Медведев: Ако неко покуша искључити Русију са глобалне интернет мреже, имамо одговор на то

Искључење Русије са глобалне мреже је могуће, али власти у том случају имају акциони план, изјавио је замјеник предсједника Савјета безбједности Дмитриј Медведев у интервјуу за руске медије.

среда, фебруар 3, 2021 / 16:23

"Интернет се, као што је познато, појавио у одређено вријеме и, наравно, кључна права за његовим управљањем су у Сједињеним Америчким Државама. Тако да потенцијално, уколико се деси нешто ванредно или неко изгуби главу, тако нешто би могло да се деси. Управо зато што су кључеви од тог ковчега преко океана. Наравно, имамо акциони план за такву ситуацију", рекао је он.

Медведев је објаснио да је Русија правно и технолошки спремна да се искључи са глобалног интернета, али да за сада нема знакова да би то могло да се догоди.

"Технолошки је све спремно за то. На законодавном нивоу су такође донесене све одлуке, али ово није једноставно и заиста не бих то желио. Искрено речено, још увијек не видим никакве знаке за тако нешто, јер је то, из очигледних разлога, мач са двије оштрице", казао је бивши руски премијер, преноси Спутњик.

Систем за пренос финансијских порука (СПФС) направљен је као одговор на ризике могућег искључења руских банака из система ‘СВИФТ’. Са њим је повезано више од 11 хиљада највећих организација у готово свим земљама свијета. У штампи се редовно појављују саопштења да би Русија могла да буде искључена са тог система у својству једне од мјера оштријих санкција Запада.

"Непрекидно нас плаше тиме. Чак смо били принуђени да створимо сопствени систем за пренос информација ако се то изненада догоди, како бисмо могли да размјењујемо електронске поруке. Потенцијално би исто то могло да се догоди са интернетом и тада нећемо имати приступ главним чворовима ове мреже", изјавио је Медведев.

Ипак, Медведев је апеловао на то да треба бити реалан и схватити да ће "Рунет" (руски интернет), ако се одвоји, створити велике проблеме. Медведев је признао да је одвајање руског сегмента интернета само резервни план у екстремном случају уколико Русија буде искључена са глобалне мреже.

Замјеник шефа Савјета безбједности подсјетио је да је у свјетлу таквих ризика усвојен закон о руском сегменту интернета како би њиме могло аутономно да се управља.

"С обзиром да је за интернет сада везано управљање читавом државом, успостављено је добијање огромног броја друштвених функција. Нисмо могли да то оставимо без контроле. Стога постоји такав закон који ће, уколико буде потребно, ступити на снагу", закључио је Медведев.Оставите одговор