Владика Григорије подноси пријаву због угрожавања безбједности

Владимир Гајић, адвокат владике Григорија, поднијеће кривичну пријаву због угрожавања сигурности тужиоцу за високотехнолошки криминал Бранку Стаменковићу.

среда, фебруар 3, 2021 / 16:02

Према Гајићевим наводима, Григорију је угрожена безбједност због негативне кампање која се месецима води против њега а која је претходних дана кулминирала плаћеним видео огласом на Јутјубу у којем га, за сада непознати аутори, представљају у негативном свјетлу и износе низ клевета на његов рачун.

– Владика Григорије је упознат са чињеницама које су прикупљене. Као што знате он је у жалости за мајком тако да није преокупиран овим опскурним нападима преко друштвених мрежа – истиче Гајић за Данас.

На Јутјубу је објављен снимак под називом "Какав је то владика Григорије", који се последњих дана шири друштвеним мрежама, а међу оптужбама се, између осталих, наводи да је Григорије тражио да се патријарх српски Павле жив сахрани, да дијели вјерни народ на добар и лош, не вјерује у демократију, подржава извјесне политичке опције и њихов је кандидат за предсједника државе.

Иза овог записа на друштвеним мрежама стоји Фејсбук група "Јавност Србије", наводно блиско повезана са Српском напредном странком (прате све њихове огранке), која као садржај избацује видео клипове у којима се блате лидери опозиције и величају успјеси СНС.

Владимир Гајић је на свом Твитер налогу навео да иза ове групе стоји Институт за медијацију, преговарање и јавне политике.

Међутим, Милан Криловић, законски заступник Института, тврди за Данас да они не стоје иза опскурног клипа о владици Григорију, те да ће поднијети кривичне пријаве против НН лица који стоје иза групе "Јавност Србије", лажно се представљајући као они.

– Не постоји никаква повезаност портала Јавност Србије и Института за медијацију, преговарање и јавне политике. Тај портал је искористио фотографије чланова Института, објавио наш мејл као контакт и довео људе у заблуду. Обратићу се вештаку како би се утврдило ко стоји иза групе Јавност Србије и поднећу кривичне пријаве – наглашава Криловић за Данас.

Он додаје да су контакт и подаци о члановима Института у међувремену избрисани са спорне странице, и да не зна због чега би неко злоупотребио њихове податке и искомпромитовао Институт.

Оштра кампање против владике кренула је од 6. јануара када је Григорије изјавио да намјерава да окупи од 30 до 300 младих људи који би имали воље да мијењају на боље систем у Србији.

Баоградски таблоиди су почели да најављују Григоријев политички ангажман, чак и кандидатуру на предсједничким изборима.

Најдаље је отишао лидер радикала Војислав Шешељ гостујући на Пинку и на ТВ Хепи, окривљујући владику за низ "злодјела", везе са појединим женама, чак га оптуживши да је посредно крив за нечију смрт.

Глумица Катарина Радивојевић оштро је демантовала да је Григорије, како је Шешељ навео, платио њен боравак у Америци најавивши тужбу против лидера радикала.

Најпотреснију изјаву је дала новинарка Наташа Миљановић Зубац, која је Шешељу упутила отворено писмо, након што ју је овај довео у љубавну везу са Григоријем, а самоубиство њеног мужа у са том наводном афером.

"Ја сам самохрана мајка, жена. Ја сам новинар професионалац. Ја као таква спремна сам да одем у манастир Острог са мојим синовима и мојим унуком, ставим руку на ћивот и кажем – ако је и једно слово онога што сте рекли о мени и владици Григорију истина нека Бог и Свети Василије Острошки казне мене и све моје потомке. Позивам и вас Војиславе Шешељу да ви, ваши потомци, учините исто – дођете на исто место и изговорите исто. И можете повести и "новинаре" телевизије на којој сте ме монструозно, брутално, сатанистички етикетирали, па да и све то остане забиљежено", написала је, између осталог, ова босанскохерцеговачка новинарка коју је Шешељ довео у везу са Григоријем, изрекавши на Пинку да је та "веза" повод самоубиства новинаркиног мужа.

Григорије: На нападе не треба узвраћати

"Кад доживите у животу да вас неко клевета и говори рђаве ријечи, то постаје један терет који нисте ви сами себи ставили, него вам то неко други ставља не би ли вас сломио", рекао је у својој бесједи на недељној литургији епископ Григорије Дурић.

Он је током обраћања вјерницима, у храму Светог Саве у Диселдорфу, рекао да на нападе не треба никако узвраћати и да увијек треба имати на уму да је "оно што је Богу могуће, људима немогуће".

"Ви немате другог излаза, него да и тај терет ставите и баците на пучину Божје милости. Зато се ми не плашимо, као хришћани, живота, него му се радујемо. Чак се и не плашимо ни оног кад други људи атакују на нас, бацајући камење, блато или ђубре… Сигурно ће нешто и закачити, али ми ћемо увијек, кад то све ставимо пред Бога и на пучину Божје милости, схватити да је то ништа. Ето шта нам открива Јеванђеље. Зато, стојмо право, са страхом, и све ће Господ узети на себе као у царству његовом", рекао је Григорије.Оставите одговор