САД туже аукцијску кућу због диносауруса

Америчка влада поднијела је захтјев суду да јој једна аукцијска кућа преда скелет диносауруса, тобоже ископаног у Великој Британији, да би га вратила у праву земљу поријекла – Монголију, пише у саопштењу тужилаца. Готово читав скелет тираносауруса допремљен је марта 2010. године из Велике Британије у Гејнсвил на Флориди на основу погрешне информације да је […]

среда, јун 20, 2012 / 07:17

Америчка влада поднијела је захтјев суду да јој једна аукцијска кућа преда скелет диносауруса, тобоже ископаног у Великој Британији, да би га вратила у праву земљу поријекла – Монголију, пише у саопштењу тужилаца.

Готово читав скелет тираносауруса допремљен је марта 2010. године из Велике Британије у Гејнсвил на Флориди на основу погрешне информације да је фосил британског порекла. Коштао је само 15.000 долара, пише у тужби која је поднета федералном суду на Менхетну у Њујорку.

Скелет је 20. маја продат на аукцији за више од милион долара иако је предсједнику Монголије преко суда у Тексасу одобрена привремена мјера – забрана да се диносаурус изнесе на аукцију.

Међутим, продаја је зависила од исхода евентуалног судског спора. Име купца није идентификовано у тужби.

Шеф истражне службе Џејмс Хејз рекао је да су шверцери илегално увезли скелет диносауруса у САД, а цариницима су изнели лажне доказе о његовом наводном поријеклу.

Суоснивач тужене аукцијске куће Херитиџ, Џим Халперин рекао је да је све сада у рукама адвоката и политичара.

Власник аукцијске куће је изразио наду да ће исход спора бити "частан и праведан за све стране".Оставите одговор