Гугл: Највише траже да слањамо политичке поруке

Политичке поруке представљају највећи дио садржаја које владе траже од "Гугла" да укине са својих страница, објавила је синоћ та Интернет компанија. "Tо је забрињавајуће не само због довођења у питање слободе изражавања, већ и због тога што неки од тих захтјева потичу из земаља за које се то не би претпостављало – из западних […]

среда, јун 20, 2012 / 07:34

Политичке поруке представљају највећи дио садржаја које владе траже од "Гугла" да укине са својих страница, објавила је синоћ та Интернет компанија.

"Tо је забрињавајуће не само због довођења у питање слободе изражавања, већ и због тога што неки од тих захтјева потичу из земаља за које се то не би претпостављало – из западних демократија обично недовођених у везу са цензуром" – навела је један од "Гуглових" аналитичара Дороти Чау у петом полугодишњем извјештају "Гугла" о транспарентности.

Број захтјева је удвостучен у другом полугођу 2011. године, показује листа на којој су Украјина, Јордан и Боливија поменути по први пут, пренијела је агенција АфП.

"Примјетили смо да нам владина тијела разних земаља понекад траже да повучемо политичке поруке које су наши корисници објавили на Интернету", навела је Чауова.

Шпанске власти су, на пример, затражиле од "Гугла" да повуче 270 резултата претрага који упућују на блогове или чланке гдје се спомињу неке јавне личности, као што су челници општина или државни тужиоци.Оставите одговор