог интереса хрватске полиције.

У Хрватској, која годину дана раније није објавила ни једну вијест о комеморацији страдалима у концлогору Јадовно, којој су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, да би идуће године сви медији били присутни. Искључиво би са лица мјеста објавили неистину да, ето, "наводни хрватски логор смрти из Другог свјетског рата", сада посјећује "крволок из доказано српског логора смрти Мањача из деведесетих година прошлог вијека".

Због таквог циља, њима није проблем упропастити живот невиног човјека.

Пошто је јасно да је Лукајић ухапшен из разлога хрватске државне политике против српског народа у цјелини, тако би и држава Српска требала да овом човјеку олакша и онако превелике и непотребне муке, на које је стављен у име свих нас и што прије га пусти на слободу.

Посљедње на шта би Кабинет предсједника Републике Српске требао да се позива, јесте немогућност амнестије ако је у питању ратни злочин, те да се пуковник Лукајић у што скоријем року, ако ништа друго, пусти у неку врсту кућног притвора. Сигурно је да се може удесити да достојанствено и међу члановима своје породице којима недостаје, дочека још годину и по дана, када ће се навршити двије трећине казне које му је Хрватска изрекла на монтираном, политичком суђењу.

Ово су прави примјери на којим се доказује српски патриотизам и вођење рачуна о достојанству Републике Српске као државе, па, као што рекосмо у наслову, сада је предсједница Жељка Цвијановић на потезу.Оставите одговор