Давиди: Филе неће вршити реформу

Комисија за анализу рада Суда и Тужилаштва БиХ, на чијем челу ће бити европски комесар Шетфан Филе, неће бити задужена за реформу правосуђа, него ће отворити структурални дијалог који је инструмент, односно форум за провођење дијелова Споразума о стабилизацији и придруживању, изјавио је вршилац дужности директора Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди. "Када се једна […]

четвртак, мај 19, 2011 / 16:04

Комисија за анализу рада Суда и Тужилаштва БиХ, на чијем челу ће бити европски комесар Шетфан Филе, неће бити задужена за реформу правосуђа, него ће отворити структурални дијалог који је инструмент, односно форум за провођење дијелова Споразума о стабилизацији и придруживању, изјавио је вршилац дужности директора Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди.

"Када се једна земља приближава ЕУ, она мора у одређеној мјери да измијени своју регулативу, приближи је ЕУ и саму организацију институција и функционисање тих институција", рекао је Давиди за "Глас Српске".

Он је најавио да би Филе у БиХ требало да дође у почетком јуну, али се чека одлука Народне скупштине Републике Српске у вези са повлачењем референдума.

Давиди је оцијенио да је политичка ситуација у БиХ "помало напета", јер седам мјесеци послије избора на државном нивоу није формирана власт, а ни парламент.

"Оно што изазива дозу забринутости за ЕУ је чињеница да нема довољно притиска за формирање власти на државном нивоу", рекао је Давиди, додајући да можда није спретно рећи притисак, али да је чињеница да нема довољно политичке воље свих укључених актера из БиХ.

Предсједник РС Милорад Додик и високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон постигли су 13. маја у Бањалуци договор о почетку структуралног дијалога о проблему правосуђа БиХ, а да скупштина Српске заузврат ревидира одлуку о референдуму. Тема структуралног дијалога биће реформа правосуђа, функционисање правосуђа на државном, ентитетском и кантоналним нивоима и правни оквири координације надлежности. Давиди је објаснио да је то инструмент, односно почетак процеса који ће, вјероватно, трајати неколико година.Оставите одговор