Спор Туркменистана и Азербејџана око нафтног поља

Област богата нафтом у подручју Каспијског мора поново је постала предмет дипломатског спора Туркменистана и Азербејџана. Туркменистан је данас саопштио да се званично жалио да је азербејџанска гранична патрола, како је наведено, нелегално пресрела туркменистански брод који је радио на научном пројекту. Азербејџан тврди да је Туркменистан кршио ранији договор да не изводи сеизмичке експерименте […]

среда, јун 20, 2012 / 08:18

Област богата нафтом у подручју Каспијског мора поново је постала предмет дипломатског спора Туркменистана и Азербејџана.

Туркменистан је данас саопштио да се званично жалио да је азербејџанска гранична патрола, како је наведено, нелегално пресрела туркменистански брод који је радио на научном пројекту.

Азербејџан тврди да је Туркменистан кршио ранији договор да не изводи сеизмичке експерименте у нафтном пољу у приобалном подручју на које обе државе полажу право.

Односи две бивше совјетске републике затегнути су од проглашења независности, али је последњих година било напретка.

Европска унија помаже у постизању споразума између Туркменистана и Азербејџана који би омогућио постављање подводног нафтовода који би повезао земље и којим би једног дана гас из Туркменистана могао да се допрема до Европе.Оставите одговор