Јапански инжењери све ближи трећем реактору

Јапански инжењери ушли су у посљедњу од три зграде у којима се налазе реактори у електрани "Фукушима", оштећеној у земљотресу и цунамију, саопштила је данас компанија "Тепко" у чијој је надлежности постројење. Радници у заштитној опреми започели су инспекцијски преглед у згради трећег реактора, у којој је од експлозије разнесен кров. "Тепко" настоји да уђе […]

четвртак, мај 19, 2011 / 15:22

Јапански инжењери ушли су у посљедњу од три зграде у којима се налазе реактори у електрани "Фукушима", оштећеној у земљотресу и цунамију, саопштила је данас компанија "Тепко" у чијој је надлежности постројење.

Радници у заштитној опреми започели су инспекцијски преглед у згради трећег реактора, у којој је од експлозије разнесен кров.

"Тепко" настоји да уђе унутар зграде трећег реактора да би биле спријечене нове експлозије хидрогена и постављен одрживи расхладни систем који ће стабилизовати реакторе, мада им високи нивои радијације отежавају напоре.

Компанија се током ове седмице суочила са новим проблемима, јер је откривено цурење у простору за одржавање притиска у реакторима. Међутим, "Тепко" је саопштио да ће покушати да се држи временског рока, успостављеног у априлу, за стабилизацију реактора до јануара – упркос скептицизму који су изразили бројни стручњаци.

"Тепко" је раније послао раднике у зграде са реакторима 1 и 2.

Из компаније је, такође, саопштено да ће до "Фукушиме" сутра стићи огромна пловећа челична структура у коју ће бити смјештена велика количина контаминиране воде из електране.

Више од 90 000 тона радиоактивне воде скупљено је у подрумима и каналима у зградама са реакторима и турбинама, и око њих, јер је "Тепко" сипао воду ради хлађења горивних шипки након што су у земљотресу и цунамију уништени расхладни системи.Оставите одговор