САД не одобрава затварање супервизије у Брчко дистрикту

Влада САД неће одобрити затварање супервизије у Брчком док РС не призна да граница РС не иде кроз дистрикт, него око њега, рекао је Валентин Инцко, високи представник у БиХ, на предавању у Институту за мир у Вашингтону, које је одржано прошлог уторка. Иако је Инцко ово јавно изјавио, у Амбасади САД у Сарајеву нису […]

четвртак, мај 19, 2011 / 16:00

Влада САД неће одобрити затварање супервизије у Брчком док РС не призна да граница РС не иде кроз дистрикт, него око њега, рекао је Валентин Инцко, високи представник у БиХ, на предавању у Институту за мир у Вашингтону, које је одржано прошлог уторка.

Иако је Инцко ово јавно изјавио, у Амбасади САД у Сарајеву нису жељели директно да одговоре на питање да ли је ово тачно, већ су само изнијели одраније познате начелне ставове о завршетку супервизије. У Информативној служби Амбасаде САД су нас на наше питање да ли је то што је Инцко рекао стварни разлог за затварање супервизије, упутили на одлуке са посљедње сједнице Управног одбора Савјета за спровођење мира.

"Важан напредак у процесу окончања супервизије је направљен. На сједници ПИК-а, која ће бити одржана у јуну ове године, оцијенићемо да ли је, или не, окончање супервизије примјерен потез. Као што је речено на посљедњој сједници: ‘Управни одбор ПИЦ-а подсјећа ентитете на важне и обавезујуће дужности које произлазе из Коначне одлуке за Брчко и Устава БиХ’", наводи се у одговору из америчке амбасаде.

Испоставило се да је Инцко опет говорио о стварима које још јавно нису сазреле да их дипломатске службе и саопште јавности. Инцко је без увијања на том предавању говорио да су сви били за затварање супервизије, чак и супервизор Родерик Мур, али да, како је нагласио, Влада САД није жељела да пристане на то због питања ентитетске границе.

"Нови супервизор је Родерик Мур, амерички дипломат, и он је био за затварање супервизије, али с обзиром на то да гаранције РС нису дате и да питање границе није ријешено,

Влада САД је на задњем засједању ПИЦ-а рекла да би било преурањено да се затвори супервизија Брчког. Видјећемо шта ће се десити у јуну, али у садашњем тренутку то је мишљење Владе САД. Супервизија у Брчком ће бити настављена", испричао је тада Инцко.

"Независне" су још прије мјесец објавиле информацију да се неке велике земље ПИЦ-а противе завршетку супервизије због границе. Тада смо контактирали и ОХР у Брчком, који нам је индиректно потврдио да граница представља проблем.

"Прије само неколико мјесеци Влада и Народна скупштина РС су усвојили правни акт који црта границу кроз Брчко дистрикт. Поред тога, чак и данас, можете наћи бројне званичне веб странице институција Владе РС које показују границу РС која пролази кроз Брчко дистрикт, што је у супротности са законом", наведено је тада у одговору ОХР-а у Брчком.

Драгана Кнежевић-Мишковић, портпарол ОХР-а у Брчком, рекла нам је јуче да супервизора сада, осим границе, брине и политичка ситуација у Брчком, те да тренутна пат позиција указује на то да је супервизија и даље потребна.

"Надамо се, међутим, да ће челни људи дистрикта оповргнути ову тврдњу тако што ће изаћи из те пат позиције без супервизоровог уплитања", навела је Кнежевић-Мишковићева.

Јуче коментар Драгана Пајића, градоначелника Брчког, нисмо успјели добити.

Обрад Кесић, политички аналитичар из Вашингтона, сматра да су сва ова питања само изговор ОХР-а за продужавање супервизије.

"Бивши замјеник високог представника Рафи Грегоријан је РС упутио писмо у којем је рекао да кад буде усвојен амандман за Брчко у Уставу БиХ и кад буде завршен проблем у вези са струјом, који је накнадно постављен, да ће супервизија бити затворена. Као што видимо, измишљају нове услове, а супервизија не завршава", рекао је Кесић.

Он је истакао да је Инцко на том предавању у Вашингтону, осим о граници као проблему, говорио и о томе да парламент РС треба да укине одлуку коју је донио раније да не прихвата арбитражу око Брчког.

"Ништа од ових питања раније није изнесено као услов. Ово су само покушаји да се нађу додатни разлози да супервизија буде продужена", рекао је Кесић.

Милорад Додик, предсједник РС, рекао је, када смо га прошли пут питали за границу, да РС прихвата рјешење у вези са границом и да је то само повод да супервизија буде продужена.

"Наравно да РС уважава рјешење којим је утврђено да је ентитетска линија избрисана и то је нешто што ми признајемо. Не знам коме више треба да проблематизује ствари. РС је дала допринос усвајању амандмана за Брчко дистрикт и ми то поштујемо јер смо и сами гласали за то", рекао је тада Додик.

Извор: Независне Новине0 КОМЕНТАРА

  1. Молим Администратора да ми у најкраћем времену омогући приступ сајту Фронтал.рс на налогу Млађан Динкић јер већ дуже вријеме не могу да се пријавим пошто систем одбија моју приступну шифру а приступну шифру није могуће промјенити уношенјем мејла.
    Унапријед захвалан Фронталу а и мрзитељу Заметици чији се профил први пут користи за нешто паметно.

    Младен Софреновић
    [email protected]

Оставите одговор